Kad trebate brz prilog mesu ili samostalno jelo (ili čak desert) - teško da ćete naći nešto ukusnije i jednostavnije od kus kusa (couscous).
Kus kus je tradicionalno jelo podrijetlom iz sjeverne Afrike, a sve je popularnije i na našim stolovima. I s razlogom, jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema. Ova sitna okruglasta tjestenina, dobiva se od brašna od durum pšenice (semolina), isto kao i većina druge tjestenine kao što su špageti, no umjesto miješanja semoline s vodom i/ili jajem u tijelo, kus kus se dobiva trljanjem semoline među navlaženim rukama sve dok brašno ne upije tek toliko vode da se pretvori u sitna zrnca kus kusa. Iako postoji tradicionalni kus kus koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na paru, u našim dućanima je prisutna instant verzija koju je dovoljno preliti kipućom vodom i ostaviti da kratko odstoji.
Priprema kus kusa
- Koristite pravi omjer vode i kus kusa - Najveća greška koju ljudi rade je ta da stave, u pravilu, previše vode pa se kus kus pretvori u kašu – što je potpuno krivo. U pravilu prava mjera je 1 šalica vode naprema 2/3 šalice kus kusa. Ili šalica kus kusa i 1,25 šalice vode.
- Kus kus dodajte u kipuću vodu – kao što sam rekla kod nas se može nabaviti instant kus kus koji je gotov već za 5 minuta. Samo ga usipajte ili prelijte sa zasoljenom kipućom vodom (i po želji malo ulja ili maslaca), poklopite i ostavite da stoji 5 minuta.
- Nemojte ga predugo namakati – Kus kusu ne treba mnogo da omekša. Pet minuta je dovoljno. I poklopite ga kako biste "uhvatili" paru od vrele vode.
- Nemojte ga zaboraviti "razrahliti" – Ako kus kus ostavite kakav je nakon namakanja u posudi – on će se slijepiti. Zato ga nakon što prođe tih pet minuta lagano promiješajte vilicom i "razbijte" veće grudice.
- Odaberite pravi kus kus – iz našeg, iskustva nije svaki kupovni kus kus dobar. Tako neki imaju više oblik kristalića i ne ispadnu kao originalni kus kus. Takav je i onaj od Paste Zare koji možda je najjeftiniji, ali definitivno nije i najbolji. Puno bolji su Tipiakov kus kus ili onaj marke Alnatura (u DM-u).
Kus kus s crvenim grahom, avokadom i mladim lukom
Sastojci (za 6 porcija):
1 šalica kus kusa – skuhati prema uputama gore
1 velika konzerva crvenog graha (500 g)
1 avokado nasjeckan na kockice
3 mlada luka, nasjeckana
2 žlice soka od limete
1 žlica maslinovog ulja
po potrebi sol i papar
Priprema:
Ostavite kus kus da se hladi (nemojte ga zaboraviti razrahliti vilicom). Zatim u njega umiješajte grah, avokado, mladi luk, sok od limete, ulje i, po potrebi, sol i papar.
Salata od kus kusa s grožđem i feta sirom
Sastojci (za 2 – 3 porcije):
1/2 šalice kus kusa – skuhati prema uputama gore
1/4 šalice nasjeckanih prženih oraha
1/4 šalice namrvljenog feta sira
1/2 šalice grožđa – prerezanog napola
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice soka od limuna
po želji sol i papar
Priprema:
Razrahlite kuskus vilicom u umiješajte orahe, feta sir, grožđe, maslinovo ulje, sok od limuna, te po želji sol i papar. Servirajte s pita kruhom.
Paprike punjene kus kusom
Sastojci (za 4 osobe):
4 paprike (crvene ili žute)
300 grama mljevenog mesa (po želji – miješano, junetina, puretina...)
1/2 šalice kus kusa – skuhati prema uputama gore
3 mlada luka, nasjeckana
1 šalica namrvljenog feta sira
1/2 šalice nasjeckanih suhih marelica
malo ulja (za popržiti meso)
Priprema:
Stavite pećnicu grijati na 200° C. Na malo ulja popržite mljeveno meso, tek toliko da porumeni. Pripremite kus kus. Pomiješajte mljeveno meso, kus kus, nasjeckani mladi luk, šalicu feta sira i marelice. Probajte smjesu te po potrebi dodajte malo soli (pazite zbog fete koja je slana) i papra. Paprikama odrežite vrh, kod stabljike, izvadite koštice i zatim ih napunite smjesom. Paprite stavite peći u pećnicu na 45 do 50 minuta.
Sve u jednoj tavi – kus kus s piletinom
Sastojci (za 4 osobe):
1 žlica maslinovog ulja
1 nasjeckani crveni luk
200 g nasjeckanih pilećih prsa
mali komadić svježeg korijena đumbira
10 sušenih marelica, nasjeckanih
mala konzerva slanutka, opranog i ocijeđenog
250 grama kus kusa (nekuhanog)
300 ml vrućeg pilećeg temeljca
pola žličice curry praška (ili više po želji)
malo čili papričice u prahu
po želji, nasjeckani svježi korijandar
Priprema:
Na maslinovom ulju u velikoj tavi ili woku malo popržite luk. Dodajte piletinu i pirjajte desetak minuta. Naribajte unutra đumbir i popržite još 2 do 3 minute. U tavu dodajte marelice, slanutak i kus kus, te zatim prelijte vrelim pilećim temeljcem i jednom promiješajte. Tavu pokrijte poklopcem ili dobro zatvorite aluminijskom folijom, ostavite na vatri jednu minutu, a zatim maknite s vatre i ostavite poklopljeno još pet minuta. Vilicom razrahlite kus kus i posipajte korijandrom.
Kus kus desert s trešnjama
Sastojci (za 6 porcija):
1/2 šalice mlijeka
3 žlice šećera
1/4 šalice suhih ili svježih trešanja
1 mahuna (štapić) Bourbon vanilije
1 i pol šalica kus kusa, skuhanog u omjeru 1:1, ostavljenog 5 minuta
250 ml jogurta od vanilije (primjerice Dukat Fini jogurt od vanilije)
1/4 žličice mljevenog cimeta
Priprema:
Zagrijte mlijeko, šećer i trešnje u posudi srednje veličine. Zavrijte mlijeko, pa s sklonite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite 10 minuta. Uzdužno prerežite vaniliju, ostrugajte mekanu srž i dodajte mlijeku. Promiješajte. U posudu dodajte kus kus i jogurt od vanilije. Promiješajte da se sve sljubi. Podijelite desert u šest čaša, posipajte cimetom i ostavite da se hladi barem sat vremena.