Gastro
Gastro

Marelica je naša namirnica tjedna: Izdvojile smo tri recepta za ukusne deserte

Marelica je naša namirnica tjedna: Izdvojile smo tri recepta za ukusne deserte
Sada je idealno vrijeme da marelicu uključiš u svoju prehranu - možeš ju jesti sirovu, ili u sklopu nekog ukusnog deserta

Jedno je od najsvestranijih i najomiljenijih plodova, izvorno dolazi iz Kine, a kao i većina voća i povrća, dobar je izvor mnogih vitamina i minerala koji našem tijelu trebaju za funkcioniranje - marelica je namirnica koja se često nalazi u ljetnim desertima i upravo je ona naša namirnica tjedna.  

Prednosti ovog voća nitko ne može poreći, a marelica je ujedno i jedan od najzdravijih plodova na svijetu - 100 grama svježih marelica daje 12% vitamina C, 12% vitamina A i 6% kalija, od čega je sve to potrebno tijelu kako bi funkcioniralo - i sve to u manje od 50 kalorija. Uz to, marelice su sjajan izvor mnogih antioksidansa, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E, a mogu se pohvaliti i s višestrukim spojevima koji su neophodni za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E. 

Dobre su za zdravlje kože i probave, a bogate su i kalijem, mineralom koji služi i kao elektrolit, koji je odgovoran za slanje živčanih signala i za reguliranje kontrakcija mišića i ravnoteže tekućine u našem tijelu. Osim toga, kao i većina voća, marelice su prirodno bogate vodom što može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca. 

(Foto: Unsplash)

Sve su to samo neke od prednosti marelica, čija sezona samo što nije završila, stoga je sada idealno vrijeme da ju uključiš u svoju prehranu - možeš ju jesti sirovu, ili u sklopu nekog ukusnog deserta, a mi smo izdvojile tri zanimljiva deserta s marelicama koja možeš isprobati.  

Galetta s marelicama

Sastojci za marmeladu od marelice:

Sastojci za tijesto:

100 g brašna

50 g mljevenih badema

70 g maslaca

malo cimeta

malo soli 

vanilija

1 žlica šećera 

malo hladne vode

6-7 marelica

2 žlice šećera

vanilija

malo ruma

Priprema:

U zdjelu stavi brašno, dodaj mljevene bademe, cimet i vaniliju, malo soli i šećera i komadiće maslaca. Sve izmijesi rukama i postepeno dodaji malo vode dok se tijesto ne poveže u kuglu. Tijesto zamotaj u prianjajuću foliju i ostavi u hladnjaku.

Očistiti marelice, odreži ih na osmine, pospi šećerom i vanilijom, dodaj malo ruma i promiješaj. 

Tijesto razvaljaj između dva komada prianjajuće folije u oblik kružnice. Središte kružnice premaži žlicom marmelade od marelica. Preko marmelade posloži voće i u zagrijanoj pećnici peci na 185 stupnjeva otprilike 30 minuta.

Pospi šećerom u prahu i serviraj.

Tart s marelicama i sirom

Sastojci za kremu:

Sastojci za prhko tijesto:

200 g brašna

60 g šećera u prahu

80 g maslaca

1 jaje

300 g krem sira

2 jaja

vrećica pudinga od vanilije

70 g šećera

+

10-15 svježih marelica

3-4 žlice pekmeza od marelica

100 g badema u listićima

Priprema:

Za prhko tijesto pomiješaj brašno i šećer, dodaj jaje i maslac isjeckan na komadiće pa umijesi prhko tijesto. Tijesto formiraj u kuglu, omotaj folijom i stavi u hladnjak da miruje 20-30 minuta. Marelice prepolovi, izvadi koštice i oguli ih.

Za kremu odvoji žumanjke i bjelanjke. Miksaj žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane svjetlije žuta. Tada dodaj puding u prahu i krem sir pa sve dobro izmiksaj. Na kraju u kremu ručno umiješaj čvrsti snijeg od bjelanjaka koji si posebno izradila mikserom.

Za tart s marelicama pripremi okrugli ili pravokutni kalup niskih valovitih stranica. Neka ne bude manji od 24 cm promjera jer ćeš imati previše nadjeva. Kalup za tart premaži tankim slojem maslaca i posipaj brašnom.

Prhko tijesto razvaljaj na veličinu kalupa za tart pa ga uz pomoć valjka za tijesto premjesti u kalup. Prstima popravi i izdigni rub tijesta. Kremu rasporedi preko prhkog tijesta, a po kremi složi marelice.

Tart peci u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Kada se tart ohladi premaži ga pekmezom od marelice. Dodaj listiće badema i serviraj.

Torta s marelicama

Sastojci za kremu: Sastojci za žele:

Sastojci za podlogu:

250 g mljevenih keksi

150 g maslaca

1 limenka kompota od marelica (480 g)

500 ml čvrstog jogurta

400 ml vrhnja za šlag 

50 g šećera

3 vanilin šećera

2 žlice limunovog soka

75 ml soka od naranče

2 vrećice želatine

250 ml soka od naranče

1 vrećica preljeva za torte

Priprema:

Mljevene kekse pomiješaj s otopljenim maslacem i utisni u kalup za torte promjera 26 cm. Po podlozi posloži marelice iz kompota.

Jogurt izmiksaj s vanilin šećerom i običnim šećerom, pa dodaj limunov i narančin sok. Želatinu pripremi po uputi s vrećice, otopi na vatri i umiksaj u kremu. 

Vrhnje izmiksaj u šlag i umiješaj u kremu, pa kremu rasporedi po podlozi s marelicama i tortu stavi u hladnjak.

Preljev pripremi sa sokom od naranče prema uputi s vrećice i prelij po torti, nakon što se krema stegne. Tortu ukrasi marelicama koje su ostale i šlagom, ostavi preko noći u hladnjaku i serviraj.