Namirnica u fokusu: Špinat - ukusni recepti za svaki dan

Vrlo zdrava i niskokalorična namirnica

Namirnica u fokusu: Špinat - ukusni recepti za svaki dan

Špinat je nutritivno vrlo vrijedna i bogata namirnica jer sadrži mnoštvo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam. Obiluje vitaminima K i A, željezom te folnom kiselinom.

Obožavamo ga u prehrani, a sa špinatom postoji uistinu mnogo zanimljivih i zdravih recepata. S obzirom na to da špinat ima vrlo tanke listove, valja ga kuhati što kraće. Ako pak je riječ o mladom špinatu, možete ga jesti svježeg kao salatu.

Dužim kuhanjem špinat gubit svoja nutritivna svojstva. Najidealnija priprema špinata je kuhanje na pari i to najviše 5 minuta. 
Idealna je namirnica za one koji imaju problema s viškom kilograma jer sadrži malo kalorija, a obiluje željezom pa je dobar i za ljude koji ne jedu meso. Najbolje ga je jesti svježe pripremljenog. 

Može se pripremiti na mnogo načina, a neke od vrlo ukusnih recepata otkrivamo vam u nastavku…


Foto: Depositphotos.com

Krem juha od špinata

Sastojci (6-8 obroka)

1 veliki luk, oguljen i narezan
5 velikih režnjeva češnjaka, oguljenih i nasjeckanih
2 srednja krumpira, oguljena i nasjeckana
750 ml hladne vode
prstohvat soli
450 g mladog špinata, opranog i bez velikih stabljika
50 g maslaca
3 žlice brašna
750 ml mlijeka
pola žličice mljevenoga muškatnog oraščića
svježe mljeveni papar
6-8 žlica kiselog vrhnja
topla pogača ili domaći kruh

Priprema
1. Stavite luk, češnjak i krumpir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i uzavrite. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane.
2. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, malo po malo, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane pomalo gust
i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema ukusu.
3.Ohlađeni krumpir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite solju i paprom po ukusu i lagano podgrijte pazeći da ne uzavrije. Juhu servirajte u tanjure, na vrh svakoga stavite malo vrhnja i poslužite s toplom pogačom ili domaćim kruhom.

Savjet kuhara
Za ukusniju juhu uvijek tražite svježi špinat tamnozelenih listova. Upotrijebite ga unutar 2 dana od kupnje.

Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Pita od špinata i feta sira

Sastojci (za 6 osoba)

4 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk, sitno nasjeckan
1 kg svježih listića mladog špinata, opranih, ili 500 g odmrznutog špinata
4 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
3  jaja, tučena
200 g feta sira
sol i papar
100 g maslaca
225 g kora za pitu (radite s jednom po jednom, a ostale imajte pod vlažnom krpom)

Priprema

1. Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja, ili smrznuti špinat te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi.
2. Kada se smjesa ohladi, dodajte peršin, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i paprom te dobro promiješajte.
3. Otopite maslac i premažite metalni lim za pečenje veličine 30 x 20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem.
4. Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata.
5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C otprilike 40 minuta dok ne postane zlatnosmede. Poslužite vruće ili hladno.


Izvor: Mediteranska kuhinja za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

Rižoto od špinata

Sastojci

15 g maslaca
85 g smeđe riže
1 maleni luk, sitno narezan
225 ml vruće juhe od povrća
15 g grubo nasjeckanih oraha
55 g zamrznutog nasjeckanog špinata, odmrznutog, ili svježeg špinata, opranog i nasjeckanog
15g naribanog parmezana
svježe mljevena morska sol i crni papar, prema ukusu
kriške rajčice, za ukrašavanje

Priprema

1. Maslac stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu i kuhajte na visokoj temperaturi 1 minutu.
2. Dodajte rižu i narezani luk. Promiješajte i 2 minute stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu.
3. Dodajte vruću juhu, djelomično pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi oko 30 - 35 minuta, ili dok riža ne omekša.
4. Umiješajte orahe i špinat, te nastavite kuhati još 5 minuta.
5. Umiješajte sir i začinite prema ukusu prije serviranja. Ukrasite kriškama rajčice i poslužite.

Prijedlog za serviranje
Poslužite uz miješanu salatu i kruh od češnjaka.

Napomena
Upotrijebite blitvu umjesto špinata. Orahe možete zamijeniti lješnjacima ili bademima.


Izvor: Kuhanje za jednu osobu
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb

Valjušci od gljiva s krem špinatom

Sastojci:

30 ml (2 jušne žlice) maslaca
2 luka, narezana na tanke ploške
225 g gljiva iz limenke
15 ml (1 jušna žlica) konjaka
2 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
90 ml (6 jušnih žlica)
nasjeckanog svježeg peršina
175 g glatkog brašna
Oko 250 ml mlijeka

125 ml vrhnja
30 ml (2 jušne žlice) sitno nasjeckane ljutike
15 ml (1 jušna žlica) zrna zelenog papra
300 g listova svježeg špinata
15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja
Sol i svježe mljeveni crni papar
250 g nemasnog svježeg sira
150 g creme fraiche
Grančice svježeg bilja, za ukrašavanje


Način rada:

1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
2. Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
3. Dodajte konjak i režanj češnjaka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući.
4. Umiješajte peršin, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi.
5. U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna papra.
6. Sve dobro izmiješajte i oblikujte valjuške.
7. Valjuške kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade.
8. U međuvremenu, operite špinat i pirjajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite
višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat.
9. Dodajte preostali češnjak te začinite solju i paprom prema ukusu.
10. Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche.
11. Poslužite valjuške uz prilog od krem špinata. Ukrasite grančicama svježeg bilja.

Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Tjestenina sa sirom, špinatom i gljivama

Sastojci

250 g tjestenine penne (špageti)
100 g listova špinata
100 g šampinjona
80 g maslaca sa začinskim biljem
sol
svježe mljeveni papar
1 režanj češnjaka, oguljen i nasjeckan
80 g naribane gaude

Priprema

Kuhajte tjesteninu u velikoj posudi posoljene vode tako da bude al dente, u skladu s uputama na pakovanju. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Očistite listove špinata, operite ih i blanširajte u kipućoj vodi oko 1 minutu. Očistite gljive, istrljajte ih papirnatim ubrusom, operite ako je
potrebno, osušite i narežite na ploške. Rastopite maslac sa začinskim biljem i kratko pirjajte gljive, kuhanu tjesteninu i špinat. Začinite solju, paprom i češnjakom. Tjesteninu složite na tanjure i pospite sirom.

                                                                                                                                                                                                                       Izvor: Sir
                                                                                                                                                                           Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb

http://www.veble.hr/