Ovo najslađe blagdansko natjecanje odvijalo se u uzbudljivoj atmosferi jer su učenici za pripremu kolača imali samo dva sata. S našim učenicima bila je i TV voditeljica Edita Misirić Vrkljan, koja je cijelo vrijeme bodrila naše natjecatelje, dok je u stručnom žiriju bila ekipa iz popularnog kulinarskog TV showa „3, 2, 1 kuhaj!“ Juan Francisco Sanchez Garcia i Ante Batinić te vrhunska slastičarka Ive Erić, koja stoji iza poznatog slatkog brenda Šlag na kraju.
Foto: Edita i žiri
Tijekom natjecanja, gledatelji su imali priliku upoznati naše mlade natjecatelje i saznati koje su to slastice koje će predstaviti žiriju, ali i vidjeti tehnike kojima su se koristili u pripremi deserta. Na kraju natjecanja, svi natjecatelji su predstavili svoje slastičarske kreacije žiriju koji su iznijeli svoje dojmove te donijeli konačnu ocjenu.
Foto: Učenici u pripremi kolača
Sponzor Blagdanskog slastičarskog natjecanja je Zvijezda, najveći domaći proizvođač jestivih ulja i proizvođač Zvijezda Stolnog, jednog od ključnih sastojaka u pripremi tradicionalnih blagdanskih slastica. Natjecanje su popratile i kamere, koje su prenijele uzbuđenje samog natjecanja te pozitivnu natjecateljsku atmosferu koja je vladala cijelo vrijeme.
Foto: Učenici u pripremi kolača
POGLEDAJ NATJECANJE
Što kaže žiri?
Nakon napetih dva sata koliko je trajala sama priprema, uslijedio je još napetiji dio – ocjene stručnog žirija. Led pred žirijem razbila je Petra koja je pred žiri iznijela svoj omiljeni desert – Dunavske valove, a članovi žirija odmah su pohvalili glazuru i izgled ovog slasnog deserta. Pred žiri je potom izašla natjecateljica Anđela koja je pripremila Božićni Brownie. „Ovo izgleda kao umjetničko djelo“, komentirala je članica žirija Iva Erić, a ostali članovi žirija su se složili da bi im dobro došlo mrvicu više pistacija, no da je sveukupni dojam odličan.
Foto: Božićni brownie
Natjecao se i Niko koji je predstavio žiriju svoju verziju Frankopan torte i također ugodno iznenadio žiri, pa se tražio zalogaj više. Nakon Nike, žiri je još jednom imao prilike uživati u malo drugačijoj verziji Dunavskih valova koje je povodom natjecanja pripremila Ana. “Opa, imamo konkurenciju”, komentirali su. Za Aninu verziju Dunavskih valova Juan Francisco Sanchez Garcia imao je samo jednu riječ – super, a Iva Erić pohvalila je balans okusa gorčine čokolade i kiselosti višanja. Uslijedila je natjecateljica Leonarda koja je pripremila Nougat s lješnjacima. “Odlično, pjenasto”, komentirala je Iva, a Ante Batinić je dodao da bi torti nedostaje jedino malo više vremena u frižideru da bi bila savršena”.
Svoju maštovitost i umijeće pred žirijem je pokazala i Lana, koja je predstavila verziju Velvet Red torte pripremljene kao desert u čaši. “Vizualno, dosad najupečatljiviji desert”, kazala je članica žirija Iva.
Foto: Red Velvet kolač u čaši
Zatim je Lana pred žiri iznijela svoju Snickers tortu čiji je izgled i okus također ostavio odličan dojam na žiri. Posljednja natjecateljica koja se predstavila pred žirijem je bila Ana koja je pripremila Roladu s bananom. „Prezentacija je prva liga”, zaključio je žiri.
Napeto do kraja
Uoči proglašenja pobjednika, članovi žirija su i sami priznali da ocjenjivanje kandidata nije bio nimalo lagan zadatak. “Bilo je prilično teško, jer su kod ocjenjivanja prevagnule nijanse”, istaknula je Iva Erić, a s time se složio i Ante Batinić.
Treće mjesto osvojio je Niko s svojom interpretacijom Frankopan torte, drugo mjesto osvojila je Leonarda s Nougat tortom s lješnjacima, a najviše bodova i pobjedu u natjecanju odnijela je Anđela sa svojim čokoladnim Brownies kolačićima.
Foto: Niko (lijevo), Anđela (u sredini), Leonarda (desno)
Tri učenika s najvećim brojem bodova dobili su vrlo vrijedne nagrade i Zvijezda poklon pakete, no nitko nije otišao praznih ruku. “Za budućnost hrvatskog slastičarstva ne moramo brinuti, a što je najvažnije, nitko s ovog natjecanja neće otići tužan jer će svi natjecatelji dobiti vrijedne poklon bonove”, zaključila je voditeljica Edita Misirić.
#akomoguja #možešiti