JEDNOSTAVNO, BRZO I JAKO FINO

Tikvice su omiljeno ljetno povrće – imamo 10 super recepata

Sezona je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća s kojim se mogu pripremiti brojna jednostavna i lagana jela idealna za ove vruće ljetne dane, a mi ti donosimo naše omiljene recepte

recepti tikvice
Foto: Profimedia

Sezona je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća s kojim se mogu pripremiti brojna jednostavna i lagana jela idealna za ove vruće ljetne dane.

Image
UKUSNE, LAGANE I ZDRAVE

Za tople ljetne dane: Donosimo jednostavne recepte za fine hladne salate

Tikvice su izuzetno zdrava i niskokalorična namirnica jer sadrže visok udio vode pa su idealan izbor i za ljude s viškom kilograma. Uz to, obiluju zdravim vlaknima te brojnim vitaminima i mineralima pa bismo ih svakako trebali uključiti u prehranu što češće.

Od tikvica zapečenih u pećnici pa do ukusnih popečaka, u nastavku donosimo deset sjajnih recepata s ukusnim i zdravim povrćem.

Recepti za pečene tikvice

Složenac od tikvica i krumpira

Sastojci:

  • 1 veća tikvica
  • 3-4 krumpira srednje veličine
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica vlasca
  • 100 grama ribanog tvrdog sira po želji
  • 1 žlica maslaca
  • sol i papar

Priprema:

  • Krumpir i tikvice oguliti i narezati na tanke ploške.
  • Krumpir prokuhati u slanoj vodi i ocijediti.
  • Tikvice posoliti pa ostaviti u cjedilu da puste vodu.
  • Posudu za pečenje premazati maslacem te u nju poredati tikvice i krumpir i začiniti soli i paprom.
  • Prelijati vrhnjem za kuhanje i posipati vlascem i ribanim sirom.
  • Peći na 200 stupnjeva oko pola sata i poslužiti odmah.

Brze tikvice iz pećnice

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 2 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica vlasca
  • 150 grama sira
  • 2 žlice parmezana
  • sol i papar
  • ulje

Priprema:

  • Tikvice oguliti i naribati na krupne komade.
  • U posudi pomiješati jaja sa krušnim mrvicama, brašnom, ribanim sirom, vlascem i začinima.
  • Na kraju dodati ribane tikvice i promiješati.
  • Smjesu sipati u nauljenu tepsiju za pečenje i peći na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne porumeni.
  • Prije posluživanja posipati parmezanom.

Recepti s ribanim tikvicama

Popečci od ribane tikvice i sira

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 2 jaja
  • ½ šalice brašna
  • 100 grama ribanog sira po izboru
  • sol i papar
  • ulje za prženje

Priprema:

  • Tikvice naribati i posoliti te ih ostaviti u cjedilu da puste vodu, oko 20 minuta.
  • Dobro ih ocijediti i pomiješati s brašnom, umućenim jajima, sirom, soli i paprom.
  • Po potrebi dodati još malo brašna.
  • Rukama oblikovati popečke te ih pržiti na zagrijanom ulju u tavi sa svake strane dok ne porumene.
  • Poslužiti uz salatu i umak po izboru.
Image
Foto: Pexels

Popečci od ribanih tikvica i zobenih pahuljica

Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • ½ šalice zobenih pahuljica
  • 1 jaje
  • ½ šalice brašna
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica vlasca
  • sol i papar
  • ulje za prženje

Priprema:

  • Tikvice naribati pa ostaviti sa strane da puste vodu.
  • Ocijediti ih i pomiješati sa zobenim pahuljicama, brašnom, umućenim jajetom, krušnim mrvicama, vlascem i začinima.
  • Ulje zagrijati u tavi te žlicom stavljati smjesu za popečke i pržiti ih s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.

Zdravi recepti s tikvicama

Smoothie s tikvicom

Sastojci:

  • 1 manja tikvica
  • 1 banana
  • 1 jabuka
  • 150 ml vode ili bademovog mlijeka

Priprema:

Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati te odmah konzumirati.

Krema juha od tikvica

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 2 manja krumpira
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 500 ml temeljca za juhu
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • Krumpir oguliti, narezati i prokuhati u slanoj vodi.
  • Nakon toga u zdjelu za kuhanje dodati narezane tikvice, kuhani i ocijeđeni krumpir, luk, češnjak i temeljac te začiniti po želji.
  • Ostaviti da zavrije i kuhati oko 15 do 20 minuta odnosno dok tikvice i krumpir ne omekšaju.
  • Na kraju izmiksati štapnim mikserom te dodati kiselo vrhnje.
Image
Foto: Pexels

Punjene tikvice recepti

Tikvice punjene mljevenim mesom

Sastojci:

  • 2 velike tikvice
  • 250 grama mljevenog mesa
  • 1/3 šalice tekuće rajčice
  • ½ šalice ribanog parmezana
  • ½ glavice luka
  • 1 žličica vlasca
  • 1 režanj češnjaka
  • sol i papar

Priprema:

  • Tikvice prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice.
  • Izdubljeno meso tikvica nasjeckati.
  • Na tavi zagrijati ulje pa dinstati luk i češnjak te dodati mljeveno meso i nasjeckane tikvice.
  • Dinstati dok meso ne dobije boju.
  • Dodati začine i još kratko ostaviti da se krčka.
  • Smjesom od mesa puniti izdubljene tikvice i svaku posipati ribanim parmezanom.
  • Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta odnosno dok ne porumeni.

Tikvice punjene rižom

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1 glavica luka
  • 1 šalica basmati riže
  • 1 žličica vlasca
  • 100 grama sira po izboru
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i papar

Priprema:

  • Tikvice dobro oprati, prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice te ih složiti u vatrostalnu posudu koju smo prethodno dobro nauljili.
  • Rižu najprije kratko prokuhati i ocijediti.
  • U tavu dodati ulje i luk pa kratko dinstati te nakon nekoliko minuta dodati kuhanu rižu, meso tikvice, vrhnje i začine.
  • Ostaviti da se kuha dok riža ne upije tekućinu. Smjesom od riže puniti tikvice i posipati ribanim sirom.
  • Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Pohane tikvice

Klasične pohane tikvice

Sastojci:

  • 1 tikvica srednje veličine
  • 2 jaja
  • 1 šalica oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • malo mlijeka
  • malo mineralne vode
  • 2 žlice ulja

Priprema:

  • Oguliti i narezati tikvice na ploške te posoliti.
  • Ostaviti sa strane da puste vodu i ocijediti.
  • Napraviti smjesu za pohanje od jaja, brašna, mlijeka i mineralne vode.
  • Umočiti tikvice u smjesu, s obje strane i pržiti na ulju dok ne porumene.

Pohane tikvice iz pećnice

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 150 grama krušnih mrvica
  • 100 grama brašna
  • 100 grama parmezana ili nekog drugog ribanog sira
  • 2 jaja
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:

  • Tikvice oprati, narezati i posoliti te ih ostaviti sa strane da puste vodu.
  • U jednu zdjelicu staviti krušne mrvice pomiješane s parmezanom te sol i papar, u drugu brašno i u treću dobro umućena jaja.
  • Umakati tikvice u brašno, jaja i krušne mrvice te ih rasporediti po tepsiji obloženoj papirom za pečenje.
  • Po želji prije pečenja poprskati maslinovim uljem.
  • Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.