Gastro
Gastro

Najbolji je mamin ajvar!

Najbolji je mamin ajvar!
Donosimo provjereni recept za najbolji ajvar na svijetu - onaj iz mamine zimnice

Kako se vi pripremate za zimu: nabavka drva za grijanje, zamjena ljetne garderobe u zimsku...? Nekima od nas jesen jednostavno ne može proći bez pripreme zimnice - u prvom redu ajvara. Stoga smo odlučili s vama podijeliti recept za najbolji ajvar - onaj u majčinoj režiji. Znamo da veliki broj zaposlenih (preposlenih) žena jednostavno nema vremena za nakuhavanje zimnice koja ponekad zbilja može prerasti u ogroman projekt. Svejedno, onaj ajvar iz dućana nikada se ne može mjeriti s domaćim. Rješenje je vrlo jednostavno: pretvorite proces pripreme ajvara u malu obiteljsku manufakturu. Posla ima za sve, čak i one najmlađe, a posao je lakši ukoliko se raspodjeli na više ljudi. Recept za savršeni ajvar je obiteljsko druženje i timski rad. Sastojci: 10 kg očišćene paprike 3,5 kg očišćenog patlidžana (izrezati na kolutove) 5 ljutih feferona (ili više ako volite ljuto) 6 češanja češnjaka 0,75 l ulja (može i maslinovo) 15 dkg soli 15 dkg šećera 1 - 2 l octa Postupak U veću posudu ulijte 5 litara vode i dodajte 1 litru octa te dodajte šaku soli, šaku šećera i malo ulja. U toj otopini desetak minuta prokuhajte 10 kg očišćene paprike. Potom u istoj otopini na desetak minuta prokuhajte i očišćene patlidžane. Nakon prokuhavanja pustite papriku i patlidžan da se dobro ohlade, potom ih izmeljite pomoću stroja za mljevenje. Također je potrebno izmljeti češnjak i feferone. Sada zasučite rukave i pripremite se na višesatno miješanje. U lonac dodati izmljevene paprike i patlidžane, češnjak, feferone, sol, šećeri ulje te na slabijoj vatri kuhajte oko 3 sata (dok se dovoljno ne zgusne) uz stalno miješanje. Kad je ajvar skuhan, potrebno ga je preliti u vruće staklene tegle (prethodno zagrijane u pećnici). Napunjene tegle potom na pola sata stavite u pećnicu na 60 stupnjeva kako bi se na vrhu ajvara stvorila korica. Nakon stavljanja poklopaca, pošteno obiteljski podijelite teglice ajvara i uživajte u plodovima svog truda!

 Autor: Marta Malenica Preuzeto s: Naturala.hr