Svake se godine 28. svibnja obilježava Međunarodni dan hamburgera u čast ovom popularnom sendviču. Porijeklo neodoljive delicije koju svi obožavamo nije potpuno poznato. Prema nekim teorijama, nastao je u njemačkom Hamburgu po kojem je dobio i ime, dok je po nekim pričama začetnik hamburgera stanoviti Louis Lassen, koji je u Americi davne 1900. godine svojim gostima, s ciljem da im pripremi nešto brzo i fino, posluživao domaće juneće meso s u vrućem mekom pecivu.
Prepoznatljiv je diljem svijeta, a pronalazimo ga u bezbrojnim varijantama s maštovitim začinima i sastojcima. Bez obzira pripadate li onima koji hamburger ne mogu zamisliti bez tri vrste zelene salate i još malo povrća ili u njemu uživate samo uz dodatak kukuruza, sigurno je da je osnovica svakog dobrog burgera savršen komad mesa i umak koji će spojiti sve okuse.
Darko Kontin donosi svoj omiljeni recept za hamburger:
D BURGER
Sastojci:
Brioche hamburger pecivo 1 kom
Američki burger 1 pljeskavica
Burger umak
Ketchup
Senf
Salata kristal 1 list
Cheddar sir 2 šnite
Rajčica 1/2 kom
kiseli krastavci 1 kom
Ljubičasti luk 1/3 luka
buđola 4 šnite
Priprema:
1. Na suhoj grill tavi na naglo zapeci buđolu. Buđolu odloži na papirnati ubrus kako bi postala hrskava. Na grill tavi ispeci i pljeskavicu. Pecivo za hamburger prereži na pola.
2. Donju polovicu burger peciva premaži ketchupom i s malo senfa. Preko umaka stavi list oprane zelene kristal salate na koju stavi pečenu juneću pljeskavicu. Na još vruću pljeskavicu stavi šnite cheddar sira kako bi se lagano krenuo topiti.
3. Preko sira rasporedi na tanke šnite narezanu svježu rajčicu, kisele krastavce i tanko rezani ljubičasti luk. Na kraju dodaj čips od buđole. Gornju polovicu hamburger peciva cijelu obilno premaži Zvijezda Burger umakom.
4. Hamburger učvrsti dužom čačkalicom.
Dobar tek!