
Marelica je naša namirnica tjedna: Izdvojile smo tri recepta za ukusne deserte

Jedno je od najsvestranijih i najomiljenijih plodova, izvorno dolazi iz Kine, a kao i većina voća i povrća, dobar je izvor mnogih vitamina i minerala koji našem tijelu trebaju za funkcioniranje - marelica je namirnica koja se često nalazi u ljetnim desertima i upravo je ona naša namirnica tjedna.
Dobre su za zdravlje kože i probave, a bogate su i kalijem, mineralom koji služi i kao elektrolit, koji je odgovoran za slanje živčanih signala i za reguliranje kontrakcija mišića i ravnoteže tekućine u našem tijelu. Osim toga, kao i većina voća, marelice su prirodno bogate vodom što može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca.
(Foto: Unsplash)
Sastojci za marmeladu od marelice:
Sastojci za tijesto:
100 g brašna
50 g mljevenih badema
70 g maslaca
malo cimeta
malo soli
vanilija
1 žlica šećera
malo hladne vode
6-7 marelica
2 žlice šećera
vanilija
malo ruma
U zdjelu stavi brašno, dodaj mljevene bademe, cimet i vaniliju, malo soli i šećera i komadiće maslaca. Sve izmijesi rukama i postepeno dodaji malo vode dok se tijesto ne poveže u kuglu. Tijesto zamotaj u prianjajuću foliju i ostavi u hladnjaku.
Očistiti marelice, odreži ih na osmine, pospi šećerom i vanilijom, dodaj malo ruma i promiješaj.
Tijesto razvaljaj između dva komada prianjajuće folije u oblik kružnice. Središte kružnice premaži žlicom marmelade od marelica. Preko marmelade posloži voće i u zagrijanoj pećnici peci na 185 stupnjeva otprilike 30 minuta.
Pospi šećerom u prahu i serviraj.
Sastojci za kremu:
Sastojci za prhko tijesto:
200 g brašna
60 g šećera u prahu
80 g maslaca
1 jaje
300 g krem sira
2 jaja
vrećica pudinga od vanilije
70 g šećera
+
10-15 svježih marelica
3-4 žlice pekmeza od marelica
100 g badema u listićima
Za prhko tijesto pomiješaj brašno i šećer, dodaj jaje i maslac isjeckan na komadiće pa umijesi prhko tijesto. Tijesto formiraj u kuglu, omotaj folijom i stavi u hladnjak da miruje 20-30 minuta. Marelice prepolovi, izvadi koštice i oguli ih.
Za kremu odvoji žumanjke i bjelanjke. Miksaj žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane svjetlije žuta. Tada dodaj puding u prahu i krem sir pa sve dobro izmiksaj. Na kraju u kremu ručno umiješaj čvrsti snijeg od bjelanjaka koji si posebno izradila mikserom.
Za tart s marelicama pripremi okrugli ili pravokutni kalup niskih valovitih stranica. Neka ne bude manji od 24 cm promjera jer ćeš imati previše nadjeva. Kalup za tart premaži tankim slojem maslaca i posipaj brašnom.
Prhko tijesto razvaljaj na veličinu kalupa za tart pa ga uz pomoć valjka za tijesto premjesti u kalup. Prstima popravi i izdigni rub tijesta. Kremu rasporedi preko prhkog tijesta, a po kremi složi marelice.
Tart peci u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Kada se tart ohladi premaži ga pekmezom od marelice. Dodaj listiće badema i serviraj.
Sastojci za kremu: Sastojci za žele:
Sastojci za podlogu:
250 g mljevenih keksi
150 g maslaca
1 limenka kompota od marelica (480 g)
500 ml čvrstog jogurta
400 ml vrhnja za šlag
50 g šećera
3 vanilin šećera
2 žlice limunovog soka
75 ml soka od naranče
2 vrećice želatine
250 ml soka od naranče
1 vrećica preljeva za torte
Mljevene kekse pomiješaj s otopljenim maslacem i utisni u kalup za torte promjera 26 cm. Po podlozi posloži marelice iz kompota.
Jogurt izmiksaj s vanilin šećerom i običnim šećerom, pa dodaj limunov i narančin sok. Želatinu pripremi po uputi s vrećice, otopi na vatri i umiksaj u kremu.
Vrhnje izmiksaj u šlag i umiješaj u kremu, pa kremu rasporedi po podlozi s marelicama i tortu stavi u hladnjak.
Preljev pripremi sa sokom od naranče prema uputi s vrećice i prelij po torti, nakon što se krema stegne. Tortu ukrasi marelicama koje su ostale i šlagom, ostavi preko noći u hladnjaku i serviraj.