Vjerojatno bih satima mogla pisati koliko volim muffine. Kakav god bio recept, njihova priprema ne može biti komplicirana, stoga su idealni za pripremu u bilo kojem trenutku.
Imaju stotine različitih lica, pa ih tako možeš napraviti u brojnim varijantama - slatke ili slane, zdrave za dane kada ih želiš jesti kao doručak ili međuobrok ili pak visokokalorične za dane kada ti je potrebna bomba od deserta za dušu.
Ovoga puta, zvijezda mojih muffina bio je omiljeni kokos, a kratkim pogledom na ono što imam u škrinji i špajzi, u recept sam dodala i malo tamne čokolade te smrznutih ribizla. Umjesto tamne čokolade, možeš koristiti orašaste plodove poput nasjeckanih badema ili oraha, a umjesto ribizla bilo koje drugo bobičasto voće. Kao što sam spomenula, s muffinima je samo nebo granica!
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g maslaca
- 50 g šećera (ja sam koristila kokosov šećer za malo zdraviju verziju, možeš koristiti i javorov ili agavin sirup)
- 150 g kokosovog brašna (mrvica)
- šaka bobičastog voća po izboru (ja sam koristila ribizle)
- šaka nasjeckane tamne čokolade (umjesto čokolade možeš iskoristiti orašaste plodove po želji)
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
1. Kokosovo brašno (mrvice) pomiješaj s praškom za pecivo i stavi na stranu. Rastopi maslac na laganoj vatri i ostavi ga da se malo ohladi.
2. U veliku posudu razbij jaja, dodaj im šećer i sol pa miksaj sve skupa oko pet minuta. Kada se smjesa udvostruči i postane blijedožuta, polako u nju dodavaj otopljen maslac i lagano miksaj.
3. Zatim u smjesu dodaj kokosovo brašno i sve skupa sjedini. Sad možeš dodati i nasjeckanu čokoladu ili orašaste plodove.
4. Ravnomjerno rasporedi smjesu u kalup za muffine. Na vrh dodaj voće po izboru ako ga koristiš i muffini su spremni za pečenje. Stavi ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peci oko 15-20 minuta dok muffini ne dobe lijepu zlatno-smeđu boju.