Bazga je jedna od najomiljeijih ljekovitih biljaka, a možemo upotrebljavati njezin cvijet, lišće, bobice, koru i korijen. U nastavku saznajte kada se bere bazga te sve o njezinim ljekovitim svojstvima.
(FOTO: Pixabay)
Bazga cvate od svibnja do lipnja. Ima blijedožute cvjetove koji su vrlo mirisni i sitni te udruženi u velike proširene cvatove. Oni u jesen dozrijevaju u crnoljubičaste bobice koje sadrže mnogo vitamina C. Od kore se upotrebljava njezin srednji, zeleni sloj.
Kada se bere bazga i kako se sprema? Cvijet osušimo naglo i spremamo ga u dobro zatvorene posude. Bobice osušimo ili pak od njih priredimo džem ili marmeladu. Kada je riječ o tome kada se bere bazga, cvijet se sabire u lipnju dok se nije posve rascvao, a list kad se potpuno razvije, kora s debljih grana u proljeće. Plod se bere pri kraju ljeta kad sazrije. Ponajviše se upotrebljava cvijet koji se mora sabirati samo za vrijeme toplih i suhih dana. Suši se vrlo pažljivo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati svoju prirodnu boju. Ako pocrni, ne vrijedi i mora se baciti.
Ako želite okusiti ovu omiljenu biljku, sada znate kada se bere bazga i sve o njezinim ljekovitim svojstvima.