Juha od mrkve i đumbira
Mrkva nije samo izvrstan izvor beta-karotena, vitamina C i drugih esencijalnih hranjivih tvari, već je i izvrstan dodatak tvom planu mršavljenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da je, među skupinom od 16 povrća, mrkva rangirana na peto mjesto za promicanje mršavljenja kod žena. Štoviše, meta-analiza iz 2019. objavljena u Critical Reviews in Food Science and Nutrition pokazala je da je konzumacija đumbira povezana sa smanjenim omjerom struka i bokova i većim gubitkom kilograma među 473 odrasle osobe koje su proučavane, što čini kombinaciju mrkve i đumbira idealnom za mršavljenje.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 nasjeckani luk
- 3 režnja češnjaka
- 4-6 nasjeckane mrkve
- 1.5 žličica nasjeckanog sveježeg đumbira
- 1 žlica jabučnog octa
- 700 ml povrtnog temeljca
- sol, papar
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Zagrij maslinovo ulje u većem loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i obilan prstohvat soli i papra i kuhaj dok ne omekša, povremeno miješajući, oko 8 minuta.
- U lonac dodaj zgnječene režnjeve češnjaka (kasnije će se sjediniti) i nasjeckanu mrkvu i kuhaj još oko 8 minuta, povremeno miješajući.
- Umiješaj nasjeckani đumbir, zatim dodaj jabučni ocat, a onda i oko 700 ml povrtnog temeljca, možeš dodati i više, ovisno o željenoj gustoći. Smanji na laganu vatru i kuhaj dok mrkva ne omekša, oko 30 minuta.
- Pusti da se malo ohladi i prebaci u blender. Blendaj dok ne postane glatko. Kušaj i prilagodi začine, a po želji dodaj i malo nasjeckanog peršina.