Kako se vi pripremate za zimu: nabavka drva za grijanje, zamjena ljetne garderobe u zimsku...? Nekima od nas jesen jednostavno ne može proći bez pripreme zimnice - u prvom redu ajvara. Stoga smo odlučili s vama podijeliti recept za najbolji ajvar - onaj u majčinoj režiji.
Znamo da veliki broj zaposlenih (preposlenih) žena jednostavno nema vremena za nakuhavanje zimnice koja ponekad zbilja može prerasti u ogroman projekt. Svejedno, onaj ajvar iz dućana nikada se ne može mjeriti s domaćim.
Rješenje je vrlo jednostavno: pretvorite proces pripreme ajvara u malu obiteljsku manufakturu. Posla ima za sve, čak i one najmlađe, a posao je lakši ukoliko se raspodjeli na više ljudi. Recept za savršeni ajvar je obiteljsko druženje i timski rad.
Sastojci:
10 kg očišćene paprike
3,5 kg očišćenog patlidžana (izrezati na kolutove)
5 ljutih feferona (ili više ako volite ljuto)
6 češanja češnjaka
0,75 l ulja (može i maslinovo)
15 dkg soli
15 dkg šećera
1 - 2 l octa
Postupak
U veću posudu ulijte 5 litara vode i dodajte 1 litru octa te dodajte šaku soli, šaku šećera i malo ulja. U toj otopini desetak minuta prokuhajte 10 kg očišćene paprike. Potom u istoj otopini na desetak minuta prokuhajte i očišćene patlidžane.
Nakon prokuhavanja pustite papriku i patlidžan da se dobro ohlade, potom ih izmeljite pomoću stroja za mljevenje. Također je potrebno izmljeti češnjak i feferone.
Sada zasučite rukave i pripremite se na višesatno miješanje. U lonac dodati izmljevene paprike i patlidžane, češnjak, feferone, sol, šećeri ulje te na slabijoj vatri kuhajte oko 3 sata (dok se dovoljno ne zgusne) uz stalno miješanje.
Kad je ajvar skuhan, potrebno ga je preliti u vruće staklene tegle (prethodno zagrijane u pećnici). Napunjene tegle potom na pola sata stavite u pećnicu na 60 stupnjeva kako bi se na vrhu ajvara stvorila korica.
Nakon stavljanja poklopaca, pošteno obiteljski podijelite teglice ajvara i uživajte u plodovima svog truda!
Autor: Marta Malenica
Preuzeto s: Naturala.hr