NEMA STRAHA ZA BUDUĆNOST HRVATSKOG SLASTIČARSTVA

Mlade slastičarske zvijezde oduševile stručni žiri u najslađem blagdanskom natjecanju

Nedostaje vam inspiracije za pripremu slatkih delicija kojima ćete ovih blagdana razveseliti svoje ukućane? Kao inspiracija vam mogu poslužiti mlade nade hrvatskog slastičarstva, osam odabranih učenika Ugostiteljske škole smjer slastičarstvo.

DSC02940-1050x590.jpg

Ovo najslađe blagdansko natjecanje odvijalo se u uzbudljivoj atmosferi jer su učenici za pripremu kolača imali samo dva sata. S našim učenicima bila je i TV voditeljica Edita Misirić Vrkljan, koja je cijelo vrijeme bodrila naše natjecatelje, dok je u stručnom žiriju bila ekipa iz popularnog kulinarskog TV showa „3, 2, 1 kuhaj!“ Juan Francisco Sanchez Garcia i Ante Batinić te vrhunska slastičarka Ive Erić, koja stoji iza poznatog slatkog brenda Šlag na kraju.

Image

Foto: Edita i žiri

Tijekom natjecanja, gledatelji su imali priliku upoznati naše mlade natjecatelje i saznati koje su to slastice koje će predstaviti žiriju, ali i vidjeti tehnike kojima su se koristili u pripremi deserta. Na kraju natjecanja, svi natjecatelji su predstavili svoje slastičarske kreacije žiriju koji su iznijeli svoje dojmove te donijeli konačnu ocjenu. 

Image

Foto: Učenici u pripremi kolača

Sponzor Blagdanskog slastičarskog natjecanja je Zvijezda, najveći domaći proizvođač jestivih ulja i proizvođač Zvijezda Stolnog, jednog od ključnih sastojaka u pripremi tradicionalnih blagdanskih slastica. Natjecanje su popratile i kamere, koje su prenijele uzbuđenje samog natjecanja te pozitivnu natjecateljsku atmosferu koja je vladala cijelo vrijeme.

Image

Foto: Učenici u pripremi kolača

POGLEDAJ NATJECANJE

Što kaže žiri?

Nakon napetih dva sata koliko je trajala sama priprema, uslijedio je još napetiji dio – ocjene stručnog žirija. Led pred žirijem razbila je Petra koja je pred žiri iznijela svoj omiljeni desert – Dunavske valove, a članovi žirija odmah su pohvalili glazuru i izgled ovog slasnog deserta. Pred žiri je potom izašla natjecateljica Anđela koja je pripremila Božićni Brownie. „Ovo izgleda kao umjetničko djelo“, komentirala je članica žirija Iva Erić, a ostali članovi žirija su se složili da bi im dobro došlo mrvicu više pistacija, no da je sveukupni dojam odličan.

Image

Foto: Božićni brownie

Natjecao se i Niko koji je predstavio žiriju svoju verziju Frankopan torte i također ugodno iznenadio žiri, pa se tražio zalogaj više. Nakon Nike, žiri je još jednom imao prilike uživati u malo drugačijoj verziji Dunavskih valova koje je povodom natjecanja pripremila Ana. “Opa, imamo konkurenciju”, komentirali su. Za Aninu verziju Dunavskih valova Juan Francisco Sanchez Garcia imao je samo jednu riječ – super, a Iva Erić pohvalila je balans okusa gorčine čokolade i kiselosti višanja. Uslijedila je natjecateljica Leonarda koja je pripremila Nougat s lješnjacima. “Odlično, pjenasto”, komentirala je Iva, a Ante Batinić je dodao da bi torti nedostaje jedino malo više vremena u frižideru da bi bila savršena”.

Svoju maštovitost i umijeće pred žirijem je pokazala i Lana, koja je predstavila verziju Velvet Red torte pripremljene kao desert u čaši. “Vizualno, dosad najupečatljiviji desert”, kazala je članica žirija Iva.

Image

Foto: Red Velvet kolač u čaši

Zatim je Lana pred žiri iznijela svoju Snickers tortu čiji je izgled i okus također ostavio odličan dojam na žiri. Posljednja natjecateljica koja se predstavila pred žirijem je bila Ana koja je pripremila Roladu s bananom. „Prezentacija je prva liga”, zaključio je žiri.

Napeto do kraja

Uoči proglašenja pobjednika, članovi žirija su i sami priznali da ocjenjivanje kandidata nije bio nimalo lagan zadatak. “Bilo je prilično teško, jer su kod ocjenjivanja prevagnule nijanse”, istaknula je Iva Erić, a s time se složio i Ante Batinić.

Treće mjesto osvojio je Niko s svojom interpretacijom Frankopan torte, drugo mjesto osvojila je Leonarda s Nougat tortom s lješnjacima, a najviše bodova i pobjedu u natjecanju odnijela je Anđela sa svojim čokoladnim Brownies kolačićima.

Image

Foto: Niko (lijevo), Anđela (u sredini), Leonarda (desno)

Tri učenika s najvećim brojem bodova dobili su vrlo vrijedne nagrade i Zvijezda poklon pakete, no nitko nije otišao praznih ruku. “Za budućnost hrvatskog slastičarstva ne moramo brinuti, a što je najvažnije, nitko s ovog natjecanja neće otići tužan jer će svi natjecatelji dobiti vrijedne poklon bonove”, zaključila je voditeljica Edita Misirić.

#akomoguja #možešiti