Jesi li znala da je marelica kraljica vitamina A? Ovaj sočan i sladak plod narančaste boje jedemo od početka lipnja pa sve do kolovoza, a samo 100 g svježih marelica daje nam 12 posto vitamina A, 12 posto vitamina C i 6 posto kalija - sve tto za manje od 50 kalorija.
Budući da je marelica voće koje je najbogatije vitaminom A, a glavno svojstvo toga vitamina je zaštita kože, (prvenstveno od sunca i vanjskih napada) ali i zaštita očiju - marelica bi se svakako trebala nalaziti što češće u našoj ljetnoj prehrani.
Osim toga - bogata je vlaknima, dobra za srce, krv i kosti te predstavlja odličan izvor antioksidansa. Učinkovita je u borbi protiv anemije, ali i u borbi protiv reumatizma.
Iako su marelice najbolje svježe, mi smo odlučile pronaći recept za domaći džem koji možeš koristiti i za slastice, ali i uz slana jela.
Domaći džem od marelica
Sastojci:
- 1 kg svježih marelica
- 1/2 šalice vode (oko 125 ml)
- 1/4 šalice limunovog soka (oko 60 ml)
- 200 g šećera
Priprema:
1. Marelice operi i osuši. nareži ih na pola i izvadi koštice.
2. Marelice stavi u veliki lonac, dodaj vodu i sok iscijeđenog limuna.
3. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne zavrije i povremeno promiješaj. Nastavi kuhati s poklopcem dok marelice u potpunosti ne omekšaju, 10-15 minuta.
4. Dodaj šećer, promiješaj i kuhaj na laganoj vatri 40 minuta. Kada se sve zgusne, makni s vatre i ostavi ga sa strane oko 10 minuta.
5. Premjesti džem u sterilizirane staklenke i nakon što se u potpunosti ohladi, poklopi staklenke i pohrani ih na suuhom i tamnom mjestu. Jednom otvorenu staklenku drži u hladnjaku.