Tijekom zime je ponuda voća i povrća nešto slabija, no postoji nekoliko odličnih 'zimskih namirnica' koje nipošto ne bismo smjeli zaobići.
Jedno od najboljeg i izuzetno zdravog povrća koje nam je tijekom zime dostupno je i cikla.
Cikla sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, a odličan je izvor folne kiseline. Također ima i antikancerogena svojstva. Sadrži vlakna, pomaže kod održavanja normalne razine krvnog tlaka i bogata je kvalitetnim željezom.
Sok od cikle u kombinaciji s mrkvom i jabukom odličan je lijek za mnoge probleme, potiče rad probave i jača imunitet.
Iako smo ciklu najčešće navikli jesti kao salatu, ona zapravo ima ogroman potencijal u gastronomiji i može poslužiti za pripremu mnogih ukusnih jela.
Poznata je ljekovitost soka od cikle koji pomaže kod pomanjkanja željeza, a potiče i proces detoksikacije organizma jer povoljno djeluje na rad jetre.
Unsplash
Cikla se često priprema za zimnicu, no može se naribati i svježa uz mrkvu, primjerice, te se jesti kao salata. S ciklom se mogu pripremiti mnoga ukusna jela, a neke od najzanimljivijih recepata donosimo vam u nastavku.
Palačinke s ciklom
Sastojci za tijesto:
2 jaja
1 komad cikle
200 ml mlijeka
nekoliko žlics brašna
malo soli
Nadjev:
200 g sirnog namaza
1 žlica kiselog vrhna
malo sjeckanog luka
100 g kukuruza iz konzerve
začini po želji
Priprema:
1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto te dodajte ciklu koju ste prethodno naribali. Dobro promiješajte i pecite u tavi za palačinke.
2. U drugoj posudi pomiješajte sve sastojke za nadjev i filajte palačinke dok se ohlade.
3. Poslužite dobro ohlađeno uz zelenu salatu.
Složenac od cikle i sira
Sastojci:
2 komada kuhane cikle
2 luka
250 g mozzarele
2-3 žlice crnog ulja
malo aceta balsamica
začini po želji
Priprema:
Ciklu i mozzarelu narežite na ploške pa slažite red sira red cikle. Od luka, crnog ulja i octa pripremite umak kojim ćete prelijati složenac. Poslužite kao predjelo ili prilog uz glavno jelo
Zdrava torta s ciklom
Sastojci:
220 g integralnog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
200 g smeđeg šećera
150 g svježe ribane cikle
3 jaja
1 žličica cimeta
150 ml ulja
malo ribane korice limuna
sok od pola limuna
po želji možete dodati sjeckanu čokoladu, orahe, grožđice...
Priprema
Pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, prašak za pecivo i cimet.
U drugoj posudi pomiješajte ulje šećer i žumanjke te dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Na kraju umiješajte ribanu ciklu, limunov sok te koricu limuna. Po želji ubacite čokoladu, grožđice i mljevene orahe. Pomiješajte sa smjesom od brašna.
Od bjelanjaka napravite snijeg pa dodajte u smjesu. Lagano promiješajte.
Smjesu pecite u okruglom kalupu za torte na 200 stupnjeva oko 45 minuta.
Fina juha s ciklom
Sastojci:
2 svježe cikle
2 mrkve
1 luk
malo svježeg peršina
nekoliko češnja češnjaka
1 kiseloh vrhnje
sol i začini po želji
Priprema:
Najprije na malo ulja dinstajte luk pa dodajte mrkvu nasjeckanu na kolutiće. Potom dodajte i ciklu koju ste prethodno ogulili i narezali na ploške. Zalijte s vodom pa kuhajte sve dok cikla ne postane mekana. Nakon toga izmiksajte štapnim mikserom i dodajte malo vrhnja i začine.
Poslužite vruće uz listiće svježeg peršina.