Lifestyle
Drži ih podalje od zamrzivača
Pripazi jer ovih 7 namirnica nikada ne bi trebala zamrzavati
20. srpnja 2022.
Unsplash
Mnoštvo je načina kojima pokušavamo uštedjeti novac i ne bacati ostatke hrane i namirnice. I to je sasvim u redu – sigurno si bar jednom, posebice ljeti, u hladnjak stavila ono što ti je ostalo od ručka ili unaprijed napravila veću porciju nekog jela pa ga stavila u zamrzivač. Kuhati za nekoliko dana nekome je pravilo dok drugi pripremaju točnu količinu dostatnu za jedan dan.
Štogod bio tvoj izbor, jesi li ikada razmišljala koje namirnice trpe skladištenje 'ispod nule', a za koje to ipak nije dobra opcija? Ako nisi, ne brini jer ti donosimo popis sedam namirnica koje baš i ne bi trebalo stavljati u zamrzivač. Uključujući i popularna pića.
Neke će te možda iznenaditi!
Odmrznuto meso
Skuhana tjestenina
Ljeti većina voli brzinske ručkove i razne kombinacije s tjesteninom, a tijesto s tunjevinom jedna je od najpopularnijih. Nerijetko zato tjesteninu stavljamo u hladnjak pa jedemo naknadno i nosimo sa sobom. Nekad je to dobra opcija, ali uglavnom može ti se činiti da je tijesto izgubilo svoj ukusan okus i teksturi. Odlučiš li je ponovno zagrijati, vjerojatno ćeš učiniti pogrešku jer ohlađena tjestenina baš i ne trpi ponovnu toplinu. Ne moramo ti onda ni govoriti da špagete, pužiće ili vijke ne treba zamrzavati jer ćeš učiniti više štete nego koristi - pritom nećeš uštedjeti, a ni najesti se.
Svježe povrće
Nismo sigurne postoji li uopće netko tko se ikad dosjetio staviti salatu u zamrzivač s namjerom da je ponovno iskoristi, no to svakako nije dobra ideja. Već znaš da nakon pola dana u hladnjaku začinjena salata postane daleko od ukusne, a da se čak ni nenapravljena ne može predugo držati na niskim temperaturama. Zamisli što bi se dogodilo da se u zamrzne voda iz salate - rezultat bi bila nejestiva salata. Isto vrijedi i za povrće bogato vodom. Staviš li svježe povrće u zamrzivač, ono će postati premekano - pritom mislimo na, primjerice, krumpir i krastavac. Naime, kao što vjerojatno znaš, krumpir je bogat škrobom i vodom pa zamrzneš li ga pa potom odmrzneš, za ručak bi imala mljackav i neukusan krumpir.
Krem juhe
Majoneza
Mnogima omiljeni umak ljetnog ručka također nije preporučljivo stavljati u zamrzivač. Majoneza je gusti hladni umak sačinjen od žumanjka i ulja, a pohraniš li ju u zamrzivač, izgubit će svoju kremastu strukturu. U tom bi te slučaju dočekala neprimamljiva smjesa koju bi najradije bacila. A kad smo već kod jaja, njih nikako nemoj zamrzavati. Bjelanjci će mu postati gumeni, a kako se jaje širi i ljuska može puknuti čime riskiraš zdravlje jer su takvi uvjeti pogodni bakterijama. Zaključak: jaja, majonezu i druge slične umake drži podalje od škrinje.
Mlijeko
Mnogim namirnicama zamrzivač promijeni strukturi, i to toliko da su jedva za konzumiranje. Isto je s mlijekom. Otvoreni tetrapak mlijeka držimo u hladnjaku, no ne treba ga zamrzavati. Neki, doduše, kažu, da je zamrznuto mlijeko moguće čuvati i do mjesec dana, ali sastojci mliječnih proizvoda pod takvim se niskim temperaturama odvoje te izgube i na izgledu i na vrijednosti. Mlijeko, jogurt i vrhnje te ostale slične proizvode stoga drži dalje od zamrzivača. Riješimo samo čestu boljku: otvoreno mlijeko najbolje je držati u hladnjaku do sedam dana.
Gazirana pića
Vratila si se iz nabavke tik prije nego ti trebaju doći gosti pa želiš u zadnji tren ohladiti pića. Možda će ti pasti na pamet da mjehuričasta pića automatski staviš ne u hladnjak, već na hladnije mjesto - zamrzivač. To baš i nije dobra ideja jer bi se limenka ili boca mogla brzo raširiti pa puknuti, ostavljajući te sa slatkim neredom i bez pića. Ugljični dioksid koji ih čini mjehuričastim također se gubi uslijed niskih temperatura što znači da će pića - ne puknu li - izgubiti na kvaliteti i okusu. Sve u svemu, ipak se bolje uzdati u hladnjak!
Najčitanije
ADVENT NA ŽENA.HR
Advent u Zagrebu: Jinglingz za Novu godinu donosi zabavu bez stresa
JOŠ JEDNOM HVALA!
Sretan Božić! 50 jaslica naših čitateljica koje osvajaju na prvi pogled
ZA DOČEK NOVE
Pronašli smo svečane haljine do 50 eura koje izgledaju luksuzno
ZA BLAGDANSKA DRUŽENJA
Trokutići od lisnatog tijesta sa špinatom i feta sirom - ukusan i brz recept
Iz naše mreže