
6 obaveznih namirnica za brza (i zdrava) jela tijekom tjedna

Dobro opskrbljena smočnica može ti pomoći da doneseš zdravije odluke radnim danima, pogotovo kada vrijeme za večeru prođe, a ti još nemaš plan. Upravo zbog toga važno je u smočnici imati nekoliko namirnica koje se uvijek mogu koristiti kao dodatak voću i povrću koje već imaš pri ruci ili poslužiti kao alternativa smrznutoj ili instant hrani.
Kada kupuješ grah iz konzerve, juhe, povrće i drugu hranu koja može stajati na policama, vrijedi pogledati oznake nutritivne vrijednosti, jer ove vrste hrane često imaju više soli i šećera od svježih.
Ako paziš na svoj unos natrija, potraži opcije s niskim ili smanjenim natrijem ili bez natrija ako su dostupne. Slično, za konzervirano voće stručnjaci preporučuju pronalaženje opcija u kojima se voće pakira u vlastitim sokovima ili vodi (umjesto u sirupu).
Ona i još nekoliko nutricionista izdvojili su najbolje zdrave namirnice iz smočnice koje je uvijek dobro imati, posebno za brza jela tijekom radnog i užurbanog tjedna.
Leća
Bilo smeđa ili crvena, leća je glavni sastojak nekih od njezinih omiljenih jela tijekom tjedna, uključujući daal (gulaš od leće) i curry od leće, koje poslužuje s rižom. Kada kuhaš s namirnicama iz smočnice, Price dodaje kako je bitno uključiti barem neku vrstu svježih proizvoda, čak i ako je to samo luk.
Riža
Riža je izvrsna baza za dodavanje proteinima i povrću, a sve ostatke koje imaš možeš sljedeći dan napraviti u prženu rižu. Ubaciš jaje, nasjeckani češnjak i sve povrće koje ti je uvenulo u hladnjaku i zahvali nam se kasnije - ostaci nikad nisu bili ovako dobrog okusa.
Ali Webster, direktorica istraživanja i nutricionističkih komunikacija u Međunarodnom vijeću za informacije o hrani, priklanja se smeđoj riži jer je ona cjelovita žitarica.
Povrće iz konzerve (koje trenutno nije u sezoni)
Ako svježe povrće nije dostupno, sljedeća najbolja opcija je smrznuto. A nakon toga, konzervirane opcije dobro je imati pri ruci.
Konzervirani grah
Grah iz konzerve dodaje vlakna i proteine juhama i salatama, rekla je Webster, a također se može umiješati u umake poput humusa ili upariti s tortiljama i drugim dodacima za večernje tacose.
Kod kuće, ona i njezina obitelj kuhaju s puno namirnica iz smočnice jer smanjuju vrijeme za pripremu i pomažu da zdrava jela brzo budu na stolu. Za razliku od sušenog graha, čije namakanje i kuhanje mogu potrajati satima, grah iz konzerve može se zagrijati i dodati jelima za nekoliko minuta.
Maslac od orašastih plodova
Bilo da voliš maslac od kikirikija, badema ili indijskih oraščića, ovo je podsjetnik da se opskrbiš omiljenim.
Webster voli koristiti maslac od kikirikija za pripremu umaka od kikirikija za povrće ili kao dodatak wok jelima s rižinim rezancima.
Prehrambeni kvasac
Ona voli posipati prehrambeni kvasac preko kokica za zdrav međuobrok, a koristi ga i za izradu veganskih makarona i sira (miješajući indijske oraščiće s nutritivnim kvascem kako bi se napravio kremasti veganski umak).

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
