
Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Ljeto je vrijeme kada najviše uživamo u osvježavajućim desertima, posebno onima koji se pripreme brzo i jednostavno. Nitko ne želi provoditi sate i sate u kuhinji kada dođu te dosadne ljetne vrućine, ali se itekako volimo zasladiti - a ovi deserti su kao stvoreni za to.
Idealni za ljeto, ovi deserti rashladit će te u vruće ljetne dane, a vrlo ih je jednostavno pripremiti. Najbolja stvar je što će se ovdje naći ponešto za svakoga - bilo da ljeti preferiraš sladoled, neki voćni kolač ili pak kolač s okusom kave. Imamo ih sve, a u nastavku pronađi pet jednostavnih recepata.
Pita od limete
Sastojci za koru:
180 g mrvljenih keksi
70 g smeđeg šećera
4 žlice otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
800 ml slatkog kondenziranog mlijeka
250 g grčkog jogurta
1 žlica naribane korice limete
100 ml soka od cijeđene limete
Sastojci za nadjev:
240 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera
1 žličica naribane korice limete
8 do 10 kriški limete
Postupak:
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. U posudi pomiješaj mrvljene kekse, šećer i maslac, prvo vilicom, a zatim rukama dok se smjesa ne sjedini. Koru zatim utisni u kalup za tortu i peci desetak minuta te ostavi da se ohladi na rešetki.
Smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. U zdjeli umuti kondenzirano mlijeko, jogurt, koricu limete i sok od limete. Gustu smjesu ulij u koru od keksi i peci 15 minuta, dok krema ne očvrsne. Ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi 30 minuta, a zatim stavi u hladnjak na tri sata.
Mikserom izradi vrhnje za šlag, dodaj šećer i miksaj dok ne očvrsne. Prelij pitu šlagom te ukrasi koricom limete i kriškama limete. Čuvaj pitu u hladnjaku do posluživanja.
Limun kocke
Sastojci za koru:
280 g brašna
115 g šećera u prahu
pola žličice soli
jedna žličica ekstrakta vanilije
220 g otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
500 g šećera
65 g brašna
7 većih jaja
240 ml cijeđenog soka od limuna
prstohvat soli
Postupak:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Kako bi napravila koru, pomiješaj brašno, šećer u prahu i sol te dodaj otopljeni maslac i ekstrakt vanilije i promiješaj da se sve skupa potpuno sjedini.
Koru izmrvi i rasporedi po dnu pleha za pečenje te ravnomjerno utisni na dno. Peci 15-20 minuta ili dok rubovi tek ne porumene. Izvadi iz pećnice i ostavi sa strane.
Kako bi napravila kremu, pomiješaj šećer i brašno. Dodaj jaja, limunov sok i sol i promiješaj da se sjedini. Kremu izlij na koru i peci dvadesetak minuta. Izvadi iz pećnice i ohladi 15-20 minuta, a zatim stavi u hladnjak.
Prije posluživanja, kolač nareži na kocke.
Sladoled od lubenice
Sastojci:
1 kg lubenice narezane na kocke
sok jedne limete
korica jedne limete
Postupak:
Lubenicu, sok i koricu limete stavi u blender i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Smjesu prebaci u posudu za zamrzavanje i stavi u zamrzivač na otprilike šest sati, a zatim ostruži i posluži u čašicama.
Cheesecake od kave
Sastojci:
120 g mrvljenih čokoladnih keksića
50 g šećera
60 g otopljenog maslaca
225 g krem sira
300 ml slatkog kondenziranog mlijeka
100 ml čokoladnog sirupa
2 žlice instant kave
1 žlica vruće vode
240 ml vrhnja za šlag
Postupak:
U manjoj posudi pomiješaj mrvljene čokoladne keksiće, šećer i maslac te utisni na dno kalupa za tortu i ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli umuti krem sir, mlijeko i čokoladni sirup dok smjesa ne postane glatka. Instant kavu pomiješaj s vrućom vodom i dodaj u smjesu krem sira. Umiješaj unaprijed izrađeni šlag i sve to skupa prelij preko kore.
Tortu pokrij i stavi u zamrzivač na osam sati ili preko noći. Izvadi iz zamrzivača 10-15 minuta prije posluživanja i po želji ukrasi zrnima kave.
Panna Cotta od jagoda
Sastojci:
450 g svježih jagoda
120 ml mlijeka
3 žličice želatine u prahu
prstohvat soli
60 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
360 ml vrhnja za šlag
Postupak:
Uzmi šest ramekin posuda za pečenje, stavi ih na lim i ostavi sa strane. U međuvremenu, jagode izmiksaj u pire, koji ćeš zatim procijediti kroz sito.
U lonac ulij mlijeko i pospi ga želatinom te ostavi da odstoji 10 minuta. U smjesu od želatine dodaj pasirane jagode, sol i šećer. Zagrij na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, otprilike 3-4 minute.
Makni s vatre i umiješaj vaniliju. Ostavi sa strane i miješaj dok se smjesa ne ohladi, oko 10 minuta. Zatim umuti i vrhnje dok se dobro ne sjedini.
Procijedi smjesu, a zatim ju ulij u ramekin posude. Lim za pečenje prekrij plastičnom folijom te ga ostavi u hladnjaku najmanje četiri sata, a poželjno i osam sati prije posluživanja.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
