Gastro
Jednostavni i ukusni

Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane
Oni će te zasladiti, ali i rashladiti - imamo recepte za pet ukusnih ljetnih deserta

Ljeto je vrijeme kada najviše uživamo u osvježavajućim desertima, posebno onima koji se pripreme brzo i jednostavno. Nitko ne želi provoditi sate i sate u kuhinji kada dođu te dosadne ljetne vrućine, ali se itekako volimo zasladiti - a ovi deserti su kao stvoreni za to.

Idealni za ljeto, ovi deserti rashladit će te u vruće ljetne dane, a vrlo ih je jednostavno pripremiti. Najbolja stvar je što će se ovdje naći ponešto za svakoga - bilo da ljeti preferiraš sladoled, neki voćni kolač ili pak kolač s okusom kave. Imamo ih sve, a u nastavku pronađi pet jednostavnih recepata.

Pita od limete

Sastojci za koru:

180 g mrvljenih keksi

70 g smeđeg šećera

4 žlice otopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

800 ml slatkog kondenziranog mlijeka

250 g grčkog jogurta

1 žlica naribane korice limete

100 ml soka od cijeđene limete

Sastojci za nadjev:

240 ml vrhnja za šlag

2 žlice šećera

1 žličica naribane korice limete

8 do 10 kriški limete

Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Postupak:

Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. U posudi pomiješaj mrvljene kekse, šećer i maslac, prvo vilicom, a zatim rukama dok se smjesa ne sjedini. Koru zatim utisni u kalup za tortu i peci desetak minuta te ostavi da se ohladi na rešetki.

Smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. U zdjeli umuti kondenzirano mlijeko, jogurt, koricu limete i sok od limete. Gustu smjesu ulij u koru od keksi i peci 15 minuta, dok krema ne očvrsne. Ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi 30 minuta, a zatim stavi u hladnjak na tri sata.

Mikserom izradi vrhnje za šlag, dodaj šećer i miksaj dok ne očvrsne. Prelij pitu šlagom te ukrasi koricom limete i kriškama limete. Čuvaj pitu u hladnjaku do posluživanja.

Limun kocke

Sastojci za koru:

280 g brašna

115 g šećera u prahu

pola žličice soli

jedna žličica ekstrakta vanilije

220 g otopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

500 g šećera

65 g brašna

7 većih jaja

240 ml cijeđenog soka od limuna

prstohvat soli

Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Postupak:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Kako bi napravila koru, pomiješaj brašno, šećer u prahu i sol te dodaj otopljeni maslac i ekstrakt vanilije i promiješaj da se sve skupa potpuno sjedini.

Koru izmrvi i rasporedi po dnu pleha za pečenje te ravnomjerno utisni na dno. Peci 15-20 minuta ili dok rubovi tek ne porumene. Izvadi iz pećnice i ostavi sa strane.

Kako bi napravila kremu, pomiješaj šećer i brašno. Dodaj jaja, limunov sok i sol i promiješaj da se sjedini. Kremu izlij na koru i peci dvadesetak minuta. Izvadi iz pećnice i ohladi 15-20 minuta, a zatim stavi u hladnjak.

Prije posluživanja, kolač nareži na kocke.

Sladoled od lubenice

Sastojci:

1 kg lubenice narezane na kocke

sok jedne limete

korica jedne limete

Postupak:

Lubenicu, sok i koricu limete stavi u blender i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Smjesu prebaci u posudu za zamrzavanje i stavi u zamrzivač na otprilike šest sati, a zatim ostruži i posluži u čašicama.

Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Cheesecake od kave

Sastojci:

120 g mrvljenih čokoladnih keksića

50 g šećera

60 g otopljenog maslaca

225 g krem sira

300 ml slatkog kondenziranog mlijeka

100 ml čokoladnog sirupa

2 žlice instant kave

1 žlica vruće vode

240 ml vrhnja za šlag

Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Postupak:

U manjoj posudi pomiješaj mrvljene čokoladne keksiće, šećer i maslac te utisni na dno kalupa za tortu i ostavi sa strane.

U velikoj zdjeli umuti krem sir, mlijeko i čokoladni sirup dok smjesa ne postane glatka. Instant kavu pomiješaj s vrućom vodom i dodaj u smjesu krem sira. Umiješaj unaprijed izrađeni šlag i sve to skupa prelij preko kore.

Tortu pokrij i stavi u zamrzivač na osam sati ili preko noći. Izvadi iz zamrzivača 10-15 minuta prije posluživanja i po želji ukrasi zrnima kave.

Panna Cotta od jagoda

Sastojci:

450 g svježih jagoda

120 ml mlijeka

3 žličice želatine u prahu

prstohvat soli

60 g šećera

1 žličica ekstrakta vanilije

360 ml vrhnja za šlag

Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Postupak:

Uzmi šest ramekin posuda za pečenje, stavi ih na lim i ostavi sa strane. U međuvremenu, jagode izmiksaj u pire, koji ćeš zatim procijediti kroz sito.

U lonac ulij mlijeko i pospi ga želatinom te ostavi da odstoji 10 minuta. U smjesu od želatine dodaj pasirane jagode, sol i šećer. Zagrij na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, otprilike 3-4 minute.

Makni s vatre i umiješaj vaniliju. Ostavi sa strane i miješaj dok se smjesa ne ohladi, oko 10 minuta. Zatim umuti i vrhnje dok se dobro ne sjedini.

Procijedi smjesu, a zatim ju ulij u ramekin posude. Lim za pečenje prekrij plastičnom folijom te ga ostavi u hladnjaku najmanje četiri sata, a poželjno i osam sati prije posluživanja.