Jedno je od najsvestranijih i najomiljenijih plodova, izvorno dolazi iz Kine, a kao i većina voća i povrća, dobar je izvor mnogih vitamina i minerala koji našem tijelu trebaju za funkcioniranje - marelica je namirnica koja se često nalazi u ljetnim desertima i upravo je ona naša namirnica tjedna.
Prednosti ovog voća nitko ne može poreći, a marelica je ujedno i jedan od najzdravijih plodova na svijetu - 100 grama svježih marelica daje 12% vitamina C, 12% vitamina A i 6% kalija, od čega je sve to potrebno tijelu kako bi funkcioniralo - i sve to u manje od 50 kalorija. Uz to, marelice su sjajan izvor mnogih antioksidansa, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E, a mogu se pohvaliti i s višestrukim spojevima koji su neophodni za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E.
Dobre su za zdravlje kože i probave, a bogate su i kalijem, mineralom koji služi i kao elektrolit, koji je odgovoran za slanje živčanih signala i za reguliranje kontrakcija mišića i ravnoteže tekućine u našem tijelu. Osim toga, kao i većina voća, marelice su prirodno bogate vodom što može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca.
(Foto: Unsplash)
Sve su to samo neke od prednosti marelica, čija sezona samo što nije završila, stoga je sada idealno vrijeme da ju uključiš u svoju prehranu - možeš ju jesti sirovu, ili u sklopu nekog ukusnog deserta, a mi smo izdvojile tri zanimljiva deserta s marelicama koja možeš isprobati.
Galetta s marelicama
Sastojci za marmeladu od marelice:
Sastojci za tijesto:
- 100 g brašna
- 50 g mljevenih badema
- 70 g maslaca
- malo cimeta
- malo soli
- vanilija
- 1 žlica šećera
- malo hladne vode
- 6-7 marelica
- 2 žlice šećera
- vanilija
- malo ruma
Priprema:
- U zdjelu stavi brašno, dodaj mljevene bademe, cimet i vaniliju, malo soli i šećera i komadiće maslaca. Sve izmijesi rukama i postepeno dodaji malo vode dok se tijesto ne poveže u kuglu. Tijesto zamotaj u prianjajuću foliju i ostavi u hladnjaku.
- Očistiti marelice, odreži ih na osmine, pospi šećerom i vanilijom, dodaj malo ruma i promiješaj.
- Tijesto razvaljaj između dva komada prianjajuće folije u oblik kružnice. Središte kružnice premaži žlicom marmelade od marelica. Preko marmelade posloži voće i u zagrijanoj pećnici peci na 185 stupnjeva otprilike 30 minuta.
- Pospi šećerom u prahu i serviraj.
Tart s marelicama i sirom
Sastojci za kremu:
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 g brašna
- 60 g šećera u prahu
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- 300 g krem sira
- 2 jaja
- vrećica pudinga od vanilije
- 70 g šećera
+
- 10-15 svježih marelica
- 3-4 žlice pekmeza od marelica
- 100 g badema u listićima
Priprema:
- Za prhko tijesto pomiješaj brašno i šećer, dodaj jaje i maslac isjeckan na komadiće pa umijesi prhko tijesto. Tijesto formiraj u kuglu, omotaj folijom i stavi u hladnjak da miruje 20-30 minuta. Marelice prepolovi, izvadi koštice i oguli ih.
- Za kremu odvoji žumanjke i bjelanjke. Miksaj žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane svjetlije žuta. Tada dodaj puding u prahu i krem sir pa sve dobro izmiksaj. Na kraju u kremu ručno umiješaj čvrsti snijeg od bjelanjaka koji si posebno izradila mikserom.
- Za tart s marelicama pripremi okrugli ili pravokutni kalup niskih valovitih stranica. Neka ne bude manji od 24 cm promjera jer ćeš imati previše nadjeva. Kalup za tart premaži tankim slojem maslaca i posipaj brašnom.
- Prhko tijesto razvaljaj na veličinu kalupa za tart pa ga uz pomoć valjka za tijesto premjesti u kalup. Prstima popravi i izdigni rub tijesta. Kremu rasporedi preko prhkog tijesta, a po kremi složi marelice.
- Tart peci u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Kada se tart ohladi premaži ga pekmezom od marelice. Dodaj listiće badema i serviraj.
Torta s marelicama
Sastojci za kremu:Sastojci za žele:
Sastojci za podlogu:
- 250 g mljevenih keksi
- 150 g maslaca
- 1 limenka kompota od marelica (480 g)
- 500 ml čvrstog jogurta
- 400 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 2 žlice limunovog soka
- 75 ml soka od naranče
- 2 vrećice želatine
- 250 ml soka od naranče
- 1 vrećica preljeva za torte
Priprema:
- Mljevene kekse pomiješaj s otopljenim maslacem i utisni u kalup za torte promjera 26 cm. Po podlozi posloži marelice iz kompota.
- Jogurt izmiksaj s vanilin šećerom i običnim šećerom, pa dodaj limunov i narančin sok. Želatinu pripremi po uputi s vrećice, otopi na vatri i umiksaj u kremu.
- Vrhnje izmiksaj u šlag i umiješaj u kremu, pa kremu rasporedi po podlozi s marelicama i tortu stavi u hladnjak.
- Preljev pripremi sa sokom od naranče prema uputi s vrećice i prelij po torti, nakon što se krema stegne. Tortu ukrasi marelicama koje su ostale i šlagom, ostavi preko noći u hladnjaku i serviraj.