Smart food je prehrana namijenjena suvremenom čovjeku i njegovom užurbanom načinu života. Nastao je spajanjem znanosti o prehrani i spoznaje o namirnicama, u kombiniranju različitih namirnica i kreiranju novih jela. Primjeren je ljudskom organizmu, njegovom metabolizmu, te potiče pozitivne procese u našem tijelu i pomaže održavanju općeg zdravlja.
U prvom redu naglasak je stavljen na izvrsnost namirnica, od osnovne namirnice, poput kvalitetnog mesa i morskih plodova do popratnih poput soli, ulja, začina, batata, amarantha, macadamije, zaboravljenog pira ili krupnjaka.Vlasnica restorana Bon Appetit, Marina Vojković, osobitu pažnju posvećuje nabavci namirnica za pripravak Smart fooda: "Većinu namirnica nabavljam od provjerenih dobavljača, sada već slobodno mogu reći i prijatelja budući da s njima surađujem od prvog dana poslovanja restorana Bon Appetit. Primjerice, batat nabavljam iz Višnjice gdje sam započela suradnju s inženjerom Bušićem koji mi se obratio sa zamolbom da mu napravim nekoliko recepata u kojima se koristi batat, budući da je započeo s velikom proizvodnjom istoga te je želio ukazati na širok spektar korisnosti i načina pripreme navedene namirnice."
Osim samim namirnicama, posebna pažnja je posvećena tome kako se nešto kuha i na kojoj temperaturi kako bi se sačuvale sve nutritivne komponente.
Uz to vodi se računa o kombinaciji pojedinih namirnica kako bi postigli sinergiju biološki aktivnih spojeva, odnosno maksimalno iskoristili sve hranjive i biološki aktivne tvari koji su sadržane u priređenim namirnicama i jelima.
Na taj način u restoranu Bon Appetit napravili su raznovrsne i ukusne obroke koji su prilagođeni današnjem čovjeku, te koji nikada ne opterećuju organizam, nego mu vraćaju snagu, osiguravaju vitalnost i dugovječnost.
Samo za vas Berislav Lacković, chef restorana Bon Appetit, otkriva dva izvrsna recepta:
Orada sa rižotom od limuna i osmoguljem
za 4 osobe
Sastojci:
Orada cca 0,35kg (4 kom)
Riža Arborio 0,40 kg
Luk crveni 1 glavica
Luk bijeli 4 režnja
Limun 1 kom
Osmogulj 0,10 kg
Ulje maslinovo 0,10 L
Engleski celer 0,15 kg
Sol i papar po želji
Priprema:
Oradu očistimo od krljušti i utrobe te odsiječemo glavu i uzdužno uz središnju kost izrežemo file, ali da rep ostane spajati oba filea.
File orade začinimo solju i paprom i nauljimo maslinovim uljem te smotamo na namazani pleh, ali da ostane rupa u sredini. Pečemo u pećnici 185o C oko 15 minuta.
Limun ogulimo guljačem za krumpir samo žutu koricu bez bijele te narežemo na rezance. Narezanu koricu od limuna kratko prokuhamo u 7 voda da ima okus, a da se izgubi gorčina.
Sitno iskošemo luk i češnjak i prodinstamo, dodamo rižu, podlijemo juhom i pirjamo uz podlijevanje 20 minuta. Na kraju dodamo prokuhanu koricu i osmogulj i još par minuta prokuhamo i napunimo pečenu ribu.
Engleski celer sameljemo u multipraktiku uz dodatak maslinovog ulja te serviramo uz pečenu ribu.
Njoki od bundeve sa raštikom i orasima
za 4 osobe
Sastojci:
Njoki
Bundeva 0,80kg
Brašno oštro 0,25 kg
Maslac 1 žlica
Orasi mljeveni 1 žlica
Jaje 1 kom
Mišancija 0,20 kg
Lisičarke 0,10 kg
Vrganji 0,10 kg
Luk crveni pola glavice
Timjan 2 grančice
Orasi sjeckani 0,70kg
Maslinovo ulje 3 žlice
Papar po želji
Priprema:
Bundevu ogulimo i očistimo od koštica te pečemo u pećnici 30 minuta na145oC dok ne omekša. Pečenu bundevu sameljemo u pire te dodamo brašno, jaje, maslac i orahe, i zamijesimo tijesto za njoke . Razvaljamo i izrežemo njoke te ih skuhamo u slanoj vodi.
Mišanciju operemo i dinstamo 5 minuta uz dodatak malo ulja dok ne usahne. Luk sitno isjeckamo i prodinstamo, dodamo očišćene gljive, timijan i orahe, dinstamo 10 minuta te dodamo mišanciju i kuhane njoke; prodinstamo dok višak vode ne ispari i serviramo.
Želimo Vam Bon Appetit !
Berislav Lacković
Šef kuhinje
Restoran Bon Appetit