Ljeto je vrijeme kada najviše uživamo u osvježavajućim desertima, posebno onima koji se pripreme brzo i jednostavno. Nitko ne želi provoditi sate i sate u kuhinji kada dođu te dosadne ljetne vrućine, ali se itekako volimo zasladiti - a ovi deserti su kao stvoreni za to.
Idealni za ljeto, ovi deserti rashladit će te u vruće ljetne dane, a vrlo ih je jednostavno pripremiti. Najbolja stvar je što će se ovdje naći ponešto za svakoga - bilo da ljeti preferiraš sladoled, neki voćni kolač ili pak kolač s okusom kave. Imamo ih sve, a u nastavku pronađi pet jednostavnih recepata.
Pita od limete
Sastojci za koru:
- 180 g mrvljenih keksi
- 70 g smeđeg šećera
- 4 žlice otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
- 800 ml slatkog kondenziranog mlijeka
- 250 g grčkog jogurta
- 1 žlica naribane korice limete
- 100 ml soka od cijeđene limete
Sastojci za nadjev:
- 240 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera
- 1 žličica naribane korice limete
- 8 do 10 kriški limete
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. U posudi pomiješaj mrvljene kekse, šećer i maslac, prvo vilicom, a zatim rukama dok se smjesa ne sjedini. Koru zatim utisni u kalup za tortu i peci desetak minuta te ostavi da se ohladi na rešetki.
- Smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. U zdjeli umuti kondenzirano mlijeko, jogurt, koricu limete i sok od limete. Gustu smjesu ulij u koru od keksi i peci 15 minuta, dok krema ne očvrsne. Ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi 30 minuta, a zatim stavi u hladnjak na tri sata.
- Mikserom izradi vrhnje za šlag, dodaj šećer i miksaj dok ne očvrsne. Prelij pitu šlagom te ukrasi koricom limete i kriškama limete. Čuvaj pitu u hladnjaku do posluživanja.
Limun kocke
Sastojci za koru:
- 280 g brašna
- 115 g šećera u prahu
- pola žličice soli
- jedna žličica ekstrakta vanilije
- 220 g otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
- 500 g šećera
- 65 g brašna
- 7 većih jaja
- 240 ml cijeđenog soka od limuna
- prstohvat soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Kako bi napravila koru, pomiješaj brašno, šećer u prahu i sol te dodaj otopljeni maslac i ekstrakt vanilije i promiješaj da se sve skupa potpuno sjedini.
- Koru izmrvi i rasporedi po dnu pleha za pečenje te ravnomjerno utisni na dno. Peci 15-20 minuta ili dok rubovi tek ne porumene. Izvadi iz pećnice i ostavi sa strane.
- Kako bi napravila kremu, pomiješaj šećer i brašno. Dodaj jaja, limunov sok i sol i promiješaj da se sjedini. Kremu izlij na koru i peci dvadesetak minuta. Izvadi iz pećnice i ohladi 15-20 minuta, a zatim stavi u hladnjak.
- Prije posluživanja, kolač nareži na kocke.
Sladoled od lubenice
Sastojci:
- 1 kg lubenice narezane na kocke
- sok jedne limete
- korica jedne limete
Postupak:
- Lubenicu, sok i koricu limete stavi u blender i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Smjesu prebaci u posudu za zamrzavanje i stavi u zamrzivač na otprilike šest sati, a zatim ostruži i posluži u čašicama.
Cheesecake od kave
Sastojci:
- 120 g mrvljenih čokoladnih keksića
- 50 g šećera
- 60 g otopljenog maslaca
- 225 g krem sira
- 300 ml slatkog kondenziranog mlijeka
- 100 ml čokoladnog sirupa
- 2 žlice instant kave
- 1 žlica vruće vode
- 240 ml vrhnja za šlag
Postupak:
- U manjoj posudi pomiješaj mrvljene čokoladne keksiće, šećer i maslac te utisni na dno kalupa za tortu i ostavi sa strane.
- U velikoj zdjeli umuti krem sir, mlijeko i čokoladni sirup dok smjesa ne postane glatka. Instant kavu pomiješaj s vrućom vodom i dodaj u smjesu krem sira. Umiješaj unaprijed izrađeni šlag i sve to skupa prelij preko kore.
- Tortu pokrij i stavi u zamrzivač na osam sati ili preko noći. Izvadi iz zamrzivača 10-15 minuta prije posluživanja i po želji ukrasi zrnima kave.
Panna Cotta od jagoda
Sastojci:
- 450 g svježih jagoda
- 120 ml mlijeka
- 3 žličice želatine u prahu
- prstohvat soli
- 60 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 360 ml vrhnja za šlag
Postupak:
- Uzmi šest ramekin posuda za pečenje, stavi ih na lim i ostavi sa strane. U međuvremenu, jagode izmiksaj u pire, koji ćeš zatim procijediti kroz sito.
- U lonac ulij mlijeko i pospi ga želatinom te ostavi da odstoji 10 minuta. U smjesu od želatine dodaj pasirane jagode, sol i šećer. Zagrij na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, otprilike 3-4 minute.
- Makni s vatre i umiješaj vaniliju. Ostavi sa strane i miješaj dok se smjesa ne ohladi, oko 10 minuta. Zatim umuti i vrhnje dok se dobro ne sjedini.
- Procijedi smjesu, a zatim ju ulij u ramekin posude. Lim za pečenje prekrij plastičnom folijom te ga ostavi u hladnjaku najmanje četiri sata, a poželjno i osam sati prije posluživanja.