Sezona je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća s kojim se mogu pripremiti brojna jednostavna i lagana jela idealna za ove vruće ljetne dane.
Tikvice su izuzetno zdrava i niskokalorična namirnica jer sadrže visok udio vode pa su idealan izbor i za ljude s viškom kilograma. Uz to, obiluju zdravim vlaknima te brojnim vitaminima i mineralima pa bismo ih svakako trebali uključiti u prehranu što češće.
Od tikvica zapečenih u pećnici pa do ukusnih popečaka, u nastavku donosimo deset sjajnih recepata s ukusnim i zdravim povrćem.
Recepti za pečene tikvice
Složenac od tikvica i krumpira
Sastojci:
- 1 veća tikvica
- 3-4 krumpira srednje veličine
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica vlasca
- 100 grama ribanog tvrdog sira po želji
- 1 žlica maslaca
- sol i papar
Priprema:
- Krumpir i tikvice oguliti i narezati na tanke ploške.
- Krumpir prokuhati u slanoj vodi i ocijediti.
- Tikvice posoliti pa ostaviti u cjedilu da puste vodu.
- Posudu za pečenje premazati maslacem te u nju poredati tikvice i krumpir i začiniti soli i paprom.
- Prelijati vrhnjem za kuhanje i posipati vlascem i ribanim sirom.
- Peći na 200 stupnjeva oko pola sata i poslužiti odmah.
Brze tikvice iz pećnice
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica brašna
- 1 žlica vlasca
- 150 grama sira
- 2 žlice parmezana
- sol i papar
- ulje
Priprema:
- Tikvice oguliti i naribati na krupne komade.
- U posudi pomiješati jaja sa krušnim mrvicama, brašnom, ribanim sirom, vlascem i začinima.
- Na kraju dodati ribane tikvice i promiješati.
- Smjesu sipati u nauljenu tepsiju za pečenje i peći na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne porumeni.
- Prije posluživanja posipati parmezanom.
Recepti s ribanim tikvicama
Popečci od ribane tikvice i sira
Sastojci:
- 2 tikvice
- 2 jaja
- ½ šalice brašna
- 100 grama ribanog sira po izboru
- sol i papar
- ulje za prženje
Priprema:
- Tikvice naribati i posoliti te ih ostaviti u cjedilu da puste vodu, oko 20 minuta.
- Dobro ih ocijediti i pomiješati s brašnom, umućenim jajima, sirom, soli i paprom.
- Po potrebi dodati još malo brašna.
- Rukama oblikovati popečke te ih pržiti na zagrijanom ulju u tavi sa svake strane dok ne porumene.
- Poslužiti uz salatu i umak po izboru.
Popečci od ribanih tikvica i zobenih pahuljica
Sastojci:
- 1 velika tikvica
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 1 jaje
- ½ šalice brašna
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica vlasca
- sol i papar
- ulje za prženje
Priprema:
- Tikvice naribati pa ostaviti sa strane da puste vodu.
- Ocijediti ih i pomiješati sa zobenim pahuljicama, brašnom, umućenim jajetom, krušnim mrvicama, vlascem i začinima.
- Ulje zagrijati u tavi te žlicom stavljati smjesu za popečke i pržiti ih s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.
Zdravi recepti s tikvicama
Smoothie s tikvicom
Sastojci:
- 1 manja tikvica
- 1 banana
- 1 jabuka
- 150 ml vode ili bademovog mlijeka
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati te odmah konzumirati.
Krema juha od tikvica
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 manja krumpira
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 500 ml temeljca za juhu
- 2 žlice kiselog vrhnja
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Krumpir oguliti, narezati i prokuhati u slanoj vodi.
- Nakon toga u zdjelu za kuhanje dodati narezane tikvice, kuhani i ocijeđeni krumpir, luk, češnjak i temeljac te začiniti po želji.
- Ostaviti da zavrije i kuhati oko 15 do 20 minuta odnosno dok tikvice i krumpir ne omekšaju.
- Na kraju izmiksati štapnim mikserom te dodati kiselo vrhnje.
Punjene tikvice recepti
Tikvice punjene mljevenim mesom
Sastojci:
- 2 velike tikvice
- 250 grama mljevenog mesa
- 1/3 šalice tekuće rajčice
- ½ šalice ribanog parmezana
- ½ glavice luka
- 1 žličica vlasca
- 1 režanj češnjaka
- sol i papar
Priprema:
- Tikvice prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice.
- Izdubljeno meso tikvica nasjeckati.
- Na tavi zagrijati ulje pa dinstati luk i češnjak te dodati mljeveno meso i nasjeckane tikvice.
- Dinstati dok meso ne dobije boju.
- Dodati začine i još kratko ostaviti da se krčka.
- Smjesom od mesa puniti izdubljene tikvice i svaku posipati ribanim parmezanom.
- Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta odnosno dok ne porumeni.
Tikvice punjene rižom
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 glavica luka
- 1 šalica basmati riže
- 1 žličica vlasca
- 100 grama sira po izboru
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol i papar
Priprema:
- Tikvice dobro oprati, prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice te ih složiti u vatrostalnu posudu koju smo prethodno dobro nauljili.
- Rižu najprije kratko prokuhati i ocijediti.
- U tavu dodati ulje i luk pa kratko dinstati te nakon nekoliko minuta dodati kuhanu rižu, meso tikvice, vrhnje i začine.
- Ostaviti da se kuha dok riža ne upije tekućinu. Smjesom od riže puniti tikvice i posipati ribanim sirom.
- Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Pohane tikvice
Klasične pohane tikvice
Sastojci:
- 1 tikvica srednje veličine
- 2 jaja
- 1 šalica oštrog brašna
- prstohvat soli
- malo mlijeka
- malo mineralne vode
- 2 žlice ulja
Priprema:
- Oguliti i narezati tikvice na ploške te posoliti.
- Ostaviti sa strane da puste vodu i ocijediti.
- Napraviti smjesu za pohanje od jaja, brašna, mlijeka i mineralne vode.
- Umočiti tikvice u smjesu, s obje strane i pržiti na ulju dok ne porumene.
Pohane tikvice iz pećnice
Sastojci:
- 2 tikvice
- 150 grama krušnih mrvica
- 100 grama brašna
- 100 grama parmezana ili nekog drugog ribanog sira
- 2 jaja
- ulje
- sol i papar
Priprema:
- Tikvice oprati, narezati i posoliti te ih ostaviti sa strane da puste vodu.
- U jednu zdjelicu staviti krušne mrvice pomiješane s parmezanom te sol i papar, u drugu brašno i u treću dobro umućena jaja.
- Umakati tikvice u brašno, jaja i krušne mrvice te ih rasporediti po tepsiji obloženoj papirom za pečenje.
- Po želji prije pečenja poprskati maslinovim uljem.
- Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.