Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Odlične slastice s orasima

Namirnica u fokusu: Odlične slastice s orasima
Približavaju se blagdani pa isprobajte neke od ovih finih recepata

Blagdansko vrijeme lagano nam se približava, a to znači da ćemo uživati i u pečenju finih kolačića i slastica. Orasi, cimet, vanilija, grožđice i med samo su neki od sastojaka koje su neizbježni kad su u pitanju božićni kolači, keksi  i ostale prigodne slastice. Orasi nisu samo ukusan dodatak kolačima i keksima, već su izuzetno vrijedni i zdravi i u nutritivnom smislu. Njihove su blagodati bile poznate još u antičkom vremenu pa su orasi tako bili poznati i kao 'hrana bogova'. Orasi sadrže antioksidante, zdrave masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K pa zbog toga štite od mnogih bolesti. Izvrsna su grickalica, dodaju se u mnoga slana jela, a bez njih ne možemo zamisliti niti slastice i kolače na blagdanskoj trpezi. Kako biste se pripremili na vrijeme za dolazak Adventa, danas smo za vas odlučili izdvojiti nekoliko odličnih recepata za kolačiće i keksiće s orasima. Odaberite one koji vam se čine najukusnijima, zasučite rukave i krenite u akciju!

Foto: Unsplash

Praline s orasima

Sastojci: 100 g sjeckanih oraha 400 g marcipana 300 g tamne čokolade malo ruma polovica oraha za ukrašavanjePriprema: Najprije pomiješajte marcipan sa sjeckanim orasima i s malo ruma. Mijesite dok se smjesa ne ujednači i razvucite masu tako da bude debljine oko 3 cm. Ostavite je u hladnjaku nekoliko sati i potom rukama oblikujte kuglice. Oblikovanje kuglice namačite u čokoladu.

Londoner kocke

Sastojci: Tijesto 15 dkg oštrog brašna 15 dkg glatkog brašna 10 dkg šećera u prahu 20 dkg maslaca 1 jaje 1 vanilin šećer 3 dkg kiselog vrhnja Nadjev: 6 bjelanjaka 20 dkg šećera 5 dkg čokolade za kuhanje 15 dkg mljevenih oraha 4 dkg sjeckanih oraha 10 dkg džema od marelicePriprema: 1. Izmiješajte margarin i šećer u pjenastu smjesu. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, vanilin šećer te lagano umiješajte brašno. Razvaljajte tijesto i izbodite ga vilicom. Tijesto pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 3 minute tako da bude napola pečeno. Malo ga ohladite pa premažite džemom od marelica. 2. Bjelanjke izmiješajte sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe i naribanu čokoladu. Nadjevom premažite kolač, te pospite sjeckanim orasima. Pecite kolač još 25 min na 170 stupnjeva. 

Izvor: Kolačić Znanje d.o.o.

Ljepljivi kolačići od kave i oraha

Sastojci (za 6 osoba) 1 žlica instant kave u prahu 150 g brašna za dizana tijesta 1 žličica mljevenog cimeta 55 g omekšalog maslaca i dodatni maslac za namašćivanje 55 g prosijanog smeđeg šećera 2 velika razmućena jaja 55 g sitno nasjeckanih orahaUmak butterscotch 25 g krupno narezanih oraha 55 g maslaca 55 g smeđeg šećera 150 ml punomasnog vrhnjaPriprema 1. Rastopite kavu u prahu u dvije žlice uzavrele vode i odložite. Pomiješajte brašno za dizana tijesta i cimet u zdjeli. Stavite maslac i šećer u zasebnu zdjelu i tucite dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Postupno umiješajte jaja. Dodajte malo brašna ako vidite da su se pojavile grudice. Umiješajte polovinu količine smjese brašna i cimeta, a zatim umiješajte i ostatak naizmjenično s kavom. Umiješajte orahe. 2. Podijelite smjesu u 6 namasćenih kalupčića od metala. Stavite komad namašćene folije na svaki i učvrstite gumicom. Stavite kalupe u duboki lim i ulijte dovoljno provrele vode da dođe do pola visine kalupa. Prekrijte lim folijom, a krajeve presavijte ispod ruba. 3. Pecite kolače u vodenoj kupelji 30-40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C ili dok vidljivo ne povećaju obujam i budu čvrsti na dodir. 4. Za to vrijeme pripremite umak. Stavite sve sastojke u lonac na laganu vatru i miješajte dok se ne rastope i pomiješaju. Uklonite s vatre kad smjesa provre. Izvadite kolače na tanjur za posluživanje, prelijte vrućim umakom i poslužite.

Izvor: Deserti za svaki dan 

Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

Poljupci od oraha

Sastojci:2 šalice polubijeloga brašna (tip 850),2 šalice mljevenih oraha,2 vanilin šećera,1 prašak za pecivo,prstohvat soli,1 šalica ulja,1 šalica sojinoga mlijeka,1 šalica sirupa od agave;za glazuru200 g čokolade za kuhanje,100 g biljnog margarina,malo sojinoga mlijeka

Priprema:  Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom namašten lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća onda dodati još malo brašna. Peći na 180°C oko 10-15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.

Izvor: Udruga Prijatelji životinja

Figaro

Sastojci: 2 lista oblatne 70 dkg sjeckanih oraha 1,40 kg šećera 70 dkg maslaca 10 dkg korice limuna 1 vanilin šećer 14 žumanjakaPriprema: Rastopite maslac i dodajte polovinu količine šećera, žumanjke, sjeckane orahe, vanilin šećer te limunovu koricu.  Ostatak šećera u posudi rastopite u karamel te dobiveni karamel dodajte u gore navedenu smjesu i miješajte dok se obje smjese ne povežu. Povezanu smjesu prelijte na oblatnu, poklopite drugom oblatnom te na njih stavite neki teret kako bi ih držao pod prešom.

Izvor: KolačićZnanje d.o.o.

Brzi keksi s orasima

Sastojci: 250 g brašna 250 g maslaca 100 g mljevenih oraha 100 g smeđeg secera 1 vanilin šećer 2 žličice praška za pecivo 100 g sjeckane tamne čokoladePriprema: Najprije umutite maslac sa šećerom te dodajte sve ostale sastojke. Zamijesite tijesto, razvaljajte ga i modlicama vadite oblike po želji. Poredajte ih na tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 stupnjeva oko 15-ak minuta. Ukrasite ih po želji.