Gastro
Gastro

Mrvica po mrvica do ukusnog crumblea: Voćni drobljenci proljetni su hit desert

Mrvica po mrvica do ukusnog crumblea: Voćni drobljenci proljetni su hit desert
Crumble ili drobljenac jednostavan je recept koji ćeš brzo spremiti, a još brže pojesti. Od jabuke, šljive ili pak breskvi, izbora je mnogo, a samo jedno je sigurno - ovaj desert s bezbroj lica usrećit će svačije nepce

Crumble ili drobljenac jelo je koje može biti i slatko i slano, ali najdraže nam je u formi voćnog deserta. Negdje na tragu pite i savijače, crumble kombinira sočno voće i hrskavi posip od mrvica, što ga čini iznimno ukusnim, ali i jednostavnim za pripremiti. Drobljenac je popularizirala američka kultura te se smatra tradicionalnim američkim desertom, no u različitim ga formama spravljaju mnogi narodi i nacije, a posebno je popularan u Velikoj Britaniji.   Mješavina brašna, maslaca i šećera posipa se po voću po izboru te se sve skupa zapeče, a često se ovo jelo poslužuje sa šlagom ili sladoledom. Jabuke, kupine, borovnice, jagode ili breskve su najčešće voće od kojeg se radi drobljenac no ti možeš izmisliti svoj spoj i u njega staviti što god želiš. Inače, ovaj je desert postao pravi hit za vrijeme Drugog svjetskog rata i to zbog toga što je sadržavao vrlo malo brašna i maslaca, sastojaka kojih je bila nestašica, pa se činilo ekonomičnim raditi bazu od voća te sve "začiniti" s tek malo hrskave smrvljene korice.  Kako bi i sama otkrila čari ovog jednostavnog voćnog deserta donosimo ti tri recepta kojima si možeš zasladiti život u karanteni.   

Drobljenac s jabukama i brusnicama

Priprema:

Sastojci:

120 g brašna

50 g zobenih pahuljica

50 g smeđeg šećera

100 g maslaca

korica polovice limuna

900g/4 komada jabuka

70 g brusnica

žličica cimeta

sok polovice limuna

U posudu stavi brašno, pahuljice, koricu limuna i šećer, izmiješaj suhe sastojke, te dodaj maslac. Rukama izradi mrvičastu smjesu. Brusnice potopi u mlaku vodu da omekšaju, a jabuke oguli i nareži na kriške.

Niži kalup premaži maslacem pa na dno rasporedi jabuke, nakapaj ih s malo limuna i posipaj cimetom. Brusnice zatim ocijedi i posuši kuhinjskim papirnatim ubrusima te ih pomiješaj s jabukama.

Voće zatim prekrij mrvičastim tijestom i peci drobljenac 30 minuta na 190 stupnjeva.

Drobljenac od malina i banana

Priprema:

Sastojci:

3 banane

300 gr malina (smrznutih)

2 žlice meda

150 gr Anzac keksića

50 gr zobenih pahuljica

50 gr usitnjenih lješnjaka

50 gr kokosovog brašna

50 gr bijele usitnjene čokolade

50 gr brašna

50 gr maslaca

cimet u prahu

Stavi kekse u blender i izmiksaj ih, ali nemoj ih u potpunosti usitniti. Zatim i lješnjake stavi u blender i grubo ih usitni, a bijelu čokoladu nasjeckaj na male komadiće. Nakon toga sjedini kekse, zobene pahuljice, kokosovo brašno, bijelu čokoladu, obično brašno i dodaj maslac te cimet te prstima formiraj mrvičastu smjesu punu mrvica i grudica.

Zamrznute maline stavi na ubrus i nareži babane na malo deblje šnitice. U kalup stavi banane, pa maline, a sve na kraju posipaj mrvicama i peci oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

Drobljenac od zobenih pahuljica i višanja

Priprema: 

Sastojci: 

125 g maslaca, sobne temperature

1 šalica smeđeg šećera

1 žličica vanila ekstrakta

1 šalica sitno samljevenih zobenih pahuljica

3/4 šalice zobenih pahuljica

prstohvat morske soli

500 g očišćenih i ocijeđenih višanja

šaka grubo samljevenih badema

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a kalup obloži papirom za pečenje ili dobro namasti. Umuti maslac sa šećerom i vanila ekstraktom, dodaj zobeno brašno, pahuljice, sol i još malo sve umutiti mikserom, pa odvojiti jednu šalicu smjese za posipanje.

Preostalu količinu tijesta utisnuti u dno kalupa, poravnati i prekriti višnjama po cijeloj površini. U odvojenu smjesu umiješati grubo nasjeckane bademe i posuti po višnjama te sve staviti peći na 25-30 minuta.