
Mrvica po mrvica do ukusnog crumblea: Voćni drobljenci proljetni su hit desert

Crumble ili drobljenac jelo je koje može biti i slatko i slano, ali najdraže nam je u formi voćnog deserta. Negdje na tragu pite i savijače, crumble kombinira sočno voće i hrskavi posip od mrvica, što ga čini iznimno ukusnim, ali i jednostavnim za pripremiti. Drobljenac je popularizirala američka kultura te se smatra tradicionalnim američkim desertom, no u različitim ga formama spravljaju mnogi narodi i nacije, a posebno je popularan u Velikoj Britaniji.
Priprema:
Sastojci:
120 g brašna
50 g zobenih pahuljica
50 g smeđeg šećera
100 g maslaca
korica polovice limuna
900g/4 komada jabuka
70 g brusnica
žličica cimeta
sok polovice limuna
U posudu stavi brašno, pahuljice, koricu limuna i šećer, izmiješaj suhe sastojke, te dodaj maslac. Rukama izradi mrvičastu smjesu. Brusnice potopi u mlaku vodu da omekšaju, a jabuke oguli i nareži na kriške.
Niži kalup premaži maslacem pa na dno rasporedi jabuke, nakapaj ih s malo limuna i posipaj cimetom. Brusnice zatim ocijedi i posuši kuhinjskim papirnatim ubrusima te ih pomiješaj s jabukama.
Voće zatim prekrij mrvičastim tijestom i peci drobljenac 30 minuta na 190 stupnjeva.
Priprema:
Sastojci:
3 banane
300 gr malina (smrznutih)
2 žlice meda
150 gr Anzac keksića
50 gr zobenih pahuljica
50 gr usitnjenih lješnjaka
50 gr kokosovog brašna
50 gr bijele usitnjene čokolade
50 gr brašna
50 gr maslaca
cimet u prahu
Stavi kekse u blender i izmiksaj ih, ali nemoj ih u potpunosti usitniti. Zatim i lješnjake stavi u blender i grubo ih usitni, a bijelu čokoladu nasjeckaj na male komadiće. Nakon toga sjedini kekse, zobene pahuljice, kokosovo brašno, bijelu čokoladu, obično brašno i dodaj maslac te cimet te prstima formiraj mrvičastu smjesu punu mrvica i grudica.
Zamrznute maline stavi na ubrus i nareži babane na malo deblje šnitice. U kalup stavi banane, pa maline, a sve na kraju posipaj mrvicama i peci oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Priprema:
Sastojci:
125 g maslaca, sobne temperature
1 šalica smeđeg šećera
1 žličica vanila ekstrakta
1 šalica sitno samljevenih zobenih pahuljica
3/4 šalice zobenih pahuljica
prstohvat morske soli
500 g očišćenih i ocijeđenih višanja
šaka grubo samljevenih badema
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a kalup obloži papirom za pečenje ili dobro namasti. Umuti maslac sa šećerom i vanila ekstraktom, dodaj zobeno brašno, pahuljice, sol i još malo sve umutiti mikserom, pa odvojiti jednu šalicu smjese za posipanje.
Preostalu količinu tijesta utisnuti u dno kalupa, poravnati i prekriti višnjama po cijeloj površini. U odvojenu smjesu umiješati grubo nasjeckane bademe i posuti po višnjama te sve staviti peći na 25-30 minuta.


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
