Ljeto je naprosto nezamislivo bez tikvica, tog ukusnog i zdravog povrća koje je toliko svestrano i koje možeš pripremati na razne načine. Tikvice su vrlo lagane, a s obzirom na to da imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, idealne su za mršavljenje i sastojak su broj jedan za sva lagana ljetna jela. Osim toga, tikvice su izvrstan izvor vitamina B i C, mangana i kalija, a bogate su i vlaknima. Ukratko, ne postoji razlog da ovo povrće ne uvrstiš u svoj ljetni jelovnik.
Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta i gotovo da nema jela u koje ju ne možeš uvrstiti, a kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, pomiješane s drugim povrćem u salatu ili punjene.
A ako je tvoj vrt prepun tikvica ili ih jednostavno voliš jesti, imamo nekoliko ideja kako ih pripremiti ovog ljeta. Svaki od ova tri recepta u nastavku vrlo je jednostavan za pripremiti, a riječ je o laganim jelima koja su idealna za ljeto. Od popečaka do salate s tikvicama, imamo nekoliko ukusnih recepata.
Popečci od tikvica s umakom
Sastojci:
- 170 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice mljevenog kopra
- 1 žličica soka od limuna
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 400 g naribane tikvice
- 100 g krušnih mrvica
- pola žličice češnjaka u prahu
- 1 veće jaje
- 2 žlice mljevenog maslaca
- 1 velika nasjeckana mrkva
- 20 g nasjeckanog luka
- 30 g brašna
- 120 ml ulja
Postupak:
Kako bi napravila umak, u maloj posudi pomiješaj prvih pet sastojaka, a zatim pokrij i ohladi do posluživanja. Za popečke, ocijedi i stisni naribane tikvice kako bi uklonila višak tekućine, osuši i ostavi sa strane. U velikoj zdjeli pomiješaj krušne mrvice i češnjak u prahu. Umiješaj jaje i maslac, a zatim dodaj i mrkvu, luk i tikvicu. Brašno stavi u tanjur, a od tikvica oblikujte 24 male pljeskavice i pobrašni ih. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Prži popečke dok lagano ne porumene, 3-4 minute sa svake strane. Ocijedi na papirnatim ubrusima i posluži s umakom.
Mediteranska salata s tikvicama
Sastojci:
- 3 tikvice, narezane na tanke komade
- 4 žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 10-ak nasjeckanih maslina
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 1 limun
- 170 g feta sira narezanog na kockice
- šaka pinjola ili drugih orašastih plodova po izboru
Postupak:
U velikoj zdjeli pomiješaj tikvice i dvije žlice maslinovog ulja. Dodaj sol i papar i premjesti u wok za roštilj. Peci poklopljeno na žaru na srednje jakoj vatri dok tikvice ne postanu hrskave, 5 do 10 minuta, povremeno okrećući. Prebaci tikvice u zdjelu za posluživanje, dodaj preostale dvije žlice maslinova ulja i nasjeckane masline. Kad se malo ohladi, pospi peršinom, limunovim sokom i koricom, pinjolima te feta sirom. Lagano promiješaj i posluži.
Tikvica-pizza
Sastojci:
- 4 tikvice srednje veličine
- pola žličice papra
- 1 žlica maslinovog ulja
- 20 g nasjeckanog luka
- 2 žličice nasjeckanog češnjaka
- 100 g rajčica iz konzerve
- 125 ml marinara umaka
- 100 g ricotta sira
- 12 komada salame po želji
- 3 žlice maslina
- 3 žlice naribanog parmezana
- 2 žlice svježeg bosiljka
Postupak:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Prereži svaku tikvicu na pola po dužini i čajnom žličicom ukloni unutrašnjost i ostavi sa strane. U lim za pečenje stavi kore tikvica i pospi ih paprom te peci 8 do 10 minuta. U međuvremenu zagrij ulje na srednje jakoj vatri, dodaj unutrašnjost tikvica, luk i češnjak. Kuhaj dok luk ne počne omekšavati, 3 do 4 minute. Umiješaj rajčice i marinara umak te kuhaj uz povremeno miješanje oko 2 minute. Smjesu od tikvica ravnomjerno rasporedi po ljuskama te dodaj ricottu, salamu i masline i pospi parmezanom. Ponovno stavi u pećnicu i peci dok sir ne porumeni, oko 5 minuta. Na kraju pospi bosiljkom.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I CIJELI TJEDAN JESTI ZDRAVO?