Gastro
Gastro

Kako smanjiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane koronavirusom

Kako smanjiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane koronavirusom
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Nemojte prekomjereno skladištiti namirnice, ali i naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje do“

Svaki dan svjedočimo promjenama u našim svakodnevnim životima koje su posljedica pandemije novog koronavirusa. Jedna od njih je i ranije zatvaranje prehrambenih trgovina, ali i nedostatak namirnica uzrokovanih prekomjerenim skladištenjem hrane. Zato Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane virusom COVID 19.  

Skladištenje prekomjerne količine hrane samo će pridonijeti bacanju te spriječiti starije i druge ranjive skupine da kupuju hranu koja im je potrebna.

Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum „upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Velik dio hrane koju bacate mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Tijekom trenutne situacije na društvenim mrežama je pokrenut niz grupa solidarne razmjene i pomoći ranjivim skupinama. Učinite dobro djelo.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx