Dobro podnose minuse

6 namirnica koje ostaju zdrave (čak i zdravije) kad su smrznute

Pogrešno je mišljenje da namirnice zamrzavanjem gube hranjivu vrijednost. Štoviše, neke su i zdravije kada su smrznute, nego kada su u svježem obliku

profimedia-0168426724.jpg
Foto: Profimedia

Uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem, osobito sezonskim, preduvjet je dobrog zdravlja i zdrave tjelesne težine. No, ponekad ni svježe ni sezonsko nije dostupno, što ne znači da se i dalje ne možeš kvalitetno hraniti.

Image
Drži ih podalje od zamrzivača

Pripazi jer ovih 7 namirnica nikada ne bi trebala zamrzavati

Umjesto da, u nedostatku vremena, posegneš za gotovim jelima, visokoprocesuiranom hranom koja u sebi ne sadrži gotovo ništa doli kalorija, konzervansa i pojačivača okusa, izaberi smrznute namirnice koje su jednako hranjive kao i one u svježem obliku.

U nastavku ti otkrivamo šest namirnica koje su jednako kvalitetne kao i njihove svježe inačice, a preporučila ih je nutricionistkinja Mary Ellen Phipps, prenosi portal Make it.

Studije su otkrile da je nutritivna vrijednost mnogih smrznutih namirnica (osobito količina vitamina A i C i folne kiseline) čak i veća od svježih namirnica kojima kvaliteta opada neprikladnim skladištenjem ili stajanjem, dodaje Phipps te navodi koje namirnice uvijek kupuje na odjelu za smrznutu hranu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput borovnica, malina, jagoda i kupina, jedan je od najboljih prirodnih izvora antioksidansa. Studije pokazuju da razine antioksidansa u bobičastom voću ostaju stabilne dugo nakon što su bobice smrznute. Koristi ih u desertima, smoothiejima, pomiješaj s jogurtom ili grickaj same za sebe.

Image
Foto: Pexels

Mrkva

Sjeckano smrznuto povrće skraćuje vrijeme pripreme, potičući te ubaciš dodatna vlakna i vitamine u svoje obroke. Mrkve imaju kratak rok trajanja, obično izdrži samo nekoliko dana u hladnjaku prije nego što krene mekšati i gubiti hranjive sastojke. Budući da se povrće namijenjeno zamrzavanju, zamrzava nedugo nakon berbe, ono ne gubi hranjive tvari, u ovom slučaju osobito vitamin A i beta-karoten. Nasjeckanu zamrznutu mrkvu koristi u juhama, varivima, za pripremu woka i u smoothiejima.

Image

Riba

Za razliku od svježe ribe kojoj ponekad od mora do stola treba i nekoliko dana (pri čemu izgubi jako puno na kvaliteti), riba namijenjena zamrzavanju, zamrzava se odmah nakon što je ulovljena. Bogata je omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D. No, ipak, treba pripaziti koju smrznutu ribu kupovati. Masna riba poput tune ipak je bolja svježa, dok su bakalar i oslić odlični smrznuti. Zamrznutu ribu možeš odlediti i pripremiti na grilu, pržiti u dubokom ulju, pohati ili koristiti za pripremu brudeta.

Image
Foto: Pexels

Špinat

SVježi špinat stajanjem jako brzo gubi hranjive tvari pa je u biti bolje kupovati zamrznuti špinat. "Šalica zamrznutog špinata sadrži četiri puta više hranjivih tvari, uključujući željezo. vitamin C i kalicij, u usporedbi sa svježim špinatom", tvrdi nutricionistkinja Phipps. Špinat možeš koristiti u smoothiejima, dodati ga omeltu, skuhati na pari i začiniti pa servirati kao prilog. Kod nas je vrlo popularan i špinat na mlijeku koji osobito vole djeca.

Grašak

Smrznuti grašak uvijek bi trebalo imati u zamrzivaču. Bogat je vlaknima i proteinima, a može poslužiti kao brz i jednostavan dodatak brojnim jelima. Dodaj ga salatama, skuhaj u juhi, napravi od njega umak.

Riža

Možda nisi znala, ali ako ti ostane kuhane riže, slobodno je zamrzni. Smeđa riža još je bolji izbor jer je zdravija, a s obzirom da joj dulje treba da se skuha, ovako zamrznuta skratit će ti vrijeme pripreme. Kad poželiš jesti rižu, jednostavno ju odmrzneš i zagriješ u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku. Smeđa riža odličan je izvor vitamina B skupine, magnezija i vlakana. Tako smrznuta bit će odličan prilog mesu i povrću, a možeš napraviti i umak kojim ćeš je začiniti.