Crumble ili drobljenac jelo je koje može biti i slatko i slano, ali najdraže nam je u formi voćnog deserta. Negdje na tragu pite i savijače, crumble kombinira sočno voće i hrskavi posip od mrvica, što ga čini iznimno ukusnim, ali i jednostavnim za pripremiti. Drobljenac je popularizirala američka kultura te se smatra tradicionalnim američkim desertom, no u različitim ga formama spravljaju mnogi narodi i nacije, a posebno je popularan u Velikoj Britaniji.
Mješavina brašna, maslaca i šećera posipa se po voću po izboru te se sve skupa zapeče, a često se ovo jelo poslužuje sa šlagom ili sladoledom. Jabuke, kupine, borovnice, jagode ili breskve su najčešće voće od kojeg se radi drobljenac no ti možeš izmisliti svoj spoj i u njega staviti što god želiš. Inače, ovaj je desert postao pravi hit za vrijeme Drugog svjetskog rata i to zbog toga što je sadržavao vrlo malo brašna i maslaca, sastojaka kojih je bila nestašica, pa se činilo ekonomičnim raditi bazu od voća te sve "začiniti" s tek malo hrskave smrvljene korice.
Kako bi i sama otkrila čari ovog jednostavnog voćnog deserta donosimo ti tri recepta kojima si možeš zasladiti život u karanteni.
Drobljenac s jabukama i brusnicama
Priprema:
Sastojci:
- 120 g brašna
- 50 g zobenih pahuljica
- 50 g smeđeg šećera
- 100 g maslaca
- korica polovice limuna
- 900g/4 komada jabuka
- 70 g brusnica
- žličica cimeta
- sok polovice limuna
- U posudu stavi brašno, pahuljice, koricu limuna i šećer, izmiješaj suhe sastojke, te dodaj maslac. Rukama izradi mrvičastu smjesu. Brusnice potopi u mlaku vodu da omekšaju, a jabuke oguli i nareži na kriške.
- Niži kalup premaži maslacem pa na dno rasporedi jabuke, nakapaj ih s malo limuna i posipaj cimetom. Brusnice zatim ocijedi i posuši kuhinjskim papirnatim ubrusima te ih pomiješaj s jabukama.
- Voće zatim prekrij mrvičastim tijestom i peci drobljenac 30 minuta na 190 stupnjeva.
Drobljenac od malina i banana
Priprema:
Sastojci:
- 3 banane
- 300 gr malina (smrznutih)
- 2 žlice meda
- 150 gr Anzac keksića
- 50 gr zobenih pahuljica
- 50 gr usitnjenih lješnjaka
- 50 gr kokosovog brašna
- 50 gr bijele usitnjene čokolade
- 50 gr brašna
- 50 gr maslaca
- cimet u prahu
- Stavi kekse u blender i izmiksaj ih, ali nemoj ih u potpunosti usitniti. Zatim i lješnjake stavi u blender i grubo ih usitni, a bijelu čokoladu nasjeckaj na male komadiće. Nakon toga sjedini kekse, zobene pahuljice, kokosovo brašno, bijelu čokoladu, obično brašno i dodaj maslac te cimet te prstima formiraj mrvičastu smjesu punu mrvica i grudica.
- Zamrznute maline stavi na ubrus i nareži babane na malo deblje šnitice. U kalup stavi banane, pa maline, a sve na kraju posipaj mrvicama i peci oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Drobljenac od zobenih pahuljica i višanja
Priprema:
Sastojci:
- 125 g maslaca, sobne temperature
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1 žličica vanila ekstrakta
- 1 šalica sitno samljevenih zobenih pahuljica
- 3/4 šalice zobenih pahuljica
- prstohvat morske soli
- 500 g očišćenih i ocijeđenih višanja
- šaka grubo samljevenih badema
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a kalup obloži papirom za pečenje ili dobro namasti. Umuti maslac sa šećerom i vanila ekstraktom, dodaj zobeno brašno, pahuljice, sol i još malo sve umutiti mikserom, pa odvojiti jednu šalicu smjese za posipanje.
- Preostalu količinu tijesta utisnuti u dno kalupa, poravnati i prekriti višnjama po cijeloj površini. U odvojenu smjesu umiješati grubo nasjeckane bademe i posuti po višnjama te sve staviti peći na 25-30 minuta.