Želiš li brz i ukusan ručak ili večeru, napravi rižoto. Poštujući nekoliko zlatnih pravila u pripremanju ovog ukusnog jela koje dolazi u bezbroj inačica, ovisno o tome što riži dodaš, jamčimo ti da će ti rižoto uvijek ispasti božanski kremast i fin, a riža savršeno skuhana.
Pravila za savršeni rižoto
- Prije svega, izaberi rižu namijenjenu za rižota - to je ona okruglog zrna, napoznatija ove vrste je riža arborio, a za pripremanje rižota koristi duboku tavu s debelim dnom.
- Za dvije osobe dovoljna ti je šalica (od dva dcl) riže. Također, u rižotima je bitan luk koji ćeš narezati na sitno i popržiti na ulju, a potom mu dodati rižu i glazirati je - odnosno pržiti dok ne počne "cvrčati".
- Kada se to dogodi, zalij je vinom ili temeljcem ili vodom. Temeljac ili voda kojima ćeš podlijevati rižoto, trebali bi biti kipući pa stoga ih ulij u lonac i stavi na vatru te pusti da proključaju, a onda po potrebi podlijevaj rižoto.
- Završni korak je dodavanje hladnog maslaca. Nakon što ugasiš vatru rižotu dodaj maslac i dobro ga promiješaj. Na ovaj način dobit ćeš dodatnu kremoznost.
Sada kada znaš sve tajne najboljeg rižota, u nastavku ti donosimo tri recepta za rižoto, od kojih u jedan idu naizgled nespojivi sastojci, no vrijedi ga probati.
Rižoto s gljivama
Sastojci za dvije osobe:
- 200 grama riže
- jedan luk
- 100 grama gljiva, vrsta po želji
- decilitar bijelog vina
- oko litru povrtnog ili pilećeg temeljca
- velika žlica maslaca
- sol, papar
- šafran - nekoliko niti
- parmezan
- ulje
Postupak:
Luk nareži na sitno i poprži na ulju dok ne postane staklast. Gljive oguli i nareži na ploskice te dodaj luka, kada voda ispari, dodaj rižu i glaziraj je pa podlij bijelim vinom. Kada alkohol ispari, psoli i popari te podlijevaj rižoto kipućim temeljcem u kojem si otopila niti šafrana (za to će ti trebati da niti barem 20 minuta u temeljcu odstoje). Miješaj rižoto kako ti ne bi zagortio. Kada je kuhan, makni ga s vatre i umiješaj masalc te pospi paremezanom. Ostavi par minuta da jelo "odmori" pa ga posluži.
Rižoto s kobasicama
Sastojci za dvije osobe:
- 200 grama riže
- jedna kobasica za kuhanje
- jedna mrkva
- 100 grama bundeve
- jedan luk
- dva režnja češnjaka
- litra i pol povrtnog temeljca
- dva lista lovora
- majčina dušica
- ulje
- žlica kiselog vrhnja
Postupak:
Bundevu nareži na kockice, mrkvu na kolutiće, kobasicu na kolutiće, luk usitni, češnjak također. Na ulju dinstaj luk dok ne postane staklast pa dodaj mrkvu i kockice bundeve, a nakon minute kobasice i češnjak. Kada kobasica dobije koricu, uspi rižu. Nakon što se glazira, počni ju podlijevati kipućim temeljcem. U ovom trenutku jelo posoli i popapri te dodaj lovorov list i majčinu dušicu. Redovito miješaj kako ti ne bi zagorjelo, a kada je gotovo, makni s vatre i umiješaj umjesto maslaca žlicu kiselog vrhnja.
Rižoto s gamberima
Sastojci:
- 200 grama riže
- 100 grama kozica
- 80 grama sira poput stracciatelle, burrate ili mascarpone sira
- korica polovice limuna
- jedna nektarina ili breskva
- pola glavice luka
- povrtni temeljac
- decilitar piva
- cimet, čili, sol i papar
- žličica agavinog sirupa
- maslinovo ulje
- parmezan
Postupak:
Najprije pripremi nektarinu. Nareži je na sitne komadiće i mariniraj u marinadi koju ćeš pripremiti od ulja, soli, papra, čilija, cimeta i javorovog sirupa. Ostavi je da se marinira najmanje 20 minuta. Luk nareži na sitno i dinstaj na ulju pa dodaj rižu te ju glaziraj. Potom dodaj kozice, posoli i popapri, podlij pivom, a kada alkohol ispari, kuhaj podlijevajući kipućim temeljcem. Kada je jelo gotovo, umiješaj mariniranu nektarinu, limunovu koricu i sir, malo maslinovog ulja i parmezan.