Ivana Perić Rabhi naša stalna suradnica nedavno nas je naučila kako raditi mnogima omiljeni sushi kod kuće. Ovaj put ostajemo u tom azijskom okruženju, no ovaj put radile smo spring rolls i to bez mesa i glutena. Upravo iz tog razloga Ivanine spring rolls savršene su za sve one koji boluju od celikaje ili im jednostavno ne odgovara gluten, a nas su jednostavno oduševile.
"Obožavam spring rolls, i mogla bi ih pojesti "brdo", ali to neće pomoći mojoj liniji na kojoj radim.. Ipak, rolice upiju tu masnoću, pa osim toga lisnato tijesto....a to je tek predjelo u nekim restoranima. Kad mi dodje glavno jelo već sam sita i bude mi žao što ću opet pojesti previše.", objasnila nam je Ivana koja spring rolls ipak priprema na drugačiji način. Naime, s rižinim tortiljama.
"Slučajno sam u trgovini vidjela rižine tortilje, koje su me podsjetile na jedan restoran u Parizu gdje sam jela springs rolls s rižinim tijestom i odmah mi je sinula ideja. Napravit ću od njih rolice! I da, zaista su nadmašile moja očekivanja. Jednostavne i brze za koristiti, imaju i tu vizualnu ljepotu. Tijesto je prozirno pa ćete s lakoćom prepoznati punjenje. Isticat će se repovi škampi, tanko rezana mrkvica, losos, piletina, ma što god odlučili staviti u svoje rolice", kaže nam Ivana koja upravo ovaj recept koristi za laganiju večeru kod kuće ili kad joj dođu prijatelji.
Vegetarijanske spring rolls
Sastojci:
1 pakiranje rižinih tortilja
2 kom mrkve
1 tikvica
1 četvrtina svježeg naribanog kupusa
2 mlada luka sitno rezana
1 žlica maslinovog ulja
Kokosovo ulje za prženje
Soja sos
Priprema:
Narezati na trakice svježi kupus, mrkvu , tikvice, mladi luk. Zagrijati wok.
U wok staviti 1 žlicu maslinovog ulja te ubaciti kupus, zatim mrkvu, tikvice i mladi luk .Dinstati dok ne uvene te dodati soja sos. Povrće bi trebalo biti malo hrskavo, pa pazite da vam ovaj dio tako i ostane. Listove tortilja prije upotrebe uronite u vruću vodu da se smekšaju a zatim ih napunite. Zamotajte ih kako bi dobili oblik rolice. Kad napunite sve rolice , pržite ih u zagrijanom ulju 10-tak minuta s jedne i druge strane. Kad su gotove, odložite ih na papirnati ručnik da upiju višak ulja. Poslužite ih tople uz slatko kiseli umak.
I to je to. Dobar tek.