
Jesi li probala kumkvat -minijaturu koja sadrži više vitamina od ostalih citrusa?

Iako izgledom podsjeća na "bebu" naranče, kumkvat nije u nikakvom srodstvu s najpopularnijom agrumom na našem području. Porijeklom je iz istočne Azije, a u Europu je donesen u 19 stoljeću. U početku se grm kumkvata sadio u dekorativne svrhe, tek se kasnije otkrilo da se njegovi plodovi veličine grozdova jedu i da su vrlo ukusno, no ono što je još vanije, a danas znamo, i izuzetno zdravi. Jedući kumkvat u organizam unosiš više vitamina i minerala nego kad jedeš bilo koji drugi agrum. Naime, puno hranjivih tvari nalazi se u kori voća.
Kumkvat - okus
Vjerojatno nemaš naviku jesti koru limuna i naranče, no ona od kumkvata se jede i izuzetno je ukusna, lagano gorkastog okusa. Ako dodsad nisi probal kumkvat, čekate pravi okusni sepktakl. Kad zagrizeš u plod kumkvata prvo ćeš osjetiti lagani gorkasti okus, potom kiselkasti, a na kraju, kao i kod svega lijepog, dolazi šećer - tvoja okusne pupoljke prepavit će sladak citrusni sok, a ni nos neće ostati zakinut jer kumkvat ima jak, osvježavajući miriris. Ukratko rečeno - okus mu jekao da jedeš tropski bombon, ali bez dodanog šećera.
Kumkvat - zdravstvene dobrobiti
Kumkvat obiluje antioksidansima koji pomažu tijelu da izgradi imunitet kako bi bilo otporno na bolesti. Kroz kumkvat u organizam ćeš unijeti limonen - kemijski spoj koji čini naranču i ostale agrume mirisnima. Glavna je komponenta eteričnog uljka u kori agruma. S obzirom da od ostalih agruma ne jedeš koru, barem ne uvijek, kumkvat će osigurati i određenu dozu limonena koji posjeduje antiupalna i antioksidativna svojstva.
Kumkvat se u Aziji od davnina koristi kao tradicionalni lijek protiv prehlade i ostalih respiratornih problema. Pomaže tijelu u borbi protiv staničnog starenja i stresa izazvanog slobodnim radikalima te na taj način djeluje preventivno na kronične bolesti. Ne treba naglašavati da kumkvat obiluje vitamonom C.
Sušeni kumkvat je još zdraviji
U studiji objavljenoj u
Osim što ga možeš sušiti, kumkvat možeš kandirati ili od njega napraviti marmeladu i liker, no želiš li da ti u trenu podigne nergiju, probudi sva osjetila i razbudi te - jedi ga sirovog. Dozrijeva od studenog do travnja.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
