Gastro
Gastro

Mogu poslužiti i za doručak: Brzi deserti s bananama koje obožavamo

Mogu poslužiti i za doručak: Brzi deserti s bananama koje obožavamo
Banane se mogu jesti same, ali su zbog svog finog okusa i čest sastojak u raznim kolačima i desertima

Banane su zasigurno jedno od najsvestranijeg voća, a njihova je prednost u tome što su nam dostupne kroz cijelu godinu. Vrlo su hranjive i sadrže prirodne šećere te mnoge vrijedne vitamine i minerale poput B i C vitamina, kalija, magnezija i fosfora.   Osim toga, banane sadrže i bjelančevine, vitamin A i fosfor. Zbog velike količine kalija, važna su namirnica u prehrani sportaša, ali i onih osoba koje imaju problema s visokim krvnim tlakom. Sadrže i bakar, mangan, cink i selen i zaista su odlične za zdravlje pa bismo ih trebali uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Dokazano je i da pozitivno utječu na raspoloženje, pomažu kod PMS-a, proljeva i brojnih drugih tegoba.   Banane se mogu jesti same, ali su zbog svog finog okusa i čest sastojak u raznim kolačima i desertima. Od njih se mogu praviti i palačinke, a vrlo je popularan i banana bread, odnosno kruh od banane.   

Neke od jednostavnih, a brzih i vrlo ukusnih recepata za deserte s bananama donosimo ti u nastavku pa ih svakako isprobaj.  

Foto: Instagram, Unsplash

   

Flambirane banane

Sastojci: 2 banane ekstrakt vanilije cimet sirup od agave ili sladilo po želji 2 kuglice sladoleda od vanilije Priprema: Prereži dvije banane po dužini i kratko ih poprži na maslacu nekoliko minuta. Posipaj cimetom i ekstraktom vanilije te prelij sirupom od agave ili medom. Po želji, možeš dodati i malo ruma. Ostavi da se još kratko pirja i posluži uz sladoled od vanilije.  

Banana kruh

  Sastojci:   3 zrele banane 50 g maslaca 1 jaje 150 g brašna 1 žličica praška za pecivo ili sode bikarbone prstohvat soli 100 g šećera 2 rebra sjeckanje čokolade ili orašasti plodovi po želji   Priprema:   Zgnječi banane vilicom pa dodaj razmućeno jaje, otopljeni maslac, brašno pomiješano s praškom za pecivo, šećer i sol. Promiješaj i dodaj komadiće čokolade. Smjesu izlij u duguljasti kalup koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Mousse od banane

Sastojci:   3 banane 1 grčki jogurt malo soka od limuna ili naranče 50 g šećera u prahu ekstrakt vanilije   Priprema:   Bananu izblendaj sa sokom od citrusa te dodaj ekstrakt vanilije. U to dodaj jogurt pomiješan sa šećerom. Sve dobro promiješaj da se smjesa sjedini. Prebaci u posudice i ostavi u hladnjaku nekoliko sati.    

Sladoled od banana i bobičastog voća

Sastojci:

  2 banane 1 šalica bobičastog voća po želji (maline, kupine, ribiz...) zaslađivač po želji   Priprema:   Banane stavi u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim ih izmiksaj s bobičastim voćem i sladoled je spreman za jelo.

Banane s keksom

Sastojci:   2 banane nekoliko Petit Beurre keksa ili granole 1 puding od vanilije 250 ml mlijeka 200 ml slatkog vrhnja 1 žlica šećera u prahu   Priprema:   Skuhaj puding prema uputama na vrećici pa ga pomiješaj s izmiksanim slatkim vrhnjem. Izmrvi kekse, a banane nareži na kolutiće. U čaše slaži red keksiju ili granole, red banana i red kreme dok ne potrošiš sve sastojke. Na kraju možeš ukrasiti žlicom maslaca od kikirikija ili kockicama čokolade. Dobro ohladi prije posluživanja.