Od avokada do graška: 10 namirnica koje imaju više vlakana od jabuke

Povećavanje unosa hrane bogate vlaknima povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa, a može ti pomoći i u održavanju zdrave težine

Od avokada do graška: 10 namirnica koje imaju više vlakana od jabuke

Prehrana bogata vlaknima prošla je dug put u posljednjih nekoliko godina, jer je biljni pokret prehrane pretvorio hranu poput mahunarki i žitarica u prehrambene sastojke za bolju probavu i cjelokupno zdravlje.

Image

Gubitak kilograma bez izbacivanja ugljikohidrata? Da, ako redovito jedeš ove


Povećavanje unosa hrane bogate vlaknima povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa, a također ti može pomoći da izgubiš neželjene kilograme, održavaš zdravu težinu, ali i svoje probavno zdravlje u dobroj formi.

Prema prehrambenim smjernicama iz 2015. godine, ženebi trebale ciljati na unos najmanje 25 grama vlakana svaki dan, dok bi muškarci trebali unositi najmanje 38 grama vlakana.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)


Srećom, postoji toliko ukusne hrane bogate vlaknima koja će ti pomoći da u kratkom roku postigneš svoj cilj. Iako nam jabuke možda prve padaju na pamet kad razmišljamo o hrani s puno vlakana - jabuka srednje veličine ima 4 grama - postoji mnoštvo drugih, jednako ukusnih i zdravih mogućnosti koje će ti pružiti još više vlakana. U nastavku smo izdvojile neke od njih.

Avokado

Osim masnoća zdravih za srce i svestranosti u pripremi zbog neutralnog okusa, postoji još razloga za ljubav prema avokadu - u samo pola avokada ima oko 7 grama vlakana

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Maline


Iako je sve bobičasto voće zdravo (i prefino), maline i kupine prednjače s nešto manje od 9 grama vlakana po šalici, a da ne spominjemo zdravu dozu vitamina C

Iako su još uvijek ukusne i bogate vlaknima, jagode imaju samo 3 grama vlakana po šalici, a borovnice imaju 4 grama. 


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Crni grah

Samo pola šalice crnog graha ima bogatih 8 grama vlakana. To je gotovo jedna trećina dnevne preporuke vlakna za žene. Crni grah također je izvrstan izvor proteina, sa 7 grama po porciji.

Ukoliko koristiš konzervirani crni grah, svakako ga isperi prije upotrebe kako bi smanjila razinu natrija.


shimmer fallback


(Foto: Pexels)

Artičoke

Kad pomisliš na vlakna, artičoka možda nije jedna od prvih namirnica koja ti padne na pamet, ali trebala bi biti - jer 1 šalica kuhanih 'srca' artičoke sadrži 6 grama vlakana

Artičoka je također dobar izvor kalija, minerala i elektrolita koji su važan za rad srca i mogu pomoći u održavanju normalnog krvnog tlaka. 


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Leća

Važna članica mahunarki, leća je izuzetno svestrana u pripremi hrane, pa može biti zvijezda mnogih salata, variva, ali i umaka. Osim što je bogata proteinima, samo 1/2 šalice kuhane leće ima oko 8 grama vlakana.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Batat

Ovaj omiljeni jesenski plod ima oko 5 grama vlakana u svojoj prosječnoj veličini. Batat je također bogat vitaminom A, važnim vitaminom za zdravi vid i imunološku funkciju.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Integralna tjestenina

Zamjena bijele tjestenine s tjesteninom od cjelovite pšenice iliti integralnom tjesteninom, jednostavan je način da u svoju prehranu uneseš više vlakana - 1/2 šalice cjelozrnate tjestenine ima 7 grama vlakana u usporedbi s 2 grama koja ćeš dobiti od iste količine bijele tjestenine.

shimmer fallback


(Foto: Pexels)

Slanutak

Ova mala mahunarka donosi veliku porciju vlaknima. U 1/2 šalice kuhanog slanutka nalazi se oko 6 grama vlakana. Slanutak koji se naziva i garbanzo grahom, veganima je jedan od najvažnjijih izvora proteina.


(Foto: Unsplash)

Zobene pahuljice

Za zasitan doručak bogat vlaknima posegni za zobenim pahuljicama. Samo 1/2 šalice kuhane zobi sadrži nešto manje od 5 grama vlakana i zadovoljavajuća je cjelovita žitarica. 


(Foto: Unsplash)

Grašak

Grašak napokon počinje dobivati priznanje koje zaslužuje kao biljno-proteinska bomba, ali također i kao sjajan izvor vlakana. Standardna porcija zelenog graška s 2/3 šalice nudi 6 grama, što ga čini savršenim sastojkom u omiljenim jelima tvoje obitelji.


(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.