Prije nekoliko dana odlučila sam napraviti vlastito mlijeko od badema. Proces je vrlo jednostavan i od samo šalice badema vrlo brzo sam dobila mlijeko za jutarnju kavu. No nakon što sam procijedila mlijeko kroz tkaninu, shvatila sam da imam mnogo mljevenih badema s kojima ne znam što bi. Jedno sam bila sigurna – ne želim ih baciti nego iskoristiti.
Zato sam krenula u istraživanje i pronašla nekoliko odličnih recepata kako iskoristiti mljevene bademe nakon izrade mlijeka. Za oko mi je posebno zapeo recept za kekse s komadićima čokolade. Osim što je vrlo jednostavan za pripremiti, potpuno je veganski i ne zahtijeva brašno ili maslac. Pogodan je za osobe koje pate od celijakije jer nema glutena.
Bademi su odličan izvor prehrambenih vlakana i na 30 grama sirovih plodova sadrže čak 6 grama proteina. Bogati su nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E, manganom i magnezijem. Uz bademe, u ovim keksima koristi se kokosovo ulje koje je odličan nosilac za sve nutrijente iz badema koji su topivi u mastima. Osim ulja, kokos se koristi u obliku komadića koji sadrže visoke količine bakra, selena i fosfora.
Umjesto jaja u receptu se koristi aquafaba. Radi se o tekućini koja se dobije prokuhavanjem leguma, a najpoznatija je aquafaba slanutka. Jednostavno ju možeš dobiti tako što ćeš procijediti konzervu slanutka. Radi se o vrlo svestranoj namirnici koju možeš nabaviti u svakom supermarketu po vrlo niskoj cijeni.
Uveseli kišni dan proveden u domu s ovim jednostavnim, ukusnim i zdravim keksima. Meni se ovaj recept toliko svidio da jedva čekam potrošiti bademovo mlijeko kako bi imala izliku napraviti još jednu turu.
Potrebno ti je:
- 140 g mljevenih badema
- 30 g tamne čokolade, nasjeckane na komadiće
- 40 g komadića kokosa, sitno mljevenih
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 70 g smeđeg šećera
- 60 ml aquafabae
- 45 g kokosovog ulja, otopljenog
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije, po želji
Postupak:
1. U velikoj posudi pomiješaj mljevene bademe, komadiće čokolade, komadiće kokosa, smeđi šećer i prašak za pecivo.
2. U posebnoj posudi mikserom ili pjenjačom izradi aquafabu dok se ne počnu stvarati čvrsti vrhovi kao kod izrade bjelanjka.
3. U izrađenu aquafabu dodaj otopljeno, ali hladno, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Dobro promiješaj.
4. Smjesu aquaface i ulja dodaj u posudu sa suhim sastojcima i dobro poveži u jednoličnu smjesu. Ostavi u hladnjaku da se ohladi oko 30 minuta.
5. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih. Posudu za pečenje obloži papirom za pečenje.
6. Nakon što se smjesa ohladila, izvadi ju iz hladnjaka i žlicom napravi 10 do 12 keksa na posudi za pečenje.
7. Peci 12 do 15 minuta i dobro pazi da keksi ne zagore, pogotovo s donje strane. Kada ih izvadiš iz pećnice ostavi da se ohlade oko 10 minuta. Uživaj u toplim ili hladnim keksima, a uz njih odlično ide bademovo mlijeko koje si pripremila od istih badema.
Ja sam kekse dodatno prelila maslacem od indijskih oraščića zbog čega su bili još kremastiji.
Ovo je odličan primjer kako jednu namirnicu možeš iskoristiti na više načina i tako smanjiti otpad koji proizvodiš. Osim što sam bademe upotrijebila za pripremu mlijeka i deserta, uštedjela sam i na otpadu u obliku tetrapaka ili plastične boce u kojoj bi kupila mlijeko u supermarketu. Ekološki održiv način života zbilja nije previše zahtjevan i može biti vrlo zabavan ako se tako postaviš.