Sitan - dinamitan!

Jesi li probala kumkvat -minijaturu koja sadrži više vitamina od ostalih citrusa?

Kumkvat je egzotično voće, citrus zanimljivog okusa koji sadrži obilje vitamina i minerala

kumquat-4437581_1920.jpg

Iako izgledom podsjeća na "bebu" naranče, kumkvat nije u nikakvom srodstvu s najpopularnijom agrumom na našem području. Porijeklom je iz istočne Azije, a u Europu je donesen u 19 stoljeću. U početku se grm kumkvata sadio u dekorativne svrhe, tek se kasnije otkrilo da se njegovi plodovi veličine grozdova jedu i da su vrlo ukusno, no ono što je još vanije, a danas znamo, i izuzetno zdravi. Jedući kumkvat u organizam unosiš više vitamina i minerala nego kad jedeš bilo koji drugi agrum. Naime, puno hranjivih tvari nalazi se u kori voća.

Image
Osvježavajuće i slasno

Jesi li probala pomelo, zdravo voće fantastičnog okusa?

Kumkvat - okus

Vjerojatno nemaš naviku jesti koru limuna i naranče, no ona od kumkvata se jede i izuzetno je ukusna, lagano gorkastog okusa. Ako dodsad nisi probal kumkvat, čekate pravi okusni sepktakl. Kad zagrizeš u plod kumkvata prvo ćeš osjetiti lagani gorkasti okus, potom kiselkasti, a na kraju, kao i kod svega lijepog, dolazi šećer - tvoja okusne pupoljke prepavit će sladak citrusni sok, a ni nos neće ostati zakinut jer kumkvat ima jak, osvježavajući miriris. Ukratko rečeno - okus mu jekao da jedeš tropski bombon, ali bez dodanog šećera.

Kumkvat - zdravstvene dobrobiti

Kumkvat obiluje antioksidansima koji pomažu tijelu da izgradi imunitet kako bi bilo otporno na bolesti. Kroz kumkvat u organizam ćeš unijeti limonen - kemijski spoj koji čini naranču i ostale agrume mirisnima. Glavna je komponenta eteričnog uljka u kori agruma. S obzirom da od ostalih agruma ne jedeš koru, barem ne uvijek, kumkvat će osigurati i određenu dozu limonena koji posjeduje antiupalna i antioksidativna svojstva.

Kumkvat se u Aziji od davnina koristi kao tradicionalni lijek protiv prehlade i ostalih respiratornih problema. Pomaže tijelu u borbi protiv staničnog starenja i stresa izazvanog slobodnim radikalima te na taj način djeluje preventivno na kronične bolesti. Ne treba naglašavati da kumkvat obiluje vitamonom C.

Sušeni kumkvat je još zdraviji

U studiji objavljenoj u National Library of Medicine stoji da je sušeni kumkvat još zdraviji od svježega. Kemičari su ovo voće podvrgnuli procesu sušenja, odnosno izložili ga sat vremena temperaturi od 130 Celzijevih stunjeva te nakon toga izmjerli razinu antioksidansa i flavonoida u njemu. Pokazalo se da dehidrirani kumkvat sadrži značajno više fenola od svježeg, a riječ je o kemijskom spoju koji igra ključnu ulogu u prevenciji kroničnih bolesti kroz svoj antioksidativni, antiupalni i antikancerogeni učinak.

"Tijekom sušenja u kumkvatu se dodatno aktiviraju antioksidansi", poručio je na kraju spomenute studije njezin voditelj, profesor Shyi-Neng Lou s Nacionalnog sveučilišta u Tajvanu.

Osim što ga možeš sušiti, kumkvat možeš kandirati ili od njega napraviti marmeladu i liker, no želiš li da ti u trenu podigne nergiju, probudi sva osjetila i razbudi te - jedi ga sirovog. Dozrijeva od studenog do travnja.