Soljenke u ruke

Nauči kako posoliti jelo- s ovim savjetima stručnjaka sve je jednostavnije

Jelo može biti napravljeno na savršen način, s najboljim i najkvalitetnijim namirnicama, ali ako ga presoliš ili ne posoliš dovoljno, najsočnija marinirana rebarca odjednom imaju okus rižinog stiropora

pexels-pixabay-277253.jpg
Foto: Pexels

Život je pun umjetnosti, tu je ona klasična, apstraktna, književna, modna…. A tu je i umjetnost soljenja hrane. Sigurno se pitaš - pa dobro što je tu umjetnost?

Ako je suditi po chefovima s newyorškog kulinarskog instituta, soljenje hrane krunski je događaj u kuhanju. Postoji za to opravdan razlog. Naime, jelo može biti napravljeno na savršen način, s najboljim i najkvalitetnijim namirnicama, ali ako ga presoliš ili ne posoliš dovoljno, najsočnija marinirana rebarca odjednom imaju okus rižinog stiropora (a sve jako dobro znamo kakav je to okus).

Image
Ne smije se pretjerivati

5 popularnih namirnica koje sadrže velike količine sakrivene soli

Zato, soljenke u ruke i napravi plan i program!

Za početak par općenitih spoznaja o soli. Kada mislimo na kuhinjsku sol, mislimo na natrijev klorid, stoga unos soli treba ograničiti u kontekstu unosa natrija. Preporučuje se da unos kuhinjske soli bude manji od pet grama dnevno, a natrija oko dva grama. Uz to moraš uzeti u obzir da natrij ne unosiš u organizam samo iz soli nego i kroz aditive prisutne u drugim namirnicama. Previše soli i natrija uzrokuju zdravstvena stanja poput visokog krvnog tlaka i bolesti bubrega jer višak natrija izlučujemo mokraćom.

Teško da ćeš uspjeti kontrolirati unos soli ako se hraniš procesuiranom, brzom hranom, zato te savjetujemo da kuhaš, a kako bi tvoj ručak uvijek bio savršeno začinjen, donosimo ti pet savjeta kako to postići.

Plan i program

Znamo da ovo zvuči kao da radiš poslovni plan za EU fondove, ali prema savjetima slavnih kuhara, iako najapstraktniji, ovo je najbitniji dio kuhanja i soljenja hrane. Probaj razmišljati o namirnici koju kuhaš. Na primjer ako kuhaš tanji odrezak u umaku, soljenje tog umaka prije termičke obrade ( nakon pripreme) je krivo, jer će jelo biti preslano nakon što se umak reducira. Međutim, ako kuhaš rižu, vodu ćeš posoliti odmah prije nego si namirnicu počela kuhati i ona neće biti preslana.

Image
Foto: Pexels

Male količine

Sol je začin s kojim kada jednom pogriješiš, nema natrag. Zato bi bilo pametno po malo soliti hranu. Kroz cijeli proces kuhanja povremeno dodaj malo soli i stalno probavaj hranu da vidiš kakav je okus.

Image
Foto: Pexels

Sol ili drugi začin?

Često hrani dodajemo sol jer mislimo da je to najlakši način 'popravljanja' okusa. Ustvari puno puta sol uopće nije potrebna, nego nepce traži neki okus, a on se može postići i drugim začinima. Najbolji način da saznaš fali li soli ili 'okusa' je taj da u jelo dodaš malo octa ili limunova soka (ali skroz malo) jer ćeš tako promijenit načina koji tvoji receptori prepoznaju sol. Poanta je da kiselina pojačava okuse pa jasnije možeš prepoznat treba li još soli.

Image
Foto: Pexels

Svi vole drugačije

Potrudi se koliko god možeš, ali nemoj biti frustrirana ako je nekome ipak nedovoljno slano jer ne možeš udovoljiti svima. Dosoliti se uvijek može, zato se potrudi da na svakom stolu bude sol, papar i svježi začini, pa tko voli nek izvoli. Znaš kako se kaže, o ukusima se ne raspravlja!

Image
Foto: Pexels