Čokoladni sočni kolačići brownies dolaze u raznim formama, punjenjima, dodacima i gustoćama. Od onih gušćih do onih nešto lakših i mekših, s dodacima poput oraha i mrvica čokolade ili pak s voćem – opcija je mnogo, no svima im je zajedničko to da su vrlo ukusni i jednostavni za pripremu.
Brownie kolačići su toliko popularni da sada postoje i blondies, varijacija na temu, ali napravljena od vanilije i smeđeg šećera. Inače, ovaj američki recept danas je planetarno popularan, a nastao je krajem 19. stoljeća u SAD-u. Svoj prvi nalet slave doživio je u susjednoj Kanadi 1920-ih. Polako, ali sigurno proširio se cijelim svijetom pa ga tako sada možemo pronaći u gotovo svim slastičarnicama ili kafićima. Poslužuje ga se samog, s kuglicom sladoleda ili pak šlagom, uz kavu ili čaj.
Kako bi si i ti zasladila vikend nekim jednostavnim, a ukusnim kolačem, pronašle smo idealan recept za sočni brownie s orašastim plodovima koji te definitivno neće razočarati.
Sastojci:
- 150 g tamne čokolade
- 125 g maslaca
- 200 g kristal šećera
- 2 jaja
- 3 g vanilije
- 100 g glatkog brašna
- 3 g praška za pecivo
- 1 g soli
- 75 g komadića čokolade
- 75 g sjeckanih oraha ili drugih orašida
Priprema:
Rastopi maslac i čokoladu te stavi grijati pećnicu na 150 stupnjeva. Pjenjačom pomiješaj jaja, šećer i vaniliju i zatim tu mješavinu prelij preko rastopljene čokolade. Dodaj prosijano brašni prašak za pecivo te sve dobro sjedini, a zatim dodaj komadiće čokolade i sjeckane orahe. Sve na kraju malo posoli. Napuni namašćeni kalup i peci kolač oko 30 minuta.