Koliko kuhati jaja na pari?

Nakon ovog, više nikad nećete kuhati jaja u vodi!

Koliko kuhati jaja na pari?

Jaja kuhana u vodi polako postaju prošlost! Zašto? Zato što ih možete skuhati i na pari.

Ako jaja spremate u pari, umjesto vodi, dobiti ćete mekša jaja jer će se skuhati nježnije. Isto tako, manje su šanse da će ljuska jaja puknuti, jer neće biti ključale vode da ih baca lijevo-desno po posudi u kojoj se kuhaju.

Uz to, kada se jaja dodaju u posudu koja se već pari ne smanjuje se temperatura, za razliku od situacije kada se stavljaju u prokuhalu vodu, te ih je zbog toga lakše ljuštiti.

Kako bi kuhali jaja na pari, prvo ulijte oko 2 – 3 cm vode u posudu. Nakon što se voda dovoljno ugrijala i krenula je para iz nje stavite cjedilo i u njega nježno postavite jaja. Pazite se pare – može biti jako vruća! Ovisno o tome kakva jaja želite, za meko kuhana kuhajte ih oko 6 minuta (ovisno o veličini jaja i količini koju ste stavili), a za tvrdo kuhana, kuhajte ih 11 - 12 minuta. 

No koji je točno razlog kuhanja na pari, a ne u zakuhanoj vodi? Naime, kada jaja kuhate na pari, ona se dulje kuhaju čime se, naravno, kuhaju polagano i puno su ukusnija nego kada ih skuhate u zaključaloj vodi. Isto tako, kada ih skuhate na pari, i tu mislimo na tvrdo kuhana jaja, neće se pojaviti onaj zeleni sloj oko žumanjka koji se zna pojaviti ako jaja prekuhate.

Ono što je također sjajno kod ovako kuhanih jaja, jest i to da se puno lakše čiste nego ona skuhana u vodi.
A svi volimo kuhana jaja dodati u salate, pojesti za doručak ili njima puniti na primjer mesnu štrucu.

Ideja za iskoristiti kuhana jaja je mnogo, a odsada ćemo ih kuhati samo na pari!