Kako smanjiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane koronavirusom

Nemojte prekomjereno skladištiti namirnice, ali i naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje do“

Kako smanjiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane koronavirusom

Svaki dan svjedočimo promjenama u našim svakodnevnim životima koje su posljedica pandemije novog koronavirusa. Jedna od njih je i ranije zatvaranje prehrambenih trgovina, ali i nedostatak namirnica uzrokovanih prekomjerenim skladištenjem hrane.

Zato Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane virusom COVID 19.

Image

Kako sigurno kupovati svakodnevne namirnice za vrijeme života u koroni? Imamo sve odgovore

Skladištenje prekomjerne količine hrane samo će pridonijeti bacanju te spriječiti starije i druge ranjive skupine da kupuju hranu koja im je potrebna.

Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum „upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata.

Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Velik dio hrane koju bacate mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Tijekom trenutne situacije na društvenim mrežama je pokrenut niz grupa solidarne razmjene i pomoći ranjivim skupinama. Učinite dobro djelo.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.