Novogodišnji meni: zašto ne na francuski?

Slavne delikatese na vašem blagdanskom stolu

Novogodišnji meni: zašto ne na francuski?

Na Badnjak ste postili uz ribu, a za Božić pripremili tradicionalnu pečenku. Sad je vrijeme za novogodišnji meni. Predlažemo da se na blagdanskom stolu ovaj put nađu neke od najpoznatijih delicija francuske gastronomije. Dovoljno je reći Foie gras, kraljica pašteta, gušća ili pačja, za predjelo. Uz glavno jelo, nezaobilazna je francuska salata. Na kraju se zasladite šarenim, slatkim kolačićima, macarons.   

Foie gras


Sastojci:

1/2 kg guščje jetre (ili pačje)
1 kriška pancete
1 glavica luka
par listića kadulje
par listića bosiljka (ili listići svježeg timijana)
malo prošeka i vinjaka
1 žlica kapara
1 žličica senfa
sol i papar
maslac

Priprema:

Na maslacu propirjati sitno nasjeckani luk. Dodati sitno narezanu pancetu i jetrica. Popeći lagano jetrica sa svih strana. Podliti prošekom i još malo pirjati. Dodati vinjak i flambirati. Kad se jetrica ohlade dodati im sjeckani bosiljak i kadulju, senf, kapare i još malo prošeka. Posoliti i popapriti. Umiješati omekšali maslac. Izmiksati. Staviti u posudu u kojoj ćete servirati paštetu i preliti otopljenim maslacem. Staviti u hladnjak na barem 2 sata.

Francuska salata

Uobičajena je na blagdanskom stolu, francuska salata omiljena je za svakog gurmana, a načini njezine pripreme su bezbrojni. Najvažnije je samo ne odstupiti od glavnih sastojaka - krumpira, mrkve, krastavaca i majoneze. Mnogi u nju stavljaju jabuku, kuhanu ili sirovu, no, to je već stvar ukusa. Svakako mora biti hladna.

U  nekim zemljama poznata je kao "ruska salata", dok je u nekim drugim zemljama (npr. Rusija, Ukrajina, Njemačka, SAD, Velika Britanija itd.) poznata pod nazivom "Olivierova salata" ili "francuska salata". Rusku salatu prvi je pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u restoranu "Ermitraž" u Moskvi 1860. godine. "Ermitraž" je bio jedan od najboljih ruskih restorana toga vremena.

Sastojci:

500 grama krumpira (3-4 srednje veličine)
500 grama kiselih krastavaca
400 grama mrkve (4 veće)
400 grama konzerviranog graška
500 grama majoneze  i dodatnih 100 grama za ukrašavanje
sol
papar
2 žlice ulja

Priprema:

Krumpir, mrkvu skuhati, ostaviti da se ohladi pa nasjeckati na sitne kockice. Nasjeckati i kisele krastavce. Sve sastojke staviti u veću zdjelu, malo posoliti i popapriti, dodati ulje pa sve sastojke pomiješati s majonezom. Probati je li dovoljno slano. Po želji dodati žlicu senfa. Gotovu francusku salatu držati u hladnjaku.

Macarons

Popularni francuski keksi od bjelanjaka i badema s različitim nadjevima. U ovom su receptu nadjeveni kremom od čokolade.

Sastojci:

3 bjelanjka
50 g šećera
200 g šećera u prahu
100 g badema

Za kremu:

150 g maslaca
160 g tamne čokolade
80 ml slatkog vrhnja

Priprema:

U većoj posudi mikserom miješajte bjelanjke na najvećoj brzini par minuta dok se ne napravi pjena te zatim smanjite brzinu na srednju i dodajte 50 g kristal šećera i miksajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Bademe sameljite što sitnije. Šećer u prahu stavljajte zajedno s mljevenim bademima kako bi se spojili u prah. Taj prah polako dodajte u smjesu od bjelanjaka i šećera te polako miješajte. Ako želite raznobojne kekse, razdijelite smjesu na više dijelova i svakom dodajte po malo boje za kolače. Pleh obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte kružnice veličine oko 2,5 cm.

Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i pažljivo istiskujte u nacrtane kružnice tako da ne prelazi rub (da macaroni budu jednaki). Ostavite ih da odstoje 60 minuta. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i pecite 10-tak minuta. Kada se ohlade pažljivo ih odvajajte od papira, jer lako pucaju. U međuvremenu, napravite kremu za punjenje. Vrhnje za kuhanje prokuhajte i umiješajte maslac i čokoladu. Kada se čokolada otopi do kraja, dobro izmiješajte i ostavite da odstoji dok se ne zgusne. Kremom namažite kolačiće i spojite.