Od svih vrsta mesa nekako mi se čini da je piletina uvijek u vrhu popularnosti. Bilo da volite više tamno ili bijelo meso, piletina je veoma zahvalna namirnica jer se zaista može pripremati na jako puno načina. Fina je i najobičnije pečena, samo posoljena solju, obožavamo je u bistrim ili gustim juhama, ne možemo joj odoliti u orijentalnim jelima, a za prste je polizati i na "domaći" saft. A još ako je domaća od neke provjerene kumice s placa ili dobrog OPG-a - onda piletina može biti zaista neodoljiva. Danas s vama dijelimo nekoliko zanimljivih i različitih recepata, sigurno smo da ćete pronaći nešto za sebe među njima...
Piletina s rajčicom, bosiljkom i kremastom palentom
(za 8 porcija)
Sastojci:
15 ml maslinovog ulja
250 g pancete, tanko narezane (i svaki "list" prerezan na još 4 dijela)
8 manjih pilećih zabataka i 8 bataka (može i bijelo meso u zamjenu)
4 poriluka, nasjeckana
4 režnja češnjaka, protisnuta
250 ml pilećeg temeljca
1 tetrapak pasirane rajčice
2 lovorova lista
15 g bijelog glatkog brašna
125 ml vrhnja za kuhanje
15 ml soka od limuna
250 g cherry rajčica
pola šalice natrganog svježeg bosiljka (ne treba biti natiskano)
malo šećera (po ukusu, ako umak bude prekiseo)
sol i papar
Palenta:
1 l pilećeg temeljca
250 g palente
pola žličice sitno sjeckanog ružmarina
30 g maslaca
naribani parmezan - količina po želji (od 50 g na više)
sol i papar po ukusu
Zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite pancetu. Izvadite pancetu iz tave, ali masnoću ostavite te na njoj zapecite kratko piletinu (ne sve od jednom nego nekoliko komada, pa u više tura). Zapečenu piletinu stavite u lim za pečenje.
Dodajte poriluk na masnoću, pirjajte par minuta i onda dodajte češnjak. Pirjajte još nekoliko minuta pa dodajte temeljac, pasiranu rajčicu i lovorov list. Kada zakuha skinite s vatre i prelijte preko piletine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva nekih 30 minuta.
Pomiješajte brašno i limunov sok u vrhnje, a zatim dodajte i jednu veliku žlicu vrućeg umaka od rajčice. Dobro promiješajte a zatim to umiješajte u rajčicu u limu za pečenje. Dodajte cherry rajčice i polovicu listića bosiljka i vratite u pećnicu na još 20-30 minuta.
Izvadite iz pećnice i začinite po ukusu solju i paprom, a po potrebi ako je prekiselo dodajte i malo šećera.
Za palentu - zakipite temeljac, pa umiješajte palentu i kuhajte prema uputama. Na kraju umiješajte ružmarin, maslac i parmezan sir te začinite solju i paprom.
Piletina na azijski način
(4 porcije)
Sastojci:
4 manja pileća prsa, narezana na kockice
25 ml soja sosa
25 ml sherryja
120 g Gustina (ili drugog kukuruznog škroba) - podijeljeno na 3 dijela (30g:80g:10g)
ulje za prženje
80 g bijelog glatkog brašna
90 ml soka od limuna
30 g šećera
15 g sjemenki sezama, poprženih
za posluživanje - azijska tjestenina (ili riža) i jedno pakiranje smrznutog azijskog povrća (začinjenog soja sosom)
Pomiješajte soja sos, sherry i 30 g Gustina, pa time prelijte piletinu i marinirajte barem 20 minuta.
Zagrijte tavu s dosta ulja. Pomiješajte brašno i 80 g Gustina. U to uvaljajte kockice marinirane piletine i stavljajte peći - sve dok ne postane zlatno hrskavo. Izvadite na papirnate ubruse da se upije višak ulja.
U vatrostalnoj zdjelici pomiješajte sok od limuna, šećer, 150 ml vode i 10 g Gustina. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici na nekoliko minuta. Svaku minutu izvadite i promiješajte - radite to sve dok se ne zgusne. U posudi pomiješajte to s piletinom i sjemenkama prženog sezama. Poslužite s azijskim povrćem začinjenim soja sosom te tjesteninom ili rižom. Odmah poslužite.
Piletina u kremastom umaku od gljiva
(4 porcije)
Sastojci:
4 manja pileća prsa
3 grančice timijana
30 ml maslinovog ulja
2 režnja češnjaka, krupno nasječena
sol i papar
250 g gljiva po izboru
250 ml vrhnja za kuhanje
Piletinu posolite. Zagrijte maslinovo ulje i dodajte mu timijan i piletinu. Pržite na laganoj vatri da se piletina dobro ispeče. Pred kraj pečenja dodajte i češnjak i pržite dok ne omekša. Dodajte i gljive i pirjajte ih 2-3 minute. Na kraju dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak ne reducira i zgusne - na otprilike 2/3 originalne količine. Dodatno začinite solju i paprom. Poslužite s prilogom po vlastitom izboru - palentom, rižom, svježe pečenom ciabattom...
Korma od piletine i batata
(6 porcija)
Sastojci:
10 ml suncokretovog ulja
1 crveni luk, nasjeckan
2 režnja češnjaka, protisnuta
komadić đumbira veličine 5 cm, oguljen i nariban
20 g mješavine indijskih začina (korijander, kumin, kurkume i Garam masale - po 5 g svakog)
125 ml pilećeg temeljca
1 veliki batat, oguljen i nasjeckan na kockice
200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
5 g kukuruznog škroba
6 manjih pilećih prsa, nasjeckanih na kockice
25 g sezamovih sjemenki
svježi korijander
50 g blanširanih i poprženih badema
za posluživanje - riža
Zagrijte ulje, pa na njemu popržite piletinu. Izvadite je iz tave i na toj masnoći pirjajte luk, češnjak i đumbir. Dodajte indijske začine, dobro promiješajte pa dodajte i pileći temeljac. Dodajte batat i kuhajte dok batat ne omekša nekih 20 minuta.
U vrhnje umiješajte kukuruzni škrob, pa vrhnje dodajte u tavu zajedno s piletinom i sve kuhajte još 5 minuta. Na kraju pospite sezamovim sjemenkama, bademima i svježim korijanderom. Poslužite s rižom.