403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: prefini recepti s piletinom

Namirnica u fokusu: prefini recepti s piletinom
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Zahvalna namirnica koja se može pripremati na mnogo načina

Od svih vrsta mesa nekako mi se čini da je piletina uvijek u vrhu popularnosti. Bilo da volite više tamno ili bijelo meso, piletina je veoma zahvalna namirnica jer se zaista može pripremati na jako puno načina. Fina je i najobičnije pečena, samo posoljena solju, obožavamo je u bistrim ili gustim juhama, ne možemo joj odoliti u orijentalnim jelima, a za prste je polizati i na "domaći" saft. A još ako je domaća od neke provjerene kumice s placa ili dobrog OPG-a - onda piletina može biti zaista neodoljiva. Danas s vama dijelimo nekoliko zanimljivih i različitih recepata, sigurno smo da ćete pronaći nešto za sebe među njima...  

Piletina s rajčicom, bosiljkom i kremastom palentom

(za 8 porcija) Sastojci: 15 ml maslinovog ulja 250 g pancete, tanko narezane (i svaki "list" prerezan na još 4 dijela) 8 manjih pilećih zabataka i 8 bataka (može i bijelo meso u zamjenu) 4 poriluka, nasjeckana 4 režnja češnjaka, protisnuta 250 ml pilećeg temeljca 1 tetrapak pasirane rajčice 2 lovorova lista 15 g bijelog glatkog brašna 125 ml vrhnja za kuhanje 15 ml soka od limuna 250 g cherry rajčica pola šalice natrganog svježeg bosiljka (ne treba biti natiskano) malo šećera (po ukusu, ako umak bude prekiseo) sol i papar Palenta: 1 l pilećeg temeljca 250 g palente pola žličice sitno sjeckanog ružmarina 30 g maslaca naribani parmezan - količina po želji (od 50 g na više) sol i papar po ukusu Zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite pancetu. Izvadite pancetu iz tave, ali masnoću ostavite te na njoj zapecite kratko piletinu (ne sve od jednom nego nekoliko komada, pa u više tura). Zapečenu piletinu stavite u lim za pečenje. Dodajte poriluk na masnoću, pirjajte par minuta i onda dodajte češnjak. Pirjajte još nekoliko minuta pa dodajte temeljac, pasiranu rajčicu i lovorov list. Kada zakuha skinite s vatre i prelijte preko piletine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva nekih 30 minuta. Pomiješajte brašno i limunov sok u vrhnje, a zatim dodajte i jednu veliku žlicu vrućeg umaka od rajčice. Dobro promiješajte a zatim to umiješajte u rajčicu u limu za pečenje. Dodajte cherry rajčice i polovicu listića bosiljka i vratite u pećnicu na još 20-30 minuta. Izvadite iz pećnice i začinite po ukusu solju i paprom, a po potrebi ako je prekiselo dodajte i malo šećera. Za palentu - zakipite temeljac, pa umiješajte palentu i kuhajte prema uputama. Na kraju umiješajte ružmarin, maslac i parmezan sir te začinite solju i paprom.

Piletina na azijski način

(4 porcije) Sastojci: 4 manja pileća prsa, narezana na kockice 25 ml soja sosa 25 ml sherryja 120 g Gustina (ili drugog kukuruznog škroba) - podijeljeno na 3 dijela (30g:80g:10g) ulje za prženje 80 g bijelog glatkog brašna 90 ml soka od limuna 30 g šećera 15 g sjemenki sezama, poprženih za posluživanje - azijska tjestenina (ili riža) i jedno pakiranje smrznutog azijskog povrća (začinjenog soja sosom) Pomiješajte soja sos, sherry i 30 g Gustina, pa time prelijte piletinu i marinirajte barem 20 minuta. Zagrijte tavu s dosta ulja. Pomiješajte brašno i 80 g Gustina. U to uvaljajte kockice marinirane piletine i stavljajte peći - sve dok ne postane zlatno hrskavo. Izvadite na papirnate ubruse da se upije višak ulja. U vatrostalnoj zdjelici pomiješajte sok od limuna, šećer, 150 ml vode i 10 g Gustina. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici na nekoliko minuta. Svaku minutu izvadite i promiješajte - radite to sve dok se ne zgusne. U posudi pomiješajte to s piletinom i sjemenkama prženog sezama. Poslužite s azijskim povrćem začinjenim soja sosom te tjesteninom ili rižom. Odmah poslužite.

Piletina u kremastom umaku od gljiva

(4 porcije) Sastojci: 4 manja pileća prsa 3 grančice timijana 30 ml maslinovog ulja 2 režnja češnjaka, krupno nasječena sol i papar 250 g gljiva po izboru 250 ml vrhnja za kuhanje Piletinu posolite. Zagrijte maslinovo ulje i dodajte mu timijan i piletinu. Pržite na laganoj vatri da se piletina dobro ispeče. Pred kraj pečenja dodajte i češnjak i pržite dok ne omekša. Dodajte i gljive i pirjajte ih 2-3 minute. Na kraju dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak ne reducira i zgusne - na otprilike 2/3 originalne količine. Dodatno začinite solju i paprom. Poslužite s prilogom po vlastitom izboru - palentom, rižom, svježe pečenom ciabattom...

Korma od piletine i batata

(6 porcija) Sastojci: 10 ml suncokretovog ulja 1 crveni luk, nasjeckan 2 režnja češnjaka, protisnuta komadić đumbira veličine 5 cm, oguljen i nariban 20 g mješavine indijskih začina (korijander, kumin, kurkume i Garam masale - po 5 g svakog) 125 ml pilećeg temeljca 1 veliki batat, oguljen i nasjeckan na kockice 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag 5 g kukuruznog škroba 6 manjih pilećih prsa, nasjeckanih na kockice 25 g sezamovih sjemenki svježi korijander 50 g blanširanih i poprženih badema za posluživanje - riža Zagrijte ulje, pa na njemu popržite piletinu. Izvadite je iz tave i na toj masnoći pirjajte luk, češnjak i đumbir. Dodajte indijske začine, dobro promiješajte pa dodajte i pileći temeljac. Dodajte batat i kuhajte dok batat ne omekša nekih 20 minuta. U vrhnje umiješajte kukuruzni škrob, pa vrhnje dodajte u tavu zajedno s piletinom i sve kuhajte još 5 minuta. Na kraju pospite sezamovim sjemenkama, bademima i svježim korijanderom. Poslužite s rižom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx