LJETNA NAMIRNICA

Tri jednostavna recepta s tikvicama kao stvorena za ljetne dane

Osim što su zdrave i ukusne, tikvice su nevjerojatno svestrane i možeš ih pripremati na bezbroj načina, a mi smo u nastavku izdvojile tri lagana ljetna recepta s ovim ukusnim povrćem

profimedia-0705831145.jpg
Foto: Profimedia

Ljeto je naprosto nezamislivo bez tikvica, tog ukusnog i zdravog povrća koje je toliko svestrano i koje možeš pripremati na razne načine. Tikvice su vrlo lagane, a s obzirom na to da imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, idealne su za mršavljenje i sastojak su broj jedan za sva lagana ljetna jela. Osim toga, tikvice su izvrstan izvor vitamina B i C, mangana i kalija, a bogate su i vlaknima. Ukratko, ne postoji razlog da ovo povrće ne uvrstiš u svoj ljetni jelovnik.

Image

Tikvice kao zamjena za tjesteninu: Odbaci ugljikohidrate s ova tri odlična recepta

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta i gotovo da nema jela u koje ju ne možeš uvrstiti, a kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, pomiješane s drugim povrćem u salatu ili punjene.

A ako je tvoj vrt prepun tikvica ili ih jednostavno voliš jesti, imamo nekoliko ideja kako ih pripremiti ovog ljeta. Svaki od ova tri recepta u nastavku vrlo je jednostavan za pripremiti, a riječ je o laganim jelima koja su idealna za ljeto. Od popečaka do salate s tikvicama, imamo nekoliko ukusnih recepata.

Popečci od tikvica s umakom

Sastojci:

  • 170 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice mljevenog kopra
  • 1 žličica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 400 g naribane tikvice
  • 100 g krušnih mrvica
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • 1 veće jaje
  • 2 žlice mljevenog maslaca
  • 1 velika nasjeckana mrkva
  • 20 g nasjeckanog luka
  • 30 g brašna
  • 120 ml ulja
Image
Foto: Unsplash

Postupak:

Kako bi napravila umak, u maloj posudi pomiješaj prvih pet sastojaka, a zatim pokrij i ohladi do posluživanja. Za popečke, ocijedi i stisni naribane tikvice kako bi uklonila višak tekućine, osuši i ostavi sa strane. U velikoj zdjeli pomiješaj krušne mrvice i češnjak u prahu. Umiješaj jaje i maslac, a zatim dodaj i mrkvu, luk i tikvicu. Brašno stavi u tanjur, a od tikvica oblikujte 24 male pljeskavice i pobrašni ih. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Prži popečke dok lagano ne porumene, 3-4 minute sa svake strane. Ocijedi na papirnatim ubrusima i posluži s umakom.

Mediteranska salata s tikvicama

Sastojci:

  • 3 tikvice, narezane na tanke komade
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 10-ak nasjeckanih maslina
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 1 limun
  • 170 g feta sira narezanog na kockice
  • šaka pinjola ili drugih orašastih plodova po izboru
Image
Foto: Profimedia

Postupak:

U velikoj zdjeli pomiješaj tikvice i dvije žlice maslinovog ulja. Dodaj sol i papar i premjesti u wok za roštilj. Peci poklopljeno na žaru na srednje jakoj vatri dok tikvice ne postanu hrskave, 5 do 10 minuta, povremeno okrećući. Prebaci tikvice u zdjelu za posluživanje, dodaj preostale dvije žlice maslinova ulja i nasjeckane masline. Kad se malo ohladi, pospi peršinom, limunovim sokom i koricom, pinjolima te feta sirom. Lagano promiješaj i posluži.

Tikvica-pizza

Sastojci:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • pola žličice papra
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 20 g nasjeckanog luka
  • 2 žličice nasjeckanog češnjaka
  • 100 g rajčica iz konzerve
  • 125 ml marinara umaka
  • 100 g ricotta sira
  • 12 komada salame po želji
  • 3 žlice maslina
  • 3 žlice naribanog parmezana
  • 2 žlice svježeg bosiljka
Image
Foto: Profimedia

Postupak:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Prereži svaku tikvicu na pola po dužini i čajnom žličicom ukloni unutrašnjost i ostavi sa strane. U lim za pečenje stavi kore tikvica i pospi ih paprom te peci 8 do 10 minuta. U međuvremenu zagrij ulje na srednje jakoj vatri, dodaj unutrašnjost tikvica, luk i češnjak. Kuhaj dok luk ne počne omekšavati, 3 do 4 minute. Umiješaj rajčice i marinara umak te kuhaj uz povremeno miješanje oko 2 minute. Smjesu od tikvica ravnomjerno rasporedi po ljuskama te dodaj ricottu, salamu i masline i pospi parmezanom. Ponovno stavi u pećnicu i peci dok sir ne porumeni, oko 5 minuta. Na kraju pospi bosiljkom.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I CIJELI TJEDAN JESTI ZDRAVO?