Juha od bijelog graha i kelja
Želiš utješan obrok koji neće poremetiti tvoj trud za mršavljenje? Probaj skuhati lonac juhe od bijelog graha i kelja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Studija iz 2020. objavljena u Food Science & Nutrition otkrila je da je konzumacija bijelog graha povezana sa znatno većim gubitkom kilograma kod pretilih ispitanika tijekom razdoblja od 35 dana u odnosu na placebo skupinu. U kombinaciji s gotovo pet grama zasitnih vlakana koja potiču mršavljenje koje ćeš dobiti iz svake šalice kuhanog kelja, dobit ćeš savršenu ukusnu i hranjivu juhu za mršavljenje.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 nasjeckani luk
- 1 nasjeckana mrkva
- 1 nasjeckana stabljika celera
- 2 režnja češnjaka
- 500 grama bijelog graha (ocijeđenog)
- 950 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice limunovog soka
- 200 grama nasjeckanog kelja
- sol, papar, peršin po želji
Priprema:
- Zagrij ulje u srednje velikom loncu za juhu na srednjoj vatri. U lonac dodaj luk, mrkvu i celer i promiješaj. Pirjaj povrće dok lagano ne omekša i ne postane prozirno, oko 5-7 minuta.
- U lonac dodaj češnjak, a po želji i malo nasjeckanog chillija. Promiješaj i kuhaj dok češnjak ne zamiriše, oko minutu. Dodaj bijeli grah u lonac i promiješaj. U lonac dodaj povrtni temeljac i još jednom promiješaj. Zakuhaj juhu.
- Nakon što proključa, pola juhe ulij u blender. U blender dodaj i limunov sok. Pažljivo povećaj brzinu blendera i miksaj dok se ovaj dio juhe potpuno ne postane glatka tekućina. Ulij taj dio natrag u lonac. Juhu začini solju i paprom.
- U lonac dodaj kelj i zakuhaj juhu. Kad kelj malo uvene i postane svijetlo zelen, juhu još jednom začini po želji, ako je potrebno. Umiješaj i nasjeckani peršin i posluži.