Rana jesen donosi nam obilje ukusnih plodova, a jedno od najukusnijeg voća u sezoni koja je pred nama svakako su smokve.
Iako su smokve tipične za mediteranske krajeve, one se danas uzgajaju u mnogim zemljama s kontinentalnom klimom.
Smokve su vrlo ukusne i mnogi ih obožavaju, a mogu se jesti svježe ili suhe. Osim što su odličan desert i prilog mnogim jelima, smokve su vrlo vrijedna namirnica i u nutritivnom smislu.
Sadrže jako malo kalorija pa su odličan izbor za sve one koji paze na svoju liniju. Sadrže mnoge vitamine i minerale te visoke količine antioksidanasa koji štite stanice od djelovanja slobodnih radikala.
Suhe smokve također su vrlo ukusna, no nešto kaloričnija slastica pa ih valja jesti u umjerenim količinama. Od lišća smokve može se pripremiti čaj koji je ljekovit i pomaže protiv dijabetesa.
Imajte na umu da se svježe smokve brzo kvare pa ih valja što prije iskoristiti. Ako ste i vi jedan od ljubitelja ovog slasnog voća, u nastavku vam otkrivamo nekoliko odličnih recepata sa smokvama.
Foto: Unsplash
Krostata od smokava, ricotte i meda
Sastojci:
prhko tijesto:
150 g brašna
prstohvat soli
75 g maslaca, rashlađenog i narezanog na komadiće
25 mljevenih badema
hladna voda
nadjev:
6 smokava
100 g šećera
600 ml vode
4 žumanjaka
1/2 žličice arome vanilije
500 sira ricotta, ocijedite tekućinu
2 žlice livadnog meda i još jedna žličica kojom ćete poškropitit krostatu
Priprema:
1. Lagano namastite rebrasti kalup za krostate s odvojivim dnom. Prosijte brašno i sol u multipraktik, dodajte maslac i uključite dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Prebacite smjesu u zdjelu, umiješajte bademe i dodajte onoliko hladne vode koliko je potrebno kako bi se svi sastijci sjedinili. Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljajte 8 cm duže od kalupa. Pažljivo položite tijesto u kalup i pritisnite da se kalup dobro obloži. Valjkom za tijesto pređite preko ruba kako biste uredile rubove i uklonili višak tijesta. Pokrijte tijesto papirom za pečenje i stavite u hladnjak da se hladi 30 minuta.
2. Izvadite podlogu od tijesta iz hladnjaka i pecite je 15 minuta u pećnici prethodno zahrijanoj na 190 stupnjeva, a zatim uklonite kuglice i papir. Vratite u pećnicu na još 5 minuta.
3. Stavite smokve, polovinu šećera i vodu u lonac. Nakon što uzavre, kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, ocijedite i ohladite. Umiješajte žumanjke i aromu vanilije u ricottu, dodajte ostatak šećera i med te dobro promiješajte. Smjesu stavite na podlogu od tijesta i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice, a kad budete spremni za posluživanje, uzduž razrežite smokve na pola i položite ih na krostatu, tako da je odrezani dio okrenut prema gore. Poškropite medom i poslužite odmah.
Izvor: Deserti za svaki dan (zbirka najboljih recepata, Znanje)
Piletina u umaku sa smokavama
Sastojci za 4 osobe
500 g pilećih prsa, narezanih na manje komade
timijan
sol
papar
ulje
2 sitno nasjeckana luka
100 ml kokošjeg temeljca
50 ml vinskog octa
2 žlice sojinog umaka
75 g sušenih smokvi, narezanih na manje komadiće
Priprema jela
1. Začinite piletinu timijanom, solju i paprom. U tavi zagrijte ulje te pecite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Maknite piletinu iz tave te držite na toplom.
2. U tavu po potrebi dodajte malo ulja te kratko pržite luk. Dodajte temeljac, ocat, sojin umak i smokve. Pirjajte oko 3 minute. Dodajte malo timijana i soli.
3. Poslužite piletinu sa umakom.
Bruskete sa smokvama
Sastojci za 4 osobe
250 g suhih smokvi
50 g šećera
1 mala naranča, narezana na male komadiće
1 žličica naribane korice naranče
75 ml soka od naranče
ružmarin
papar
35-40 kriški baguetta
300 g mrvljenog kozjeg sira
nekoliko oraha, sitno nasjeckanih
Priprema jela
1. U posudi za umak pomiješajte prvih 7 sastojaka. Nakon što sve zavrije, prekrijte posudu te pirjajte na laganoj vatri 10 minuta. Otkrijte te držite na vatri još 5 minuta.
2. Zagrijte pećnicu na grill program.
3. Rasporedite smjesu sa smokvama na baguette te prekrijte sa sirem i orasima. Stavite u pećnicu na 2-3 minute.
Kolač sa smokvama
Sastojci:
3 jaja
150 g šećera
200 g brašna
200 g maslaca
1 prašak za pecivo
10-15 svježih smokava
sok od pola limuna
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka te ih izmiksajte sa šećerom. Kad smjesa bude pjenasta, dodajte maslac, sir i na kraju brašno. Sve dobro izmiksajte. Zatim lagano dodajte snijeg od bjelanjaka te malo korice limuna (birajte bio limun). Promiješajte i prebacite u tepsiju. Na površinu dodajte svježe smokve prerezane na pola te prelijte sokom od limuna. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Pečene smokve s medom uz zabaglione
Sastojci:
8 svježih smokava, narezanih na polovice
4 žlice meda
2 svježe grančice ružmarina, uklonite listiće i sitno ih nasjeckajte
3 jaja
Priprema:
1. Jako zagrijte grill tavu s poklopcem. Složite smokve na tanjur tako da je odrezana strana prema gore. Premažite ih polovinom količine meda i posipajte sjeckanim ružmarinom prema izboru. Stavite ih na grill tavu i pecite 5-6 minuta ili tek dok se ne počnu karamelizirati.
2. Za to vrijeme pripremite zabaglione. Umutite jaja u velikoj vatrostalnoj zdjeli s ostatkom meda, a zatim stavite na vruću vodenu kupku. Ručnim mikserom tucite jaja i med 10 minuta dok smjesa ne postane svijetla i gusta.
3. Stavite 4 polovice smokava na svaki od 4 tanjura za posluživanje, dodajte obilnu žlicu zabaglionea i odmah poslužite.
Izvor: Deserti za svaki dan (zbirka najboljih recepata, Znanje)