Molekularna gastronomija upotrebljava osnove fizike i kemije te analizira sastojke sa svrhom postizanja savršenog okusa, izgleda i mirisa jela. Upravo nam znanost otkriva kako pripraviti jelo u njegovom punom potencijalu. Znajući sve o molekularnoj gastronomiji, možemo promišljati o vlastitim kulinarskim navikama dok virtuozi ove umjetnosti predstavljaju specijalitete poput zatvorenih jušnih okruglica koje se tope u ustima ili kavijar uz poslijepodnevnu kavu.
Donosimo vam nekoliko recepata u čijem je nastajanju veliku ulogu odigrala upravo molekularna gastronomija.
Sorbeto od skute na biskvitu od maslinovog ulja
Biskvit od maslinovog ulja
Sastojci:
480 g jaja
360 g šećera u prahu
480 g brašna za kolače
4 g praška za pecivo
200 g jogurta
120 g maslinovog ulja
korica od pola limuna
Priprema:
U zdjeli miksamo jaja i šećer oko 15 minuta najvećom brzinom. Kada dobijemo gustu i pjenastu smjesu polagano dodajemo brašno i prašak za pecivo, zatim jogurt, ulje i limunovu koricu. Kada su svi sastojci dobro povezani, prebacimo ih u željeni kalup te pečemo 18 minuta na 175°C.
Sorbeto od skute
Sastojci:
150 g skute
50 g jogurta
12 g limunovog soka
65 g vode
30 g šećera
20 g glukoze
Priprema:
Ugrijemo vodu, šećer i glukozu, te miješamo dok se šećer ne rastopi. Dodamo preostale sastojke, dobro izmiješamo i zaledimo.
Zrak od kupinovog vina
Sastojci:
kupinovo vino
šećer
lecitin
Priprema:
Kuhamo vino i šećer. Maknemo s vatre i dodamo lecitin. Štapnim mikserom zapjenimo i pokupimo vrh pjene(zrak)
Završni rad:
Na tanjur serviramo biskvit,na njega sorbeto i na vrh zrak od kupinovog vina.
Čari Novigradskog mora
Sastojci:
2 veća brancina
morska trava ili alge
prah od crne morske spužve(morsku spužvu dehidriramo i sameljemo)
maslinovo ulje
sol
papar
Emulzija od kapesante
Sastojci:
kapesante
ulje
bosiljak
sol
Završni rad:
Brancin očistimo i izfiliramo ga da bude bez kože. Izrežemo na odreske. Brancin posolimo i poširamo u malo vode sa maslinovim uljem. Nakon toga ga kratko ispečemo u tavi na maslinovom ulju. Dehidriranu morsku tavi ispržimo u ugrijanom ulju. Na ugrijani kamen serviramo ribu, sa strane morsku travu,emulziju i prah od spužve.
Kuhanje i mrlje
Prilikom kuhanja mrlje su normalna pojava, no mnoge kuharice i kuharice izuzetno ljute tim više što su mnoge od njih teško uklonive. Zahvaljujući novom Ariel 3 D Activu mrlje više ne trebaju biti vaša briga. Pomoću 3D tehnologija Arielovi istraživači su modelirali vlakna i mrlje kao nikada prije. Rezultat toga je Ariel 3D Activ s jedinstvenom formulom koji prodire duboko u materijale i pruža izvanredne rezultate besprijekorne čistoće.
Fizikom, kemijom i biranim namirnicama do okusa, izgleda i mirisa koji mame na užitak