Drži ih podalje od zamrzivača

Pripazi jer ovih 7 namirnica nikada ne bi trebala zamrzavati

Možda ti je ostalo krem juhe od ručka ili želiš brzinski ohladiti gazirano piće - u svakom slučaju, vjerojatno ćeš automatski otvoriti zamrzivač. No, neke namirnice ipak ne bi trebala ondje držati jer riskiraš zdravlje, njihovu teksturu, ali i kvalitetu. Ovo su neke od njih

ello-AEU9UZstCfs-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mnoštvo je načina kojima pokušavamo uštedjeti novac i ne bacati ostatke hrane i namirnice. I to je sasvim u redu – sigurno si bar jednom, posebice ljeti, u hladnjak stavila ono što ti je ostalo od ručka ili unaprijed napravila veću porciju nekog jela pa ga stavila u zamrzivač. Kuhati za nekoliko dana nekome je pravilo dok drugi pripremaju točnu količinu dostatnu za jedan dan.

Image
Foto: Unsplash

Štogod bio tvoj izbor, jesi li ikada razmišljala koje namirnice trpe skladištenje 'ispod nule', a za koje to ipak nije dobra opcija? Ako nisi, ne brini jer ti donosimo popis sedam namirnica koje baš i ne bi trebalo stavljati u zamrzivač. Uključujući i popularna pića.

Image
Sve ovisi o sastojcima

Od mesa do kolača: Koliko dugo se ostaci hrane mogu čuvati u hladnjaku?

Neke će te možda iznenaditi!

Odmrznuto meso


Naravno da je u redu zamrznuti meso nakon dolaska iz trgovine, no jednom odmrznuto meso najčešće ne valja ponovno zamrzavati. Mogla bi se pogoršati tekstura mesa, ali i potaknuti razvoj bakterija. Dakako, sve ovisi o tome gdje si odmrznula meso. Ako si ga odmrznula u hladnjaku, možeš ga ponovno zamrznuti, no učiniš li to na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici, kako neki imaju naviku, bolje je zaboraviti na ponovno zamrzavanje. Posebno oprezna trebaš biti s mljevenim mesom. Ono sirovo može stajati u hladnjaku do najviše dva dana te ga treba iskoristiti što prije. Druga opcija jest da ga staviš u zamrzivač i držiš na najnižoj polici jer zamrznuto može dulje izdržati. A ako si pak skuhala, recimo, umak Bolognese, njega čuvaj u hladnjaku te ga, po mogućnosti, pojedi za dva dana. Vjerujemo da je to itekako moguće.

Image
Foto: Pexels

Skuhana tjestenina

Ljeti većina voli brzinske ručkove i razne kombinacije s tjesteninom, a tijesto s tunjevinom jedna je od najpopularnijih. Nerijetko zato tjesteninu stavljamo u hladnjak pa jedemo naknadno i nosimo sa sobom. Nekad je to dobra opcija, ali uglavnom može ti se činiti da je tijesto izgubilo svoj ukusan okus i teksturi. Odlučiš li je ponovno zagrijati, vjerojatno ćeš učiniti pogrešku jer ohlađena tjestenina baš i ne trpi ponovnu toplinu. Ne moramo ti onda ni govoriti da špagete, pužiće ili vijke ne treba zamrzavati jer ćeš učiniti više štete nego koristi - pritom nećeš uštedjeti, a ni najesti se.

Image

Svježe povrće

Nismo sigurne postoji li uopće netko tko se ikad dosjetio staviti salatu u zamrzivač s namjerom da je ponovno iskoristi, no to svakako nije dobra ideja. Već znaš da nakon pola dana u hladnjaku začinjena salata postane daleko od ukusne, a da se čak ni nenapravljena ne može predugo držati na niskim temperaturama. Zamisli što bi se dogodilo da se u zamrzne voda iz salate - rezultat bi bila nejestiva salata. Isto vrijedi i za povrće bogato vodom. Staviš li svježe povrće u zamrzivač, ono će postati premekano - pritom mislimo na, primjerice, krumpir i krastavac. Naime, kao što vjerojatno znaš, krumpir je bogat škrobom i vodom pa zamrzneš li ga pa potom odmrzneš, za ručak bi imala mljackav i neukusan krumpir.

Image

Krem juhe


Neki zamrzavaju domaću goveđu ili pileću juhu, ali to ne bi trebala činiti s krem juhama. Krem juha od gljiva, cvjetače ili bundeve preukusna je pa si mislila pripremiti veću porciju za više navrata, no razmisli još jednom. Jela na bazi vrhnja u zamrzivaču mogu poprimiti neuglednu strukturu. Iako su takva jela i u tom slučaju sigurna za konzumiranje, zamrzivač će uništiti rapsodiju okusa i uskratiti te za užitak. Vidjet ćeš da te, za razliku od domaće goveđe juhe, krem jelo neće oduševiti nakon ovakvog skladištenja.

Image

Majoneza

Mnogima omiljeni umak ljetnog ručka također nije preporučljivo stavljati u zamrzivač. Majoneza je gusti hladni umak sačinjen od žumanjka i ulja, a pohraniš li ju u zamrzivač, izgubit će svoju kremastu strukturu. U tom bi te slučaju dočekala neprimamljiva smjesa koju bi najradije bacila. A kad smo već kod jaja, njih nikako nemoj zamrzavati. Bjelanjci će mu postati gumeni, a kako se jaje širi i ljuska može puknuti čime riskiraš zdravlje jer su takvi uvjeti pogodni bakterijama. Zaključak: jaja, majonezu i druge slične umake drži podalje od škrinje.

Image
Foto: Pexels

Mlijeko

Mnogim namirnicama zamrzivač promijeni strukturi, i to toliko da su jedva za konzumiranje. Isto je s mlijekom. Otvoreni tetrapak mlijeka držimo u hladnjaku, no ne treba ga zamrzavati. Neki, doduše, kažu, da je zamrznuto mlijeko moguće čuvati i do mjesec dana, ali sastojci mliječnih proizvoda pod takvim se niskim temperaturama odvoje te izgube i na izgledu i na vrijednosti. Mlijeko, jogurt i vrhnje te ostale slične proizvode stoga drži dalje od zamrzivača. Riješimo samo čestu boljku: otvoreno mlijeko najbolje je držati u hladnjaku do sedam dana.

Image

Gazirana pića

Vratila si se iz nabavke tik prije nego ti trebaju doći gosti pa želiš u zadnji tren ohladiti pića. Možda će ti pasti na pamet da mjehuričasta pića automatski staviš ne u hladnjak, već na hladnije mjesto - zamrzivač. To baš i nije dobra ideja jer bi se limenka ili boca mogla brzo raširiti pa puknuti, ostavljajući te sa slatkim neredom i bez pića. Ugljični dioksid koji ih čini mjehuričastim također se gubi uslijed niskih temperatura što znači da će pića - ne puknu li - izgubiti na kvaliteti i okusu. Sve u svemu, ipak se bolje uzdati u hladnjak!

Image