Kus kus je tradicionalno jelo iz sjeverne Afrike, a sve je popularnije i na našim stolovima. S razlogom jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema, a možeš ga pripremati na slano ili kao desert. Ova sitna okruglasta tjestenina, dobiva se od brašna od durum pšenice (semolina), isto kao i većina druge tjestenine kao što su špageti, no umjesto miješanja semoline s vodom i/ili jajem u tijesto, kus kus se dobiva trljanjem semoline među navlaženim rukama sve dok brašno ne upije tek toliko vode da se pretvori u sitna zrnca kus kusa.
Iako postoji tradicionalni kus kus koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na paru, u našim dućanima je prisutna instant verzija koju je dovoljno preliti kipućom vodom i ostaviti da kratko odstoji.
Kus kus - priprema
- Bitan je pravi omjer vode i kus kusa
Najveća greška koju ljudi rade je ta da stave, u pravilu, previše vode pa se kus kus pretvori u kašu. U pravilu prava mjera je 1 šalica vode naprema 2/3 šalice kus kusa. Ili šalica kus kusa i 1,25 šalice vode.
- Kus kus uspi u kipuću vodu
Instant kus kus gotov je već za pet5 minuta. Uspi ga ili ili prelij zasoljenom kipućom vodom (po želji dodaj malo ulja ili maslaca), poklopi i ostavite da stoji pet minuta.
- Nemoj ga predugo namakati
Kus kusu ne treba mnogo da omekša. Pet minuta je dovoljno. I poklopite ga kako biste "uhvatili" paru od vrele vode.
- Nemojte ga zaboraviti "razrahliti"
Ako kus kus ostaviš kakav je, nakon namakanja u posudi – on će se slijepiti. Zato ga nakon što prođe tih pet minuta lagano promiješaj vilicom i "razbij" veće grudice.
U nastavku ti donosimo jednostavne recepte u kojima se koristi kus kus.
Kus kus s grahom, avokadom i mladim lukom
Sastojci za šest porcija
- 1 šalica kus kusa - skuhati prema uputama gore
- 1 velika konzerva graha (500 g)
- 1 avokado nasjeckan na kockice
- 3 mlada luka, nasjeckana
- 2 žlice soka od limete
- 1 žlica maslinovog ulja
- po potrebi sol i papar
Priprema
Ostavi kus kus da se hladi (nemoj ga zaboraviti razrahliti vilicom). Zatim u njega umiješaj grah, avokado, mladi luk, sok od limete, ulje i, po potrebi, sol i papar.
Salata od kus kusa s kupinama, bademima i feta sirom
Sastojci (za 2 – 3 porcije)
- pola šalice kus kusa – skuhati prema uputama gore
- 1/4 šalice nasjeckanih prženih badema
- 1/4 šalice namrvljenog feta sira
- 1/2 šalice kupina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- po želji sol i papar
Priprema
Razrahli kus kus vilicom pa umiješaj bademe, feta sir, kupine, maslinovo ulje, sok od limuna te po želji sol i papar. Serviraj s pita kruhom.
Paprike punjene kus kusom
Sastojci (za 4 osobe)
- 4 paprike (crvene ili žute)
- 300 grama mljevenog mesa (po želji – miješano, junetina, puretina)
- 1/2 šalice kus kusa – skuhati prema uputama gore
- 3 mlada luka, nasjeckana
- 1 šalica namrvljenog feta sira
- 1/2 šalice nasjeckanih suhih marelica
- malo ulja (za popržiti meso)
Priprema
Stavi pećnicu grijati na 200 C. Na malo ulja poprži mljeveno meso, tek toliko da porumeni. Pripremi kus kus. Pomiješaj mljeveno meso, kus kus, nasjeckani mladi luk, šalicu feta sira i marelice. Probaj smjesu te po potrebi dodaj malo soli (pazite zbog fete koja je slana) i papra. Paprikama odreži vrh, kod stabljike, izvadite koštice i zatim ih napuni smjesom. Paprike stavi peći u pećnicu na 45 do 50 minuta.
Kus kus desert s brusnicama
Sastojci (za 6 porcija)
- 1/2 šalice vode
- 1/2 šalice kokosovog mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1/4 šalice suhih ili svježih brusnica
- 1 mahuna vanilije
- 1 i pol šalica kus kusa, skuhanog u omjeru 1:1, ostavljenog 5 minuta
- 1/4 žličice cimeta u prahu
Priprema
Zagrij mlijeko, šećer i brusnice u posudi srednje veličine. Kad kokosovo mlijeko zavrije skloni ga s vatre, pokrij poklopcem i ostavi deset minuta. Uzdužno prereži vaniliju, ostruži mekanu srž i dodaj mlijeku. Promiješaj. Kus kus prelij ga kipućom vodom pa ostavi pet minuta. Potom mu dodaj već pripremljeno kokosovo mlijeko. Podijeli desert u šest čaša, pospi cimetom i ostavi da se hladi barem sat vremena.