
Tikvice su omiljeno ljetno povrće – imamo 10 super recepata

Sezona je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća s kojim se mogu pripremiti brojna jednostavna i lagana jela idealna za ove vruće ljetne dane.
Tikvice su izuzetno zdrava i niskokalorična namirnica jer sadrže visok udio vode pa su idealan izbor i za ljude s viškom kilograma. Uz to, obiluju zdravim vlaknima te brojnim vitaminima i mineralima pa bismo ih svakako trebali uključiti u prehranu što češće.
Od tikvica zapečenih u pećnici pa do ukusnih popečaka, u nastavku donosimo deset sjajnih recepata s ukusnim i zdravim povrćem.
Recepti za pečene tikvice
Složenac od tikvica i krumpira
Sastojci:
1 veća tikvica
3-4 krumpira srednje veličine
200 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica vlasca
100 grama ribanog tvrdog sira po želji
1 žlica maslaca
sol i papar
Priprema:
Krumpir i tikvice oguliti i narezati na tanke ploške.
Krumpir prokuhati u slanoj vodi i ocijediti.
Tikvice posoliti pa ostaviti u cjedilu da puste vodu.
Posudu za pečenje premazati maslacem te u nju poredati tikvice i krumpir i začiniti soli i paprom.
Prelijati vrhnjem za kuhanje i posipati vlascem i ribanim sirom.
Peći na 200 stupnjeva oko pola sata i poslužiti odmah.
Brze tikvice iz pećnice
Sastojci:
2 tikvice srednje veličine
2 jaja
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica brašna
1 žlica vlasca
150 grama sira
2 žlice parmezana
sol i papar
ulje
Priprema:
Tikvice oguliti i naribati na krupne komade.
U posudi pomiješati jaja sa krušnim mrvicama, brašnom, ribanim sirom, vlascem i začinima.
Na kraju dodati ribane tikvice i promiješati.
Smjesu sipati u nauljenu tepsiju za pečenje i peći na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne porumeni.
Prije posluživanja posipati parmezanom.
Recepti s ribanim tikvicama
Popečci od ribane tikvice i sira
Sastojci:
2 tikvice
2 jaja
½ šalice brašna
100 grama ribanog sira po izboru
sol i papar
ulje za prženje
Priprema:
Tikvice naribati i posoliti te ih ostaviti u cjedilu da puste vodu, oko 20 minuta.
Dobro ih ocijediti i pomiješati s brašnom, umućenim jajima, sirom, soli i paprom.
Po potrebi dodati još malo brašna.
Rukama oblikovati popečke te ih pržiti na zagrijanom ulju u tavi sa svake strane dok ne porumene.
Poslužiti uz salatu i umak po izboru.
Popečci od ribanih tikvica i zobenih pahuljica
Sastojci:
1 velika tikvica
½ šalice zobenih pahuljica
1 jaje
½ šalice brašna
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica vlasca
sol i papar
ulje za prženje
Priprema:
Tikvice naribati pa ostaviti sa strane da puste vodu.
Ocijediti ih i pomiješati sa zobenim pahuljicama, brašnom, umućenim jajetom, krušnim mrvicama, vlascem i začinima.
Ulje zagrijati u tavi te žlicom stavljati smjesu za popečke i pržiti ih s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.
Zdravi recepti s tikvicama
Smoothie s tikvicom
Sastojci:
1 manja tikvica
1 banana
1 jabuka
150 ml vode ili bademovog mlijeka
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati te odmah konzumirati.
Krema juha od tikvica
Sastojci:
2 tikvice srednje veličine
2 manja krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
500 ml temeljca za juhu
2 žlice kiselog vrhnja
sol i papar
maslinovo ulje
Priprema:
Krumpir oguliti, narezati i prokuhati u slanoj vodi.
Nakon toga u zdjelu za kuhanje dodati narezane tikvice, kuhani i ocijeđeni krumpir, luk, češnjak i temeljac te začiniti po želji.
Ostaviti da zavrije i kuhati oko 15 do 20 minuta odnosno dok tikvice i krumpir ne omekšaju.
Na kraju izmiksati štapnim mikserom te dodati kiselo vrhnje.
Punjene tikvice recepti
Tikvice punjene mljevenim mesom
Sastojci:
2 velike tikvice
250 grama mljevenog mesa
1/3 šalice tekuće rajčice
½ šalice ribanog parmezana
½ glavice luka
1 žličica vlasca
1 režanj češnjaka
sol i papar
Priprema:
Tikvice prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice.
Izdubljeno meso tikvica nasjeckati.
Na tavi zagrijati ulje pa dinstati luk i češnjak te dodati mljeveno meso i nasjeckane tikvice.
Dinstati dok meso ne dobije boju.
Dodati začine i još kratko ostaviti da se krčka.
Smjesom od mesa puniti izdubljene tikvice i svaku posipati ribanim parmezanom.
Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta odnosno dok ne porumeni.
Tikvice punjene rižom
Sastojci:
2 tikvice
1 glavica luka
1 šalica basmati riže
1 žličica vlasca
100 grama sira po izboru
100 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
Priprema:
Tikvice dobro oprati, prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice te ih složiti u vatrostalnu posudu koju smo prethodno dobro nauljili.
Rižu najprije kratko prokuhati i ocijediti.
U tavu dodati ulje i luk pa kratko dinstati te nakon nekoliko minuta dodati kuhanu rižu, meso tikvice, vrhnje i začine.
Ostaviti da se kuha dok riža ne upije tekućinu. Smjesom od riže puniti tikvice i posipati ribanim sirom.
Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Pohane tikvice
Klasične pohane tikvice
Sastojci:
1 tikvica srednje veličine
2 jaja
1 šalica oštrog brašna
prstohvat soli
malo mlijeka
malo mineralne vode
2 žlice ulja
Priprema:
Oguliti i narezati tikvice na ploške te posoliti.
Ostaviti sa strane da puste vodu i ocijediti.
Napraviti smjesu za pohanje od jaja, brašna, mlijeka i mineralne vode.
Umočiti tikvice u smjesu, s obje strane i pržiti na ulju dok ne porumene.
Pohane tikvice iz pećnice
Sastojci:
2 tikvice
150 grama krušnih mrvica
100 grama brašna
100 grama parmezana ili nekog drugog ribanog sira
2 jaja
ulje
sol i papar
Priprema:
Tikvice oprati, narezati i posoliti te ih ostaviti sa strane da puste vodu.
U jednu zdjelicu staviti krušne mrvice pomiješane s parmezanom te sol i papar, u drugu brašno i u treću dobro umućena jaja.
Umakati tikvice u brašno, jaja i krušne mrvice te ih rasporediti po tepsiji obloženoj papirom za pečenje.
Po želji prije pečenja poprskati maslinovim uljem.
Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.

Kako ublažiti valunge u perimenopauzi: Vodič kroz prehranu i stil života

Tri bob frizure koje savršeno pristaju tankoj kosi

Ljeto u znaku lana: Prozračni i chic komadi za sve prigode
