Ljubiteljice jeseni jedva su dočekale doći na svoje. Osim što nam dani postaju hladniji i priroda šarenija, napokon imamo ispriku u svaki specijalitet koje pripremamo staviti neprimjereno veliku količinu cimeta i muškatnog oraščića.
Tržnice se polako pune tikvama i bundevama svih oblika i veličina što znači da nam jesen dolazi i u kuhinju. Buča je jedna od glavnih namirnica u kojoj uživamo ovih dana, a odlična je u kombinaciji s omiljenim nam cimetom. Obično od buče radimo juhu ili ju jedemo kao prilog glavnom jelu, ali smo ju ovoga puta odlučile pripremiti malo drugačije.
Palačinke su svima omiljen desert i gotovo da nema osobe koja u njima ne uživa. Jedemo ih tijekom cijele godine, a najdraži su nam doručak u nedjeljno jutro. Kako bi ovom klasiku dale novo ruho, spojile smo ih sa bučom i cimetom i tako je nastao recept za savršeni jesenski doručak.
Za pripremu ovog slasnog obroka ti je potrebno:
- 300 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog suhog đumbira
- 1/2 žličice soli
- 100 g pečene buče
- 400 mL mlijeka
- 2 jaja
- Javorov sirup
- Pekan ili obični orasi
1. U posudi pomiješaj 200 mL mlijeka, jaja i pire od pečene buče.
2. U posebnoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, đumbir i sol.
3. Polako dodaj suhe sastojke u smjesu s bučom i istovremeno ulijevaj mlijeko dok ne dobiješ gustu smjesu za palačinke.
4. Na laganoj vatri zagrij nauljenu tavu i pomoću grabilice na nju izlij smjesu za palačinke. Nakon što se na površini palačinke pojave mjehurići vrijeme je da ju okreneš. Peci palačinku oko pola minute ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
5. Nastavi dok ne potrošiš svu smjesu, a gotove palačinke slaži jednu na drugu.
6. Palačinke posluži sa sjeckanim pekan ili običnim orasima i prelivene javorovim sirupom.
Tajna savršenih palačinki je da ih pečeš nešto duže i na slabijoj vatri. Tako će se sredina ravnomjerno ispeći, a površina biti zlatno smeđa. Ako ćeš ih peći puno, gotove palačinke do posluživanja stavi u vatrostalnu posudu koju ćeš držati u pećnici zagrijanoj na niskoj temperaturi kako bi svi mogli uživati u toplim palačinkama.
A za to da su ove palačinke ne samo ukusne nego i zdrave pobrinuo se jedinstveni sastav buče i cimeta. Dok je buča prepuna vlakana i beta karotena, cimet je bogat vitaminima B6, K i E te mineralima poput magnezija, kalija, cinka i bakra. Sve to osigurat će ti uravnoteženu prehranu, ali i zdraviji i jači imunitet.
No hrana ne mora biti samo zdrava po sastavu da bi od nje osjetili benefite. Ovakvi ukusni recepti ujedno će nahraniti i tvoj um jer će sama priprema, miris i uživanje u njima podići tvoje raspoloženje. Zato barem na kratko zaboravi na kalorije, ugljikohidrate i ostale nutrijente o kojima vodiš računa i razveseli se specijalitetom za sva osjetila.