Ako nemaš inspiracije što kuhati, a nerijetko je upravo manjak ideja glavna prepreka mnogima da pokažu svoj puni potencijal u kuhinji (znamo to iz prve ruke), na pravom si mjestu da taj "problemčić" barem za jedan dan u tjednu riješiš.
Odmakni se od namirnica koje ti prve padaju na pamet i koje zbog toga vrlo često jedete. Primjerice, za prilog ne moraju uvijek biti riža, tjestenina ili krumpir, već ih možeš i trebala bi, zamijeniti što češće mahunarkama, pireom od karfiola, pireom od brokule, pečenom bundevom, zobenom kašom, palentom, povrćem poput prokulicama. Isto tako, na tanjuru se ne bi trebalo svaki dan nalaziti meso.
U ovo doba godine tržnice obiluju voćem i povrćem koje je sazrijevalo na ljetnom suncu i puno je hranjivih tvari. Iskoristi priliku i do zime uz prava jesenska jela opskrbi organizam vitaminima i mineralima koji će ti pomoći ojačati imunitet i učiniti da proljeće dočekaš neokrznuta prehladama i gripom. U nastavku ti donosimo recept za jedan pravi, a jednostavan i brz jesenski ručak. Gotov je u svega sat vremena, a pritom ne moraš stajati kraj štednjaka.
Jesensko varivo od leće, bundeve i gljiva
Ovo varivo možeš u potpunosti prilagoditi sebi i ukućanima. Izbaci iz njega što ne volite, a dodaj ono što volite ili što je za potrošiti u hladnjaku i smočnici od povrća. Možeš ga raditi i bez slanine i bez vina, dodati mu slanutak ili krumpir, ukoliko poželiš.
Sastojci za četiri osobe:
- šalica zelene leće
- pola šalice heljde
- jedna veća mrkva
- 200 grama hokaido bundeve
- dva režnja češnjaka
- glavica luka
- 250 g šampinjona
- nekoliko suhih crnih truba (po želji)
- temeljac ili voda
- dcl bijelog vina
- slanina
- koncentrat rajčice
- maslinovo ulje
- kurkuma, crvena paprika, sol i papar
- dva lista lovora
Priprema:
Luk nareži na kockice, češnjag usitni, mrkvu nareži na koluitiće, budnevu na kockice, šampinjone očisti i nareži na četvrtine, crne trube namoči, leću i heljdu isperu pod mlazom hladne vode. Slaninu nareži na trakice i peci dvije - tri minute na laganoj vatri pa dodaj luk i mrkvu (po potrebi ulja) pa kad luk postane staklast dodaj češnjak, gljive i kockice bundeve. Dinstaj još minutu - dvije pa uspi leću, posoli, popapri, dodaj žličicu kurkume u prahu i žličicu slatke crvene paprike te list lovora i podlij bijelim vinom.
Kada vino ispari ulij tri litre vode ili temeljca, poklopi na pola pa nakon što proključa smanji vatru i kuhaj 45 minuta. Desetak do 15 minuta prije kraja dodaj heljdu i žlicu koncentrata rajčice. Po želji, možeš ga dodatno zgusnuti štapnim mikserom, no neće biti potrebe jer će se luk i bundeva raspasti i odraditi taj posao umjesto tebe. Kada je varivo kuhano, serviraj ga u tanjure i dodaj u svaki tanjur par kapi bučinog ili maslinovog ulja i po želji malo peršina. Uz jesensko varivo od leće, bundeve i gljiva dobro ide salata od cikle i kupusa. Dobar tek!