Opremi svoj dom

Ove bi namirnice uvijek trebala imati u hladnjaku ili smočnici

Opremi svoj hladnjak i smočnicu ovim zdravim namirnicama i nikada nećeš imati dilemu što kuhati

annie-spratt-EjDNFhbsAJc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Isplanirati obroke za cijeli tjedan nije nužno lako, a još je teže držati se tog rasporeda jednom kad krenu poslovne obaveze. Zato bi u hladnjaku ili smočnici uvijek trebala imati neke osnovne, a zdrave namirnice od kojih možeš složiti brzi obrok.

Image
Samo pola sata

Brzi recept: Tuna, tjestenina i rajčica koju će i mališani obožavati

Umjesto da svaki dan ideš u trgovinu i kupuješ stvari koje ti se u tom trenutku jedu, bolja je ideja opremiti hladnjak zdravim namirnicama kako bi ti uvijek bile dostupne. Tako ćeš se i zdravije hraniti jer nećeš tako lako posegnuti za pizzom ili nekim drugim nezdravim obrokom. Također bi bilo dobro da si zapišeš nekoliko osnovnih recepata za obroke koji se brzo pripremaju kako bi uvijek bila spremna.

Pokušaj za vikend obaviti kupovinu za cijeli idući tjedan i napuniti svoj hladnjak i smočnicu ovim namirnicama. Neke od njih možda nećeš tako često koristiti pa ih možeš kupovati čak i jednom mjesečno, što je velika ušteda vremena. Većina ovih namirnica nije lako pokvarljiva te mogu stajati u hladnjaku ili smočnici i po nekoliko tjedana.

Zapamti, ključ zdrave prehrane nije samo u odabiru namirnica nego i njihovoj dostupnosti. Jednom kada opremiš dom zdravim namirnicama bit će ti lakše otvoriti konzerviranu ribu ili skuhati zobenu kašu nego otvoriti vrećicu čipsa zbog koje ćeš kasnije biti nesretna.

Žitarice

Žitarice su skupina hrane koje nikada ne treba nedostajati u domu. Osim što su vrlo hranjive, lako ćeš ih uklopiti u svako jelo i još brže pripremiti, a mogu stajati u tvojoj smočnici i po nekoliko tjedana. Najbolji odabir je riža, proso, ječam, zobene pahuljice, kvinoja, heljda i kukuruzna krupica. Žitarice mogu biti odličan doručak, ali i vrlo zdrav prilog.

Korjenasto povrće

Luk, češnjak, krumpir, batat, mrkva i cikla osnovne su namirnice bez kojih ne može nastati gotovo niti jedno jelo. Zato je dobra ideja kupiti zalihu takvih namirnica na početku tjedna ili mjeseca kako ne bi morala razmišljati imaš li ih dovoljno u smočnici. Pripazi samo da ih skladištiš na suhom i tamnom mjestu kako ne bi proklijali.

Zamrznuto povrće i voće

Zamrznuto povrće u samo se nekoliko minuta može pretvoriti u zdrav obrok. Jednostavno ga ubaci u wok ili tavu, dodaj omiljene začine i zapeci nekoliko minuta. Kada ga kombiniramo sa žitaricama dobijemo cjelovit obrok spreman za manje od pola sata.

Isto vrijedi i za voće ako želiš brzi desert. Jednostavno ga stavi u blender i pripremi ukusan smoothie ili ga jedi baš poput bombona dok je još smrznuto. Odlično je i ako trebaš napraviti brzinski kolač.

Mahunarke

Mahunarke su odličan izvor proteina i možemo ih kupiti suhe ili konzervirane. Suhe mahunarke nekada je potrebno dugo namakati pa je zato važno znati da ćeš ih pripremati dan unaprijed, a ako želiš instant obrok, odaberi konzervirane mahunarke koje su spremne za jelo u trenu.

Riblje konzerve

Vjerujemo kako i ptice na grani znaju koliko je riba zdrava, ali priprema svježe ribe nije uvijek najjednostavnija. Zato je konzervirana riba odličan izbor, pogotovo jer se najviše konzervira riba poput srdela koje ne jedemo dovoljno, a mnogo je zdravija od orade ili lososa.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.