Topli tanjur zdravlja

Tri najbolje juhe koje će potaknuti brže mršavljenje

Ova ukusna, hranjiva i zdrava zimska jela na žlicu pomoći će ti da izgubiš višak kilograma u rekordnom roku

irina-89UsTc5bjsw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Juha od bijelog graha i kelja

Želiš utješan obrok koji neće poremetiti tvoj trud za mršavljenje? Probaj skuhati lonac juhe od bijelog graha i kelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija iz 2020. objavljena u Food Science & Nutrition otkrila je da je konzumacija bijelog graha povezana sa znatno većim gubitkom kilograma kod pretilih ispitanika tijekom razdoblja od 35 dana u odnosu na placebo skupinu. U kombinaciji s gotovo pet grama zasitnih vlakana koja potiču mršavljenje koje ćeš dobiti iz svake šalice kuhanog kelja, dobit ćeš savršenu ukusnu i hranjivu juhu za mršavljenje.

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani luk
  • 1 nasjeckana mrkva
  • 1 nasjeckana stabljika celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 grama bijelog graha (ocijeđenog)
  • 950 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice limunovog soka
  • 200 grama nasjeckanog kelja
  • sol, papar, peršin po želji

Priprema:

  1. Zagrij ulje u srednje velikom loncu za juhu na srednjoj vatri. U lonac dodaj luk, mrkvu i celer i promiješaj. Pirjaj povrće dok lagano ne omekša i ne postane prozirno, oko 5-7 minuta.
  2. U lonac dodaj češnjak, a po želji i malo nasjeckanog chillija. Promiješaj i kuhaj dok češnjak ne zamiriše, oko minutu. Dodaj bijeli grah u lonac i promiješaj. U lonac dodaj povrtni temeljac i još jednom promiješaj. Zakuhaj juhu.
  3. Nakon što proključa, pola juhe ulij u blender. U blender dodaj i limunov sok. Pažljivo povećaj brzinu blendera i miksaj dok se ovaj dio juhe potpuno ne postane glatka tekućina. Ulij taj dio natrag u lonac. Juhu začini solju i paprom.
  4. U lonac dodaj kelj i zakuhaj juhu. Kad kelj malo uvene i postane svijetlo zelen, juhu još jednom začini po želji, ako je potrebno. Umiješaj i nasjeckani peršin i posluži.

4/4