
Tikvice su omiljeno ljetno povrće – imamo 10 super recepata

Sezona je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća s kojim se mogu pripremiti brojna jednostavna i lagana jela idealna za ove vruće ljetne dane.
Tikvice su izuzetno zdrava i niskokalorična namirnica jer sadrže visok udio vode pa su idealan izbor i za ljude s viškom kilograma. Uz to, obiluju zdravim vlaknima te brojnim vitaminima i mineralima pa bismo ih svakako trebali uključiti u prehranu što češće.
Od tikvica zapečenih u pećnici pa do ukusnih popečaka, u nastavku donosimo deset sjajnih recepata s ukusnim i zdravim povrćem.
Recepti za pečene tikvice
Složenac od tikvica i krumpira
Sastojci:
1 veća tikvica
3-4 krumpira srednje veličine
200 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica vlasca
100 grama ribanog tvrdog sira po želji
1 žlica maslaca
sol i papar
Priprema:
Krumpir i tikvice oguliti i narezati na tanke ploške.
Krumpir prokuhati u slanoj vodi i ocijediti.
Tikvice posoliti pa ostaviti u cjedilu da puste vodu.
Posudu za pečenje premazati maslacem te u nju poredati tikvice i krumpir i začiniti soli i paprom.
Prelijati vrhnjem za kuhanje i posipati vlascem i ribanim sirom.
Peći na 200 stupnjeva oko pola sata i poslužiti odmah.
Brze tikvice iz pećnice
Sastojci:
2 tikvice srednje veličine
2 jaja
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica brašna
1 žlica vlasca
150 grama sira
2 žlice parmezana
sol i papar
ulje
Priprema:
Tikvice oguliti i naribati na krupne komade.
U posudi pomiješati jaja sa krušnim mrvicama, brašnom, ribanim sirom, vlascem i začinima.
Na kraju dodati ribane tikvice i promiješati.
Smjesu sipati u nauljenu tepsiju za pečenje i peći na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne porumeni.
Prije posluživanja posipati parmezanom.
Recepti s ribanim tikvicama
Popečci od ribane tikvice i sira
Sastojci:
2 tikvice
2 jaja
½ šalice brašna
100 grama ribanog sira po izboru
sol i papar
ulje za prženje
Priprema:
Tikvice naribati i posoliti te ih ostaviti u cjedilu da puste vodu, oko 20 minuta.
Dobro ih ocijediti i pomiješati s brašnom, umućenim jajima, sirom, soli i paprom.
Po potrebi dodati još malo brašna.
Rukama oblikovati popečke te ih pržiti na zagrijanom ulju u tavi sa svake strane dok ne porumene.
Poslužiti uz salatu i umak po izboru.
Popečci od ribanih tikvica i zobenih pahuljica
Sastojci:
1 velika tikvica
½ šalice zobenih pahuljica
1 jaje
½ šalice brašna
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica vlasca
sol i papar
ulje za prženje
Priprema:
Tikvice naribati pa ostaviti sa strane da puste vodu.
Ocijediti ih i pomiješati sa zobenim pahuljicama, brašnom, umućenim jajetom, krušnim mrvicama, vlascem i začinima.
Ulje zagrijati u tavi te žlicom stavljati smjesu za popečke i pržiti ih s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.
Zdravi recepti s tikvicama
Smoothie s tikvicom
Sastojci:
1 manja tikvica
1 banana
1 jabuka
150 ml vode ili bademovog mlijeka
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati te odmah konzumirati.
Krema juha od tikvica
Sastojci:
2 tikvice srednje veličine
2 manja krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
500 ml temeljca za juhu
2 žlice kiselog vrhnja
sol i papar
maslinovo ulje
Priprema:
Krumpir oguliti, narezati i prokuhati u slanoj vodi.
Nakon toga u zdjelu za kuhanje dodati narezane tikvice, kuhani i ocijeđeni krumpir, luk, češnjak i temeljac te začiniti po želji.
Ostaviti da zavrije i kuhati oko 15 do 20 minuta odnosno dok tikvice i krumpir ne omekšaju.
Na kraju izmiksati štapnim mikserom te dodati kiselo vrhnje.
Punjene tikvice recepti
Tikvice punjene mljevenim mesom
Sastojci:
2 velike tikvice
250 grama mljevenog mesa
1/3 šalice tekuće rajčice
½ šalice ribanog parmezana
½ glavice luka
1 žličica vlasca
1 režanj češnjaka
sol i papar
Priprema:
Tikvice prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice.
Izdubljeno meso tikvica nasjeckati.
Na tavi zagrijati ulje pa dinstati luk i češnjak te dodati mljeveno meso i nasjeckane tikvice.
Dinstati dok meso ne dobije boju.
Dodati začine i još kratko ostaviti da se krčka.
Smjesom od mesa puniti izdubljene tikvice i svaku posipati ribanim parmezanom.
Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta odnosno dok ne porumeni.
Tikvice punjene rižom
Sastojci:
2 tikvice
1 glavica luka
1 šalica basmati riže
1 žličica vlasca
100 grama sira po izboru
100 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
Priprema:
Tikvice dobro oprati, prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice te ih složiti u vatrostalnu posudu koju smo prethodno dobro nauljili.
Rižu najprije kratko prokuhati i ocijediti.
U tavu dodati ulje i luk pa kratko dinstati te nakon nekoliko minuta dodati kuhanu rižu, meso tikvice, vrhnje i začine.
Ostaviti da se kuha dok riža ne upije tekućinu. Smjesom od riže puniti tikvice i posipati ribanim sirom.
Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Pohane tikvice
Klasične pohane tikvice
Sastojci:
1 tikvica srednje veličine
2 jaja
1 šalica oštrog brašna
prstohvat soli
malo mlijeka
malo mineralne vode
2 žlice ulja
Priprema:
Oguliti i narezati tikvice na ploške te posoliti.
Ostaviti sa strane da puste vodu i ocijediti.
Napraviti smjesu za pohanje od jaja, brašna, mlijeka i mineralne vode.
Umočiti tikvice u smjesu, s obje strane i pržiti na ulju dok ne porumene.
Pohane tikvice iz pećnice
Sastojci:
2 tikvice
150 grama krušnih mrvica
100 grama brašna
100 grama parmezana ili nekog drugog ribanog sira
2 jaja
ulje
sol i papar
Priprema:
Tikvice oprati, narezati i posoliti te ih ostaviti sa strane da puste vodu.
U jednu zdjelicu staviti krušne mrvice pomiješane s parmezanom te sol i papar, u drugu brašno i u treću dobro umućena jaja.
Umakati tikvice u brašno, jaja i krušne mrvice te ih rasporediti po tepsiji obloženoj papirom za pečenje.
Po želji prije pečenja poprskati maslinovim uljem.
Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.

Prepoznajete li ga? Pogledajte kako danas izgleda zvijezda serije Inspektor Rex

Dosadilo vam je klasično vezanje bikinija, donosimo 5 ideja koje će uljepšati svaki outfit za plažu

Od balerinki do salonki: Najbolje cipele s ljetnih sniženja
