Udahnite, jer ćemo vas naučiti pravilnom slaganju pribora za jelo.
Prvo i osnovno pravilo za početak je da se posuđe postavljaj prema redoslijedu upotrebe; izvana prema unutra.
Drugo pravilo, uz nekoliko iznimaka, glasi: Vilice idu s lijeve strane tanjura, a noževi i žlice desno (vilica za kamenice jedina je vilica koja bi trebala biti smještena s desne strane tanjura).
Na kraju vam preostaje isključivo postaviti pribor za jelo koje ćete koristiti. Ne poslužujete juhu? Onda se žlica ne postavlja.
Za formalne večere slijedite ove jednostavne smjernice za postavljanje stola:
- U sredinu postavite tanjur za večeru, vilice položite s lijeve strane, a noževe i žlice s desne strane, s time da prvo s vanjske strane dolazi žlica za juhu, a potom žlica za voće. Postavite pribor za jelo redoslijedom kojim će se koristiti izvana.
- Oštrica noža treba biti okrenuta prema tanjuru, a vilice okrenute prema gore.
- Postavite vilicu i žlicu za desert iznad postavljenog tanjura. Žlicu postavite iznad vilice okrenutu prema lijevoj strani, a vilicu ispod žlice okrenutu prema desnoj strani.
- Tanjur za kruh postavlja se na vrh lijevo s nožem ili vilicom koja stoji na njemu.