Ušećerene korice naranče ili limuna, kriške grejpa ili pak kockice đumbira - kandirano voće dolazi u raznim oblicima i okusima, a uvijek nas oduševi svojom svježinom i aromatičnošću. Iako se kandirano voće može kupiti u gotovo svim trgovačkim centrima, suprotno mišljenju mnogih, lako ga je napraviti i kod kuće.
Uz malo truda i volje, možeš napraviti prekrasne šnitice kandirane naranče ili limuna, koje su sjajna zdrava grickalica, ali će poslužiti i kao unikatan ukras jelima, adventskim vijencima i slično, a uz to će zamirisati i cijeli tvoj dom. Kandirano voće jednostavno je pripremiti, a kombinacija voća ima na pretek - pa možeš izabrati napraviti slasticu koja će savršeno odgovarati tvojem ukusu.
Uz to, kandirani citrusi mogu biti i sjajan mali poklon za Božić. Umoči kriške ušećerene naranče u čokoladu, ohladi ih i zapakiraj u celofanske vrećice te takve slatke smotuljke za vrijeme blagdana pokloni dragim osobama. Garantiramo da će se oduševiti.
Donosimo ti recept i postupak kandiranja voća kako bi i ti ove godine usavršila pripremu ovih divnih, zdravih slastica.
Kandirano voće:
Sastojci:
- 2 naranče ili bilo koji drugi citrus
- 200 g šećera
- 250 ml vode
Priprema:
U širi lonac stavi vodu i šećer. Kada se šećer otopi smanji vatru na srednje jaku. Naranče nareži na što tanje kriškice, 1-2 milimetra debljine. Zatim kriške narezanih naranči stavi u sirup od vode i šećera i to tako da ih umočiš u samo jednom sloju. Neka ti fete ne prekrivaju jedna druge. Ostavi dovoljno mjesta u loncu. Kuhaj ih točno 20 minuta. Zatim pećnicu zagrij na 115 stupnjeva i pripremi lim za pečenje sa pek papirom. Kriške naranče pažljivo izvadi i posloži po limu te ih peci 40 minuta. Izvadi ih iz pećnice i ostavi na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.