Postoje neke namirnice koje uživaju puno veću popularnost nego druge. Vjerojatno ćeš posegnuti za pasiranom rajčicom ili rižom puno prije nego što ćeš iskoristiti bulgur zakopan u stražnjem dijelu tvog ormarića ili kapare koji čekaju neke bolje dane u hladnjaku. Neke koristimo svakodnevno, neke sezonski, neke samo za posebne prilike, a jedna od njih, konkretnije - umak - spreman je za svojih 'pet minuta slave': riječ je o majonezi.
Iako je najčešće koristimo kao dio francuske salate ili povremeno kao dodatak na sendviču, kuharica i autorica Ashley Strickland Freeman želi nas uvjeriti koliko je majoneza svestrana. Naime, u svojoj knjizi 'The Duke’s Mayonnaise Cookbook', koju je posvetila upravo ovom slavnom umaku, autorica ističe kako majoneza može biti dio mnogih drugih neočekivanih jela, primjerice najkremastije kajgane na svijetu.
Uostalom, majoneza je ionako emulzija jaja, ulja, kiseline (poput octa ili limuna), a ponekad i senfa: sve vrlo jednostavnih i svestranih sastojaka koje ionako svi koristimo u svakodnevnom kuhanju.
"Ovaj trik sam naučila od velikog Altona Browna: umiješajte malo majoneze u jaja prije nego ih izmiješate, pa će ispasti super kremasta i pahuljasta. Dakle, probala sam i od tada sam vjerna ovoj verziji", napisala je Ashley za majonezu u kajgani, a mi recept donosimo u nastavku.
Kajgana s majonezom
Sastojci:
- 4 velika jaja
- 2 žlice majoneze
- sol, papar po želji
- 1 žličica malsaca
- 2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
Priprema:
- Umuti jaja, majonezu, sol i papar u zdjeli.
- Otopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj smjesu od jaja. Kuhaj, cijelo vrijeme miješajući lopaticom kako bi stvorila veliku skutu. Kuhaj dok jaja nisu čvrsta, ali su još uvijek kremasta. Prije posluživanja pospi nasjeckanim vlascem.