Kokos - aromatičan sastojak za slastice (ali i slana jela)

"Drvo života " čije potencijale još uvijek otkrivamo

Kokos - aromatičan sastojak za slastice (ali i slana jela)

Za mnoge će pri spomenu kokosa prva asocijacija biti popularne Rafaelo kuglice, jedan od najpoznatijih slatkih proizvoda s kokosom. Kokos je inače vrlo hranjiv i bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Kokosov orah je voće koje predstavlja sjemenke biljke poznate pod nazivom kokosova palma. Kokosov orah se ne smatra kao dijetetski vrijedna namirnica zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina i siromašne količine vitamina E u odnosu na druga biljna ulja. Međutim, kokosov orah predstavlja bogati izvor dijetetskih vlakana, a unatoč visokom sadržaju zasićenih masnih kiselina predstavlja lako probavljivu namirnicu. Stoga se ovo voće u umjerenim količinama, može preporučiti svima koji mogu konzumirati prihvatljive količine zasićenih masnih kiselina.

Ulje, maslac, mlijeko

Kokosovo ulje je napravljeno od kokosovog mesa (ulje je ekstraktirano), a koristi se za prženje, kuhanje i kao sastojak za kozmetiku. S kokosovim uljem možete kuhati na visokim temperaturama, tako da ga koristite za prženje i pečenje, odlično je za raditi kokice ili ga se može koristite kao namaz umjesto maslaca ili margarina. Također je odlično za izradu domaćeg pilinga (jednostavno dodajte šećer, zob ili sol za piling kože). Probajte ga i na ispucalim vrhovima kose, također je odlično za masažu i skidanje šminke. Kokosov maslac ima bogatiju teksturu nego ulje, stoga ga koristite u pečenju ako želite kremasti okus, odličan je i kao namaz. Dodajte ga u Smoothieje, voćne salate, umake,salate kao prilog. Koristite ga kao preljev za sladoled, pomiješajte s kakaom ili voćem za deserte.

Kokosovo brašno je izvorno razvijeno za pomoć u borbi protiv neuhranjenosti, iznimno je popularno za pečenje. Kokosovo mlijeko je napravljeno od mesa kokosa, odnosno sjemena. Kokosovo mlijeko je izuzetno popularno kao zamjena za mlijeko jer ne sadrži laktozu i česta je namirnica u azijskoj kuhinji. Kokosovo mlijeko koristite umjesto običnog mlijeka u čajevima, kavama, toploj čokoladi i kašama.

Priprema jela s kokosom

Očišćeni svježi kokos možete ribati, sjeckati ili pohraniti u hladnjak u vodi koju ste ocijedili iz kokosa. Kokosovo mlijeko koristi se djelomično s temeljcem za podlijevanje povrtnih i mesnih jela kao što je piletina poširana u kokosovom mlijeku s curryjem ili juha od kokosa i plodova mora. Riža se često kombinira s kokosom u slanim jelima, začinjena curryjem, chilijem, korijanderom,cimetom, kuminom, đumbirom, zatim mahunarkama lećom, grahom, slanutkom i graškom, raznim povrćem, ribom i mesom, jogurtom i skutom. Takav je kokos riban ili rezan kao tanki čips, svježi ili tostiran do zlatnosmeđe boje. Kod slatke riže bilo da je to nabujak ili rižin puding, kokos dolazi do punog izražaja svojim iznimnim blagim slatkastim mirisom i okusom.

Rafaelo kuglice jedan su od najpoznatijih slatkih proizvoda s kokosom i puno je kolača i torti u sličnoj okusnoj izvedbi, s bademom, ponekad s kandiranim voćem ili pak ananasom i mangom. Uz razne kolačiće s kokosom uz dodatak čokolade, marmelade ili orašastih plodova, ipak radi svoje jednostavnosti biskvitni čupavci s čokoladom ostaju pri samom vrhu kolača s kokosom koji imaju najveći broj ljubitelja.

Ultra jednostavni slatki zalogajčići od kokosa

Image



Sastojci:
pola šalice otopljenog maslaca
1 i ½ šalice šećera u prahu
3 šalice naribanog kokosa
½ šalice Nutelle (ili drugog čokoladnog namaza)

U posudi pomiješajte otopljeni maslac, šećer i kokos. Od smjese izradite malene okruglice pa ih palcem pritisnite u sredini. Plastičnom vrećicom za punjenje (ili malenom žličicom) u svaku rupu stavite malo čokoladnog namaza.

Veganska juha od kikirikija, batata i kelja s kokosom

Image



Sastojci:
5 režnja češnjaka
1 komadić korijena đumbira (veličine do 2- 2.5 cm), oguljen i sitno nasjeckan.
40 g svježeg korijandera, nasjeckanog
1 nasjeckana čili papričica
400 ml kokosovog mlijeka (puno masno iz limenke)
1+1 žlica suncokretovog ulja
6 komada mladog luka, samo bijeli i bijedo zeleni dio, sitno nasjeckan
1 žličica mljevene kurkume
1 L vode ili biljnog temeljca
250 g batata, oguljenog i narezanog na kockice
2 šalice kikirikija, oguljenog, neslanog
2 žličice šećera
200 g kelja, sitno nasjeckanog i obarenog
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limete
sol i papar po ukusu
skuhana integralna ili crvena riža – za posluživanje

U mužaru zajedno izdrobite češnjak, đumbir, korijander, čili i žličicu soli. Sve izdrobite u gustu pastu i ostavite sa strane.
Otvorite limenku s gustim kokosovim mlijekom i s vrha žlicom poberite masnoću oko 3 žlice i stavite u veliki lonac. Dodajte i žlicu suncokretovog ulja. Zagrijavajte ulje i masnoću i pržite sve dok se kokosova masnoća ne odvoji i sve počne dobivati zlaćanu boju – oko 4 minute. Na to dodajte smjesu iz mužara i pirjajte oko minute. Dodajte ostatak kokosovog mlijeka i litru vode ili temeljca. Unutra stavite kuhati i batat. Kuhajte 15 minuta dok batat ne omekša.

Za to vrijeme na drugoj žlici ulja popržite kikiriki dok ne dovije zlaćano smeđu boju – oko 8 minuta. Pa izvadite iz tave. Jednu polovicu šalice kikirikija ugrubo nasjeckajte. Ostatak u više navrata stavite u mužar i s malo soli izmeljite u pastu, pa ju istresite u juhu – nastavite tako dok ne potrošite sav kikiriki (ostalih šalicu i pol).

Kada batat u potpunosti omekša, djelomično štapnim mikserom propasirajte juhu. Zatim dodajte obareni kelj i kuhajte još 5 minuta. Dodajte i sok od limete, te začinite solju i paprom po želji. Juhu poslužite s kuhanom rižom, ugrubo nasjeckanim kikirikijem i mladim lukom.

Čupavci


Image


Izvor: kolaci.biz

Sastojci:
Za biskvit:
30 dkg brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
5 dkg margarina
25 dkg šećera
2 dcl mlijeka

Za kremu:
2 dcl mlijeka
10 dkg čokolade
20 dkg margarina
25 dkg šećera

Priprema:
Prvo izradite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjke, šećer, margarin sobne temperature izradite mikserom. Dodajte mlijeko i brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo. Izrađene bjelanjke dodajte i sjedinite s kuhačom. Tepsiju pouljite i posipajte brašnom, te ulijte pripremljenu smjesu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta. Ostavite da se ohladi. Biskvit izrežite na jednake kockice. Za kremu mlijeko, čokoladu, margarin i šećer prokuhajte na laganoj vatri. Kockice umačite u vruću kremu. Odmah nastavite umakati u kokos.

Kokos kocke

Image


Izvor: cookiesexplained.com

Sastojci:
Za kremu:
0,5 l mlijeka
60 g oštrog brašna
100 g kokosovog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer

Za biskvit:
4 jaja
200 g šećera
180 g oštrog brašna
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa

Za glazuru:
70 g čokolade za kuhanje
2 žlice šećera u prahu
4 žlice mlijeka
5 žlica ulja

Priprema:
Kremu pripremiti tako da od ukupne količine mlijeka za kremu odvojite 1 dcl i u njemu razmutite brašno u jednoličnu smjesu bez grudica. Ostalu količinu mlijeka staviti kuhati i dodati kokosovo brašno, šećer i vanilin šećer i malo promiješati. Dodati razmućeno brašno i uz stalno miješanje kuhati do kraja kao puding. Pećnicu staviti grijati na 180 stupnjeva. Razdvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka električnom miješalicom napraviti snijeg pa dodati šećer i žumanjke i dodatno izmiješati. Dodati brašno, ulje, mlijeko i prašak za pecivo i do kraja izmiješati. Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kakao i dodatno izmiješati. Lim za pečenje premazati maslacem i pobrašniti. U lim za pečenje izliti tamnu smjesu i ravnomjerno ju rasporediti. U prethodno zagrijanu pećnicu staviti peći na 180 stupnjeva 10 minuta. Izvaditi iz pećnice i odmah na vrući biskvit rasporediti kremu u manjim hrpicama i zatim lagano ravnomjerno rasporediti. Na kremu izliti svijetlu smjesu, ravnomjerno ju rasporediti i staviti peći na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Sve sastojke za glazuru staviti u manju posudu i na laganoj vatri otopiti uz stalno miješanje. Glazuru ravnomjerno izliti i rasporediti po kolaču. Kolač staviti u hladnjak preko noći ili najmanje 4 sata.

Tropska Pina Colada

Image



Sastojci:
140 g veoma zrelog oguljenog ananasa (može i ananas iz konzerve)
50 g kokosovog vrhnja
30 ml šećernog sirupa
20 - 30 ml - soka iscijeđene jedne limete
75 ml bijelog ili zlatnog ruma
115 g kockica leda
ananas za ukrašavanje

U plastičnoj posudu (s poklopcem) pomiješajte ananas, vrhnje od kokosa, šećerni sirup i ¾ soka od limete. Stavite ovo u zamrzivač na barem sat vremena (možda se neće smrznuti zbog šećera).
U blenderu izmiksajte smrznutu mješavinu ananasa i vrhnja – s rumom i ledom - da dobijete ledenastu kremastu mješavinu. Zatim umiješajte i ostatak soka od limete po želji. Ulijte u visoku čašu za koktel i ukrasite ananasom.