Na koliko stupnjeva i kako peći biskvit?

U prigodama kada na brzaka treba napraviti kolač dobro je imati provjereni jednostavni recept kojeg ćete lako zapamtiti.

Na koliko stupnjeva i kako peći biskvit?

Sastojci: jaje, brašno i šećer

Najjednostavnija verzija biskvita sastoji se od jaja, šećera i brašna u jednakoj količini. Pa tako ako stavite 1 jaje, trebat će vam 3 žlice brašna i 3 žlice šećera. Izraženo u gramima, jedno srednje veliko jaje sadrži oko 45 g, a jedna žlica brašna i šećera okvirno po 15 g, zbog čega nam za jedno jaje trebaju po 3 žlice šećera i brašna. Navedeni recept odnosi se na pripremu nemasnog no izdržljivog biskvita.

Određeni recepti za biskvit savjetuju dodatak ulja. Ulje će učiniti biskvit sočnim, ali teškim, čime se zapravo gubi tražena karakteristika dignutog biskvita koji nalikuje spužvi. Ako želite masniji i sočniji biskvit na jedno jaje dodajte i 3 žlice ulja. Postoji i varijanta s jogurtom koja daje rahli biskvit no kojeg je primjerice teško puniti kremom. Želite li napraviti tamni biskvit, tada u osnovnom receptu umjesto jedne žlice brašna dodajemo jednu žlicu kakaa. 

Postupak pripreme 
Postupak pripreme kreće odvajanjem bjelanjaka od žumanjaka. Žumanjke utučemo pjenasto zajedno sa šećerom, a posebno utučemo bjelanjke u čvrsti snijeg. U žumanjke dodamo brašno (i ulje po želji) pa umiješamo bjelanjke polako da se ne ispušu. Biskvit pečemo u prethodno premazanoj maslacem i pobrašnjenoj posudi za pečenje, na 180 stupnjeva, a gotov je kada primijetimo da su se rubovi počeli odvajati. U brašno možemo dodati na vrh noža praška za pecivo da se bolje digne, a u šećer možemo dodati i jednu vrećicu vanilin šećera i naribanu koricu limuna.

SAVJETI ZA BISKVIT

 1. Ako nije drugačije naglašeno u receptu, žumanjke i bjelanjke odvojite.
 2. Bjelanjke uvijek stavljajte u sasvim suhu posudu.
 3. Ako vam upadne žumanjak u bjelanjak, izvadite ga s ljuskom od jajeta, s ljuskom će biti jednostavnije, a bjelanjci će se bolje izraditi.
 4. Bjelanjci su gotovi tek onda kada ih okrenete prema dole, a oni čvrsto stoje uz posudu.
 5. Žumanjke kada izradite pjenasto sa šećerom ne ostavljajte da stoje i da se pravi korica, već nastavite odmah dodavati druge sastojke.
 6. Brašno i prašak za pecivo uvijek zajedno prosijte, a ako ne želite prosijavati, barem ih promiješajte zajedno.
 7. Bjelanjak kada dodajete u žumanjak uvijek lagano sjedinite s pjenjačom ili kuhačom, jer se može dogoditi da smjesa padne ako se to učini mikserom s najjačom brzinom.
 8. Pećnica se uvijek prvo mora zagrijati i tek onda se biskvit stavlja peći. Ovaj pošto je malo deblji sam pekla na 180 stupnjeva, uglavnom većinu biskvita i pečem na toj temperaturi.
 9. Nikada pećnicu ne otvarajte dok ne prođe barem pola pečenja, jer se može dogoditi da biskvit padne.
 10. Kada biskvit izvadite iz pećnice, uvijek možete sredinu probosti s čačkalicom i ako je suha biskvit je pečen, a ako nije suha može se još peći.
 11. Kada se ohladi bit će vam zgodnije odvojiti ga od kalupa, masnog papira, te ga rezati.