Blagdansko vrijeme lagano nam se približava, a to znači da ćemo uživati i u pečenju finih kolačića i slastica. Orasi, cimet, vanilija, grožđice i med samo su neki od sastojaka koje su neizbježni kad su u pitanju božićni kolači, keksi i ostale prigodne slastice.
Orasi nisu samo ukusan dodatak kolačima i keksima, već su izuzetno vrijedni i zdravi i u nutritivnom smislu. Njihove su blagodati bile poznate još u antičkom vremenu pa su orasi tako bili poznati i kao 'hrana bogova'. Orasi sadrže antioksidante, zdrave masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K pa zbog toga štite od mnogih bolesti.
Izvrsna su grickalica, dodaju se u mnoga slana jela, a bez njih ne možemo zamisliti niti slastice i kolače na blagdanskoj trpezi.
Kako biste se pripremili na vrijeme za dolazak Adventa, danas smo za vas odlučili izdvojiti nekoliko odličnih recepata za kolačiće i keksiće s orasima. Odaberite one koji vam se čine najukusnijima, zasučite rukave i krenite u akciju!
Foto: Unsplash
Praline s orasima
Sastojci:
100 g sjeckanih oraha
400 g marcipana
300 g tamne čokolade
malo ruma
polovica oraha za ukrašavanje
Priprema:
Najprije pomiješajte marcipan sa sjeckanim orasima i s malo ruma. Mijesite dok se smjesa ne ujednači i razvucite masu tako da bude debljine oko 3 cm. Ostavite je u hladnjaku nekoliko sati i potom rukama oblikujte kuglice. Oblikovanje kuglice namačite u čokoladu.
Londoner kocke
Sastojci:
Tijesto
15 dkg oštrog brašna
15 dkg glatkog brašna
10 dkg šećera u prahu
20 dkg maslaca
1 jaje
1 vanilin šećer
3 dkg kiselog vrhnja
Nadjev:
6 bjelanjaka
20 dkg šećera
5 dkg čokolade za kuhanje
15 dkg mljevenih oraha
4 dkg sjeckanih oraha
10 dkg džema od marelice
Priprema:
1. Izmiješajte margarin i šećer u pjenastu smjesu. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, vanilin šećer te lagano umiješajte brašno. Razvaljajte tijesto i izbodite ga vilicom. Tijesto pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 3 minute tako da bude napola pečeno. Malo ga ohladite pa premažite džemom od marelica.
2. Bjelanjke izmiješajte sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe i naribanu čokoladu. Nadjevom premažite kolač, te pospite sjeckanim orasima. Pecite kolač još 25 min na 170 stupnjeva.
Izvor: Kolačić
Znanje d.o.o.
Ljepljivi kolačići od kave i oraha
Sastojci (za 6 osoba)
1 žlica instant kave u prahu
150 g brašna za dizana tijesta
1 žličica mljevenog cimeta
55 g omekšalog maslaca i dodatni maslac za namašćivanje
55 g prosijanog smeđeg šećera
2 velika razmućena jaja
55 g sitno nasjeckanih oraha
Umak butterscotch
25 g krupno narezanih oraha
55 g maslaca
55 g smeđeg šećera
150 ml punomasnog vrhnja
Priprema
1. Rastopite kavu u prahu u dvije žlice uzavrele vode i odložite. Pomiješajte brašno za dizana tijesta i cimet u zdjeli. Stavite maslac i šećer u zasebnu zdjelu i tucite dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Postupno umiješajte jaja. Dodajte malo brašna ako vidite da su se pojavile grudice. Umiješajte polovinu količine smjese brašna i cimeta, a zatim umiješajte i ostatak naizmjenično s kavom. Umiješajte orahe.
2. Podijelite smjesu u 6 namasćenih kalupčića od metala. Stavite komad namašćene folije na svaki
i učvrstite gumicom. Stavite kalupe u duboki lim i ulijte dovoljno provrele vode da dođe do pola visine kalupa. Prekrijte lim folijom, a krajeve presavijte ispod ruba.
3. Pecite kolače u vodenoj kupelji 30-40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C ili dok vidljivo ne povećaju obujam i budu čvrsti na dodir.
4. Za to vrijeme pripremite umak. Stavite sve sastojke u lonac na laganu vatru i miješajte dok se ne rastope i pomiješaju. Uklonite s vatre kad smjesa provre. Izvadite kolače na tanjur za posluživanje, prelijte vrućim umakom i poslužite.
Izvor: Deserti za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb
Poljupci od oraha
Sastojci:
2 šalice polubijeloga brašna (tip 850),
2 šalice mljevenih oraha,
2 vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
prstohvat soli,
1 šalica ulja,
1 šalica sojinoga mlijeka,
1 šalica sirupa od agave;
za glazuru
200 g čokolade za kuhanje,
100 g biljnog margarina,
malo sojinoga mlijeka
Priprema:
Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom namašten lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća onda dodati još malo brašna.
Peći na 180°C oko 10-15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade.
Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.
Izvor: Udruga Prijatelji životinja
Figaro
Sastojci:
2 lista oblatne
70 dkg sjeckanih oraha
1,40 kg šećera
70 dkg maslaca
10 dkg korice limuna
1 vanilin šećer
14 žumanjaka
Priprema:
Rastopite maslac i dodajte polovinu količine šećera, žumanjke, sjeckane orahe, vanilin šećer te limunovu koricu.
Ostatak šećera u posudi rastopite u karamel te dobiveni karamel dodajte u gore navedenu smjesu i miješajte dok se obje smjese ne povežu. Povezanu smjesu prelijte na oblatnu, poklopite drugom oblatnom te na njih stavite neki teret kako bi ih držao pod prešom.
Izvor: Kolačić
Znanje d.o.o.
Brzi keksi s orasima
Sastojci:
250 g brašna
250 g maslaca
100 g mljevenih oraha
100 g smeđeg secera
1 vanilin šećer
2 žličice praška za pecivo
100 g sjeckane tamne čokolade
Priprema:
Najprije umutite maslac sa šećerom te dodajte sve ostale sastojke. Zamijesite tijesto, razvaljajte ga i modlicama vadite oblike po želji. Poredajte ih na tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 stupnjeva oko 15-ak minuta. Ukrasite ih po želji.