403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Sezona je smokava, a mi vam otkrivamo nekoliko ukusnih recepata

Namirnica u fokusu: Sezona je smokava, a mi vam otkrivamo nekoliko ukusnih recepata
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Kraljica Mediterana

Rana jesen donosi nam obilje ukusnih plodova, a jedno od najukusnijeg voća u sezoni koja je pred nama svakako su smokve.   Iako su smokve tipične za mediteranske krajeve, one se danas uzgajaju u mnogim zemljama s kontinentalnom klimom.   Smokve su vrlo ukusne i mnogi ih obožavaju, a mogu se jesti svježe ili suhe. Osim što su odličan desert i prilog mnogim jelima, smokve su vrlo vrijedna namirnica i u nutritivnom smislu.   Sadrže jako malo kalorija pa su odličan izbor za sve one koji paze na svoju liniju. Sadrže mnoge vitamine i minerale te visoke količine antioksidanasa koji štite stanice od djelovanja slobodnih radikala.   Suhe smokve također su vrlo ukusna, no nešto kaloričnija slastica pa ih valja jesti u umjerenim količinama. Od lišća smokve može se pripremiti čaj koji je ljekovit i pomaže protiv dijabetesa.   Imajte na umu da se svježe smokve brzo kvare pa ih valja što prije iskoristiti. Ako ste i vi jedan od ljubitelja ovog slasnog voća, u nastavku vam otkrivamo nekoliko odličnih recepata sa smokvama.  

Foto: Unsplash

Krostata od smokava, ricotte i meda

Sastojci: prhko tijesto: 150 g brašna prstohvat soli 75 g maslaca, rashlađenog i narezanog na komadiće 25 mljevenih badema hladna voda nadjev: 6 smokava 100 g šećera 600 ml vode 4 žumanjaka 1/2 žličice arome vanilije 500 sira ricotta, ocijedite tekućinu 2 žlice livadnog meda i još jedna žličica kojom ćete poškropitit krostatu Priprema: 1. Lagano namastite rebrasti kalup za krostate s odvojivim dnom. Prosijte brašno i sol u multipraktik, dodajte maslac i uključite dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Prebacite smjesu u zdjelu, umiješajte bademe i dodajte onoliko hladne vode koliko je potrebno kako bi se svi sastijci sjedinili. Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljajte 8 cm duže od kalupa. Pažljivo položite tijesto u kalup i pritisnite da se kalup dobro obloži. Valjkom za tijesto pređite preko ruba kako biste uredile rubove i uklonili višak tijesta. Pokrijte tijesto papirom za pečenje i stavite u hladnjak da se hladi 30 minuta. 2. Izvadite podlogu od tijesta iz hladnjaka i pecite je 15 minuta u pećnici prethodno zahrijanoj na 190 stupnjeva, a zatim uklonite kuglice i papir. Vratite u pećnicu na još 5 minuta. 3. Stavite smokve, polovinu šećera i vodu u lonac. Nakon što uzavre, kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, ocijedite i ohladite. Umiješajte žumanjke i aromu vanilije u ricottu, dodajte ostatak šećera i med te dobro promiješajte. Smjesu stavite na podlogu od tijesta i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice, a kad budete spremni za posluživanje, uzduž razrežite smokve na pola i položite ih na krostatu, tako da je odrezani dio okrenut prema gore. Poškropite medom i poslužite odmah.

Izvor: Deserti za svaki dan (zbirka najboljih recepata, Znanje)

Piletina u umaku sa smokavama

Sastojci za 4 osobe

500 g pilećih prsa, narezanih na manje komade timijan sol papar ulje 2 sitno nasjeckana luka 100 ml kokošjeg temeljca 50 ml vinskog octa 2 žlice sojinog umaka 75 g sušenih smokvi, narezanih na manje komadiće

Priprema jela

1. Začinite piletinu timijanom, solju i paprom. U tavi zagrijte ulje te pecite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Maknite piletinu iz tave te držite na toplom.

2. U tavu po potrebi dodajte malo ulja te kratko pržite luk. Dodajte temeljac, ocat, sojin umak i smokve. Pirjajte oko 3 minute. Dodajte malo timijana i soli.

3. Poslužite piletinu sa umakom.

Bruskete sa smokvama

Sastojci za 4 osobe

250 g suhih smokvi 50 g šećera 1 mala naranča, narezana na male komadiće 1 žličica naribane korice naranče 75 ml soka od naranče ružmarin papar 35-40 kriški baguetta 300 g mrvljenog kozjeg sira nekoliko oraha, sitno nasjeckanih

Priprema jela

1. U posudi za umak pomiješajte prvih 7 sastojaka. Nakon što sve zavrije, prekrijte posudu te pirjajte na laganoj vatri 10 minuta. Otkrijte te držite na vatri još 5 minuta.

2. Zagrijte pećnicu na grill program.

3. Rasporedite smjesu sa smokvama na baguette te prekrijte sa sirem i orasima. Stavite u pećnicu na 2-3 minute.

Kolač sa smokvama

Sastojci: 3 jaja 150 g šećera 200 g brašna 200 g maslaca 1 prašak za pecivo 10-15 svježih smokava sok od pola limuna   Priprema:   Odvojite žumanjke od bjelanjaka te ih izmiksajte sa šećerom. Kad smjesa bude pjenasta, dodajte maslac, sir i na kraju brašno. Sve dobro izmiksajte. Zatim lagano dodajte snijeg od bjelanjaka te malo korice limuna (birajte bio limun). Promiješajte i prebacite u tepsiju. Na površinu dodajte svježe smokve prerezane na pola te prelijte sokom od limuna. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.  

Pečene smokve s medom uz zabaglione

Sastojci: 8 svježih smokava, narezanih na polovice 4 žlice meda 2 svježe grančice ružmarina, uklonite listiće i sitno ih nasjeckajte 3 jaja Priprema 1. Jako zagrijte grill tavu s poklopcem. Složite smokve na tanjur tako da je odrezana strana prema gore. Premažite ih polovinom količine meda i posipajte sjeckanim ružmarinom prema izboru. Stavite ih na grill tavu i pecite 5-6 minuta ili tek dok se ne počnu karamelizirati.  2. Za to vrijeme pripremite zabaglione. Umutite jaja u velikoj vatrostalnoj zdjeli s ostatkom meda, a zatim stavite na vruću vodenu kupku. Ručnim mikserom tucite jaja i med 10 minuta dok smjesa ne postane svijetla i gusta.  3. Stavite 4 polovice smokava na svaki od 4 tanjura za posluživanje, dodajte obilnu žlicu zabaglionea i odmah poslužite. 

Izvor: Deserti za svaki dan (zbirka najboljih recepata, Znanje)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx