Prosinac je tu, pripreme za Božić se zahuktavaju, a blagdanska atmosfera sve je izraženija. Iako su ovogodišnji blagdani definitivno drugačiji od svih prethodnih, to ne znači da moraju biti manje magični. Da, ove godine ne možemo se družiti s prijateljima i obitelji na tradicionalnim adventskim sajmovima niti posjećivati koncerte ili se gostiti po restoranima, ali zato možemo u vlastitom domu stvoriti zimsku idilu.
Naime, pandemija koronavirusa obilježila je cijelu ovu godinu i uvelike promijenila naše živote. Sve ono „normalno“, na što smo bili navikli, postaje polako zaboravljeno, a naš se fokus preusmjerava. Grupni partyji su zamijenjeni intimnim slavljima u krugu najbližih. Baš zbog toga, stvaranje zimske atmosfere u svom domu nikada nije bilo bitnije.
Kako bi i tvoj dom ove godine bio prava božićna oaza radosti i veselja, osim slasnih kolača, svojim gostima, obitelji i prijateljima posluži i svima drag zimski napitak – kuhano vino. Miris kuhanog vina neodoljivo nas podsjeća na blagdane, pa ga ove godine svakako probaj napraviti u svojoj kuhinji – jednostavno je.
Prije no što se baciš na posao potrebno je znati samo to da uvijek treba odabrati povoljna, a ne skupocjena vina. Kako u kuhanom vinu dominiraju arome cimeta i klinčića, izgubi se originalni bouquet vina, pa nije važno da je ono vrhunske kvalitete.
Kuhano crno vino:
- 1 l crnog vina
- 4 štapića cimeta
- 5 klinčića
- 170 ml vode
- 1 paketić kore cimeta
- 160 g šećera
- naranče ili limun
Priprema:
Rastopi u vodi šećer pa dodaj cimet, klinčiće, limun ili naranče narezane na kriške. Kuhaj dok polovica vode ne ispari. Potom ulij vino i zavrij. Kuhaj još 5 do 10 minuta. Posluži u toplim šalicama.
Kuhano bijelo vino
- 2 l bijelog vina
- 1 dl vode
- 7 žlica šećera
- štapić cimeta
- 8 klinčića
- 2-3 naranče
Priprema:
Iscijedi sok od naranči. Dodaj ga u vino koje si pomiješala sa šećerom, cimetom i klinčićima. Zagrijavaj na laganoj vatri sve do vrenja. Smanji vatru i pusti da kuha još 15 minuta. Ako je vino kiselije, dodaj više šećera.