Kako zamrznuti špinat

Donosimo vam savjete i trikove za zamrzavanje špinata kako biste uštedjeli tonu vremena i novca. Naučite kako zamrznuti špinat za smoothie, juhe i umake i olakšajte si dan.

Kako zamrznuti špinat

Smrznuto povrće spremno za brzu pripremu i dodavanje obrocima nevjerojatno je ušteda vremena.

Smrznuti špinat možete kupiti i u gotovoj svakoj trgovini mješovite robe ali ako vaš vrt proizvodi više nego što možete pojesti ili imate vrećicu u hladnjaku koja vam je ostala, zamrzavanje vlastitog špinata svakako pomaže u smanjenju otpada i štedi novac. 

Je li zamrznuti špinat dobar kao i svježi špinat?
Može biti. Ovisi o tome kako ga želite koristiti. Špinat ne možete zamrznuti i očekivati da ga možete koristiti za salatu ili za druge recepte u kojima on mora biti svjež i cjelovit.

Nešto hranjivih sastojaka se gubi blanširanjem, ali smrzavanje špinata na vrhuncu svježine i dalje je zdravije od konzumacije špinata izvan sezone koji dolazi brodom s 1500 kilometara udaljenosti.

Je li potrebno blanširati špinat prije zamrzavanja?
Može biti. Ovisi o tome kako ga želite koristiti.
Ako planirate koristiti smrznuti špinat u roku od nekoliko tjedana, nema potrebe da ga prvo blanširate. No, blanširani špinat ostavljen u zamrzivaču predugo postat će smeđi zbog enzimskih aktivnosti koje će promijeniti teksturu, okus i boju.

Koliko je dugo potrebno blanširati špinat za zamrzavanje?
Špinat treba držati samo dvije minute u kipućoj vodi za blanširanje.

Zamrzavanje špinata za smoothie
Ako planirate koristiti špinat za smoothie, možete ga miješati mikserom s mrvicom vode dok ne postane pire. Najlakše ga je zamrznuti u silikonskim ladicama za led.

Alati potrebni za smrzavanje špinata

  • Velika tava
  • Cjedilo
  • Vrećice za zamrzavanje za višekratnu upotrebu ili kalupi za muffine ili ladice za kockice leda ili plastične vrećice za zamrzavanje
  • Led
  • Velika zdjela


Dodatni savjet Špinat ne treba odmrzavati prije nego što ga dodate juhama ili umacima!