Probaj ga što prije!

Kiwano - egzotično, zdravo voće koje izgleda kao da je s drugog planeta

Neobičnog okusa i izgleda, kiwano će unijeti svježinu u tvoju kuhinju, ali i nutritivno ti obogatiti prehranu

pexels-olha-ruskykh-5984594.jpg
Foto: Pexels

Nedostaje li ti dramatičnosti na tanjuru vrijeme je za kiwano ili afričku rogatu dinju. Egzotično voće koje izgledom, i izvana i iznutra, podsjeća na aliena iz SF filmova, porijeklom je ipak s naše lijepe Zemlje.

Dom mu je Južna Afrika gdje je kroz povijest ljudima u pustinji Kalahari bilo jedan od rijetkih izvora vode, a 30-ih godina prošlog stoljeća kultiviran je u Australiji i na Novom Zelandu, gdje su ga stanovnici nazvali kiwano jer im je nalikovao na kivi (bili su nešto manje bujne mašte, no što smo mi). Kiwano i kivi nisu u botaničkoj vezi.

Image
Foto: Pexels

Kako jesti kiwano?

Kiwano spada u porodicu Cucumis metuliferus, u kojoj su dinje, krastavci i tikvice. Jede se sirov ili termički obrađen, u slanim i slatkim kombinacijama. Pun je tekućine baš poput krastavca, a okusom podsjeća na bananu s primjesom agruma - kiselo je slatkast.

Počinje zreti u kolovozu i plodovi su mu tada zeleni i kiselkasti, mekane kore dok će u rujnu kiwano poprimiti žuto - narančastu boju i postati sladak poput dinje i banane, s dozom kiselosti citrusa. Kora zrelog kiwana je bodljikava i tvrda, a plod se jede tako da se po sredini prereže i meso se izdubi žlicom. Po želji, možeš ga lagano zasladiti ili, pak, posoliti. Također, možeš ga dodati u smoothie, jogurt ili sladoled ili narezati u salatu - voćnu ili povrtnu.

Kiwano - nutritivna vrijednost

Kiwano obiluje vodom i u usporedbi s drugim voćem, relativno visokim udjelom proteina. Sadrži vrlo malo kalorija, ugljikohidrata i masti. Planiraš li ili već držiš dijetu, kiwano je kao stvoren za tebe. Utažit će ti glad i opskrbiti te hranjivim tvarima.

Također, obiluje vitaminom C, a sadrži i vitamine A i B6 i E te magnezij, željezo, fosfor, lutein i cink. Odličan je izvor antioksidansa.

Vitamin C pomaže tijelu apsorbirati željezo pa voćka koja obiluje i jednim i drugim savršena je kao pomoć pri stvaranju hemoglobin. Ukoliko ti nedostaje željeza, posegni za kiwanom.

Magnezij i cink iz kiwana dobro djeluju na kemiju u mozgu, odnosno na mentalno zdravlje i raspoloženje, dok ga nizak glikemijski indeks čini namirnicom koju mogu jesti i dijabetičari.

Image
Sitan - dinamitan!

Jesi li probala kumkvat -minijaturu koja sadrži više vitamina od ostalih citrusa?

U svakom slučaju, ako dosad nisi probala kiwano, učini to što prije jer će ti ovo voće uvelike obogatiti jelovnik - i vizualno i nutritivno, a i okusno. Dobra je vijest da kiwano možeš pronaći u bolje opkrkbljenim trgovinama.