
Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Ljeto je vrijeme kada najviše uživamo u osvježavajućim desertima, posebno onima koji se pripreme brzo i jednostavno. Nitko ne želi provoditi sate i sate u kuhinji kada dođu te dosadne ljetne vrućine, ali se itekako volimo zasladiti - a ovi deserti su kao stvoreni za to.
Idealni za ljeto, ovi deserti rashladit će te u vruće ljetne dane, a vrlo ih je jednostavno pripremiti. Najbolja stvar je što će se ovdje naći ponešto za svakoga - bilo da ljeti preferiraš sladoled, neki voćni kolač ili pak kolač s okusom kave. Imamo ih sve, a u nastavku pronađi pet jednostavnih recepata.
Pita od limete
Sastojci za koru:
180 g mrvljenih keksi
70 g smeđeg šećera
4 žlice otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
800 ml slatkog kondenziranog mlijeka
250 g grčkog jogurta
1 žlica naribane korice limete
100 ml soka od cijeđene limete
Sastojci za nadjev:
240 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera
1 žličica naribane korice limete
8 do 10 kriški limete
Postupak:
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. U posudi pomiješaj mrvljene kekse, šećer i maslac, prvo vilicom, a zatim rukama dok se smjesa ne sjedini. Koru zatim utisni u kalup za tortu i peci desetak minuta te ostavi da se ohladi na rešetki.
Smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. U zdjeli umuti kondenzirano mlijeko, jogurt, koricu limete i sok od limete. Gustu smjesu ulij u koru od keksi i peci 15 minuta, dok krema ne očvrsne. Ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi 30 minuta, a zatim stavi u hladnjak na tri sata.
Mikserom izradi vrhnje za šlag, dodaj šećer i miksaj dok ne očvrsne. Prelij pitu šlagom te ukrasi koricom limete i kriškama limete. Čuvaj pitu u hladnjaku do posluživanja.
Limun kocke
Sastojci za koru:
280 g brašna
115 g šećera u prahu
pola žličice soli
jedna žličica ekstrakta vanilije
220 g otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
500 g šećera
65 g brašna
7 većih jaja
240 ml cijeđenog soka od limuna
prstohvat soli
Postupak:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Kako bi napravila koru, pomiješaj brašno, šećer u prahu i sol te dodaj otopljeni maslac i ekstrakt vanilije i promiješaj da se sve skupa potpuno sjedini.
Koru izmrvi i rasporedi po dnu pleha za pečenje te ravnomjerno utisni na dno. Peci 15-20 minuta ili dok rubovi tek ne porumene. Izvadi iz pećnice i ostavi sa strane.
Kako bi napravila kremu, pomiješaj šećer i brašno. Dodaj jaja, limunov sok i sol i promiješaj da se sjedini. Kremu izlij na koru i peci dvadesetak minuta. Izvadi iz pećnice i ohladi 15-20 minuta, a zatim stavi u hladnjak.
Prije posluživanja, kolač nareži na kocke.
Sladoled od lubenice
Sastojci:
1 kg lubenice narezane na kocke
sok jedne limete
korica jedne limete
Postupak:
Lubenicu, sok i koricu limete stavi u blender i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Smjesu prebaci u posudu za zamrzavanje i stavi u zamrzivač na otprilike šest sati, a zatim ostruži i posluži u čašicama.
Cheesecake od kave
Sastojci:
120 g mrvljenih čokoladnih keksića
50 g šećera
60 g otopljenog maslaca
225 g krem sira
300 ml slatkog kondenziranog mlijeka
100 ml čokoladnog sirupa
2 žlice instant kave
1 žlica vruće vode
240 ml vrhnja za šlag
Postupak:
U manjoj posudi pomiješaj mrvljene čokoladne keksiće, šećer i maslac te utisni na dno kalupa za tortu i ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli umuti krem sir, mlijeko i čokoladni sirup dok smjesa ne postane glatka. Instant kavu pomiješaj s vrućom vodom i dodaj u smjesu krem sira. Umiješaj unaprijed izrađeni šlag i sve to skupa prelij preko kore.
Tortu pokrij i stavi u zamrzivač na osam sati ili preko noći. Izvadi iz zamrzivača 10-15 minuta prije posluživanja i po želji ukrasi zrnima kave.
Panna Cotta od jagoda
Sastojci:
450 g svježih jagoda
120 ml mlijeka
3 žličice želatine u prahu
prstohvat soli
60 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
360 ml vrhnja za šlag
Postupak:
Uzmi šest ramekin posuda za pečenje, stavi ih na lim i ostavi sa strane. U međuvremenu, jagode izmiksaj u pire, koji ćeš zatim procijediti kroz sito.
U lonac ulij mlijeko i pospi ga želatinom te ostavi da odstoji 10 minuta. U smjesu od želatine dodaj pasirane jagode, sol i šećer. Zagrij na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, otprilike 3-4 minute.
Makni s vatre i umiješaj vaniliju. Ostavi sa strane i miješaj dok se smjesa ne ohladi, oko 10 minuta. Zatim umuti i vrhnje dok se dobro ne sjedini.
Procijedi smjesu, a zatim ju ulij u ramekin posude. Lim za pečenje prekrij plastičnom folijom te ga ostavi u hladnjaku najmanje četiri sata, a poželjno i osam sati prije posluživanja.

Prazna kasica ili dobitak? Donosimo financijski horoskop za listopad

Šarmantni par na špici jednostavno nas je oduševio, ovakve kombinacije rijetko viđamo

Gdje na kestenijadu ovog vikenda? Pregled najboljih manifestacija od Kostajnice do Lovrana
