Molekularnom gastronomijom do savršenog jela

Molekularnom gastronomijom do savršenog jela
Fizikom, kemijom i biranim namirnicama do okusa, izgleda i mirisa koji mame na užitak

Molekularna gastronomija upotrebljava osnove fizike i kemije te analizira sastojke sa svrhom postizanja savršenog okusa, izgleda i mirisa jela. Upravo nam znanost otkriva kako pripraviti jelo u njegovom punom potencijalu. Znajući sve o molekularnoj gastronomiji, možemo promišljati o vlastitim kulinarskim navikama dok virtuozi ove umjetnosti predstavljaju specijalitete poput zatvorenih jušnih okruglica koje se tope u ustima ili kavijar uz poslijepodnevnu kavu. Donosimo vam nekoliko recepata u čijem je nastajanju veliku ulogu odigrala upravo molekularna gastronomija. Sorbeto od skute na biskvitu od maslinovog ulja   Biskvit od maslinovog ulja   Sastojci: 480 g jaja 360 g šećera u prahu 480 g brašna za kolače 4 g praška za pecivo 200 g jogurta 120 g maslinovog ulja korica od pola limuna   Priprema: U zdjeli miksamo jaja i šećer oko 15 minuta najvećom brzinom. Kada dobijemo gustu i pjenastu smjesu polagano dodajemo brašno i prašak za pecivo, zatim jogurt, ulje i limunovu koricu. Kada su svi sastojci dobro povezani, prebacimo ih u željeni kalup te pečemo 18 minuta na 175°C.   Sorbeto od skute   Sastojci: 150 g skute 50 g jogurta 12 g limunovog soka 65 g vode 30 g šećera 20 g glukoze   Priprema: Ugrijemo vodu, šećer i glukozu, te miješamo dok se šećer ne rastopi. Dodamo preostale sastojke, dobro izmiješamo i zaledimo.   Zrak od kupinovog vina Sastojci: kupinovo vino šećer lecitin Priprema: Kuhamo vino i šećer. Maknemo s vatre i dodamo lecitin. Štapnim mikserom zapjenimo i pokupimo vrh pjene(zrak)   Završni rad: Na tanjur serviramo biskvit,na njega sorbeto i na vrh zrak od kupinovog vina.   Čari Novigradskog mora   Sastojci: 2 veća brancina morska trava ili alge prah od crne morske spužve(morsku spužvu dehidriramo i sameljemo) maslinovo ulje sol papar Emulzija od kapesante Sastojci: kapesante ulje bosiljak sol   Završni rad:   Brancin očistimo i izfiliramo ga da bude bez kože. Izrežemo na odreske. Brancin posolimo i poširamo u malo vode sa maslinovim uljem. Nakon toga ga kratko ispečemo u tavi na maslinovom ulju. Dehidriranu morsku tavi ispržimo u ugrijanom ulju. Na ugrijani kamen serviramo ribu, sa strane morsku travu,emulziju i prah od spužve. Kuhanje i mrlje Prilikom kuhanja mrlje su normalna pojava, no mnoge kuharice i kuharice izuzetno ljute tim više što su mnoge od njih teško uklonive. Zahvaljujući novom Ariel 3 D Activu mrlje više ne trebaju biti vaša briga. Pomoću 3D tehnologija Arielovi istraživači su modelirali vlakna i mrlje kao nikada prije. Rezultat toga je Ariel 3D Activ s jedinstvenom formulom koji prodire duboko u materijale i pruža izvanredne rezultate besprijekorne čistoće.