Kako napraviti fondan masu?

Fondan ili tičino je jestiva šećerna masa koja se koristi za dekoraciju torti, ali i izradu raznih slatkih dekoracija i figurica.

Kako napraviti fondan masu?

Ako do sada niste uspjeli skupiti hrabrost za dekoraciju torti fondan masom pročitajte ovaj članak i pronađite korisne savjete kako pripremiti fondan masu i kako njome obložiti tortu.

Postoji više vrsta fondan mase, a ovdje možete pronaći recepte za dvije vrste bijelog fondana koji se kasnije može pobojati prehrambenim bojama.

RECEPT ZA FONDAN MASU SA FRUKTOZOM I GLUKOZOM

  • 8 žlica grožđanog šećera
  • 1 žlica vode za topljenje grožđanog šećera
  • 15 ml jestivog glicerina
  • 15 g želatine u prahu
  • 60 ml hladne vode za želatinu
  • 800-1000 g šećera u prahu

PRIPREMA
Želatinu prelijte sa 60 ml hladne vode, promiješajte i ostavite 10 minuta da nabubri. Grožđani šećer i 1 žlicu vode stavite u manju posudu i zagrijavajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sirup. Budite oprezni i pazite da se šećer ne karamelizira.

Kuhani sirup maknite s vatre pa mu dodajte glicerin i dobro izmiješajte. Dok je sirup još vruć dodajte nabubrenu želatinu i ponovo miješate dok se želatina ne otopi. U duboku zdjelu stavite 500 g šećera u prahu, napravite malu udubinu pa ulijte pripremljeni sirup.

Smjesu najprije miješajte kuhačom, a zatim nastavite mijesiti rukama uz postupno dodavanje ostatka šećera. Neki put bit će potrebno više, a neki puta mane šećera. Sami će te vidjeti kada ga više nije potrebno dodavati. Smjesa koju dobijete mora biti nalik plastelinu. Ne smije biti gnjecava i ljepljiva jer ju nećete moći pravilno razvaljati i oblikovati.

RECEPT ZA MARSHMALLOW FONDAN MASU

  • 450 g bijelih marshmallow bombona
  • 2 žlice vode
  • 800-1000 g šećera u prahu

PRIPREMA
Marshmallow bombone s vodom i aromom vanilije stavite u veći lonac. Uz stalno miješanje zagrijavajte ih na laganoj vatri dok se ne otope. Marshmallow se brzo topi tako da će vam biti potrebno nekoliko minuta dok ne dobijete gustu, šećernu masu.

Otopljene marshmallow bombone premjestite u duboku zdjelu i dodajte 500 g šećera u prahu. Smjesu miješajte kuhačom jer je jako vruća. Kada se smjesa malo ohladi premjestite ju na glatku površinu na koju ste istresli ostatak šećer u prahu, a zatim nastavite mijesiti rukama. Smjesu mijesite sve dok ne dobijete glatku i čvrstu masu.

Gotovu fondan smjesu premažite biljnom masti i zamotajte u prozirnu foliju kako se u dodiru sa zrakom ne bi sušila. Nakon dva sata vaša smjesa spremna je za upotrebu.

KORISNI SAVJETI ZA RAD S FONDAN MASOM
Za izradu fondan mase uvijek koristite fino mljeveni šećer u prahu u kojem se pod prstima ne osjete kristalići.
Pri radu s fondanom, da se smjesa ne bi lijepila za ruke, namažite ih ulje ili biljnom masti. Pripazite da ne pretjerate s masnoćom kako smjesa ne bi promijenila čvrstoću i sastav.

Fondan smjesu u hladnjaku možete čuvati nekoliko tjedana, a možete ga i zamrznuti (do 6 mjeseci). Važno je da smjesu omotate prozirnom folijom i spremite u posudu s poklopcem kako ne bi bila u dodiru sa zrakom. Kada vam smjesa zatreba, izvadite ju iz hladnjaka, odrežite koliko vam je potrebno i zagrijavajte malo u mikrovalnoj pećnici da malo omekša kako bi se mogla mijesiti.