Kako pravilno čuvati šparoge?

Šparoge će postati savitljive i slabije kvalitete ne pohrane li se pravilno.

Kako pravilno čuvati šparoge?

Kako prepoznati svježe šparoge?

  • Šparoge moraju biti glatke i lagano sjajne.
  • Rezani dio šparoga ne smije biti suh ili napuknut, već samo neznatno suh.
  • Svježe šparoge su vrlo osjetljive i lako pucaju.


Tajna pravilnog skladištenja
Neoguljene i neoprane šparoge u hladnom prostoru traju do 4 dana. Ako su već oguljene, mogu se držati na hladnom do dva dana. Divlje zelene šparoge, netom ubrane, možete čuvati do dva dana i u posudi s vodom tako da im samo korijen potopite u vodu.

Šparoge će postati savitljive i slabije kvalitete ne pohrane li se pravilno. Kako biste sačuvali njihovu aromu i nutrijente, morate slijediti preporuke za pravilno čuvanje (u suprotnom mogu lako izgubiti do 30% nekih vitamina).

Šparoge će ostati svježe 7 dana ako se pravilno čuvaju.

Pohranite šparoge u hladnjak. Niže temperature usporit će frekvenciju disanja te pomoći u očuvanju nutrijenata i svježine na dulji period. Prije nego što šparoge pohranite u hladnjak, stavite ih u plastične vrećice. Ne perite šparoge prije nego što ih stavite u hladnjak jer će to ubrzati njihovo kvarenje.

Ovo povrće koje su obožavali još i rimski carevi, tvrde nutricionisti, preporučljivo je za jelo jer dobro djeluje na naše zdravlje.

''One su svakako preporučljive za žene reproduktivne dobi, za kardiovaskularne bolesnike s obzirom na to da rutin u njima utječe na snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Također, šparoge su pogodne i za sve one koji žele uvesti u prehranu gorke namirnice koje štite našu jetru i bubrege. One su zapravo jako dobri pomoćnici u očuvanju zdravlja'', kaže nutricionistica Karmen Matković Melki.

Stoga, valja navaliti na šparoge. I budite bez brige, kako imaju malu kalorijsku vrijednost, opasnosti od debljanja - nema.