Gastro
JEDNOSTAVNO, BRZO I JAKO FINO

Tikvice su omiljeno ljetno povrće – imamo 10 super recepata

Tikvice su omiljeno ljetno povrće – imamo 10 super recepata
Sezona je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća s kojim se mogu pripremiti brojna jednostavna i lagana jela idealna za ove vruće ljetne dane, a mi ti donosimo naše omiljene recepte

Sezona je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća s kojim se mogu pripremiti brojna jednostavna i lagana jela idealna za ove vruće ljetne dane.

Tikvice su izuzetno zdrava i niskokalorična namirnica jer sadrže visok udio vode pa su idealan izbor i za ljude s viškom kilograma. Uz to, obiluju zdravim vlaknima te brojnim vitaminima i mineralima pa bismo ih svakako trebali uključiti u prehranu što češće.

Od tikvica zapečenih u pećnici pa do ukusnih popečaka, u nastavku donosimo deset sjajnih recepata s ukusnim i zdravim povrćem.

Recepti za pečene tikvice

Složenac od tikvica i krumpira

Sastojci:

1 veća tikvica

3-4 krumpira srednje veličine

200 ml vrhnja za kuhanje

1 žlica vlasca

100 grama ribanog tvrdog sira po želji

1 žlica maslaca

sol i papar

Priprema:

Krumpir i tikvice oguliti i narezati na tanke ploške.

Krumpir prokuhati u slanoj vodi i ocijediti.

Tikvice posoliti pa ostaviti u cjedilu da puste vodu.

Posudu za pečenje premazati maslacem te u nju poredati tikvice i krumpir i začiniti soli i paprom.

Prelijati vrhnjem za kuhanje i posipati vlascem i ribanim sirom.

Peći na 200 stupnjeva oko pola sata i poslužiti odmah.

Brze tikvice iz pećnice

Sastojci:

2 tikvice srednje veličine

2 jaja

2 žlice krušnih mrvica

1 žlica brašna

1 žlica vlasca

150 grama sira

2 žlice parmezana

sol i papar

ulje

Priprema:

Tikvice oguliti i naribati na krupne komade.

U posudi pomiješati jaja sa krušnim mrvicama, brašnom, ribanim sirom, vlascem i začinima.

Na kraju dodati ribane tikvice i promiješati.

Smjesu sipati u nauljenu tepsiju za pečenje i peći na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne porumeni.

Prije posluživanja posipati parmezanom.

Recepti s ribanim tikvicama

Popečci od ribane tikvice i sira

Sastojci:

2 tikvice

2 jaja

½ šalice brašna

100 grama ribanog sira po izboru

sol i papar

ulje za prženje

Priprema:

Tikvice naribati i posoliti te ih ostaviti u cjedilu da puste vodu, oko 20 minuta.

Dobro ih ocijediti i pomiješati s brašnom, umućenim jajima, sirom, soli i paprom.

Po potrebi dodati još malo brašna.

Rukama oblikovati popečke te ih pržiti na zagrijanom ulju u tavi sa svake strane dok ne porumene.

Poslužiti uz salatu i umak po izboru.

Tikvice su omiljeno ljetno povrće – imamo 10 super recepata

Popečci od ribanih tikvica i zobenih pahuljica

Sastojci:

1 velika tikvica

½ šalice zobenih pahuljica

1 jaje

½ šalice brašna

2 žlice krušnih mrvica

1 žlica vlasca

sol i papar

ulje za prženje

Priprema:

Tikvice naribati pa ostaviti sa strane da puste vodu.

Ocijediti ih i pomiješati sa zobenim pahuljicama, brašnom, umućenim jajetom, krušnim mrvicama, vlascem i začinima.

Ulje zagrijati u tavi te žlicom stavljati smjesu za popečke i pržiti ih s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.

Zdravi recepti s tikvicama

Smoothie s tikvicom

Sastojci:

1 manja tikvica

1 banana

1 jabuka

150 ml vode ili bademovog mlijeka

Priprema:

Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati te odmah konzumirati.

Krema juha od tikvica

Sastojci:

2 tikvice srednje veličine

2 manja krumpira

1 luk

2 režnja češnjaka

500 ml temeljca za juhu

2 žlice kiselog vrhnja

sol i papar

maslinovo ulje

Priprema:

Krumpir oguliti, narezati i prokuhati u slanoj vodi.

Nakon toga u zdjelu za kuhanje dodati narezane tikvice, kuhani i ocijeđeni krumpir, luk, češnjak i temeljac te začiniti po želji.

Ostaviti da zavrije i kuhati oko 15 do 20 minuta odnosno dok tikvice i krumpir ne omekšaju.

Na kraju izmiksati štapnim mikserom te dodati kiselo vrhnje.

Tikvice su omiljeno ljetno povrće – imamo 10 super recepata

Punjene tikvice recepti

Tikvice punjene mljevenim mesom

Sastojci:

2 velike tikvice

250 grama mljevenog mesa

1/3 šalice tekuće rajčice

½ šalice ribanog parmezana

½ glavice luka

1 žličica vlasca

1 režanj češnjaka

sol i papar

Priprema:

Tikvice prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice.

Izdubljeno meso tikvica nasjeckati.

Na tavi zagrijati ulje pa dinstati luk i češnjak te dodati mljeveno meso i nasjeckane tikvice.

Dinstati dok meso ne dobije boju.

Dodati začine i još kratko ostaviti da se krčka.

Smjesom od mesa puniti izdubljene tikvice i svaku posipati ribanim parmezanom.

Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta odnosno dok ne porumeni.

Tikvice punjene rižom

Sastojci:

2 tikvice

1 glavica luka

1 šalica basmati riže

1 žličica vlasca

100 grama sira po izboru

100 ml vrhnja za kuhanje

sol i papar

Priprema:

Tikvice dobro oprati, prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice te ih složiti u vatrostalnu posudu koju smo prethodno dobro nauljili.

Rižu najprije kratko prokuhati i ocijediti.

U tavu dodati ulje i luk pa kratko dinstati te nakon nekoliko minuta dodati kuhanu rižu, meso tikvice, vrhnje i začine.

Ostaviti da se kuha dok riža ne upije tekućinu. Smjesom od riže puniti tikvice i posipati ribanim sirom.

Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Pohane tikvice

Klasične pohane tikvice

Sastojci:

1 tikvica srednje veličine

2 jaja

1 šalica oštrog brašna

prstohvat soli

malo mlijeka

malo mineralne vode

2 žlice ulja

Priprema:

Oguliti i narezati tikvice na ploške te posoliti.

Ostaviti sa strane da puste vodu i ocijediti.

Napraviti smjesu za pohanje od jaja, brašna, mlijeka i mineralne vode.

Umočiti tikvice u smjesu, s obje strane i pržiti na ulju dok ne porumene.

Pohane tikvice iz pećnice

Sastojci:

2 tikvice

150 grama krušnih mrvica

100 grama brašna

100 grama parmezana ili nekog drugog ribanog sira

2 jaja

ulje

sol i papar

Priprema:

Tikvice oprati, narezati i posoliti te ih ostaviti sa strane da puste vodu.

U jednu zdjelicu staviti krušne mrvice pomiješane s parmezanom te sol i papar, u drugu brašno i u treću dobro umućena jaja.

Umakati tikvice u brašno, jaja i krušne mrvice te ih rasporediti po tepsiji obloženoj papirom za pečenje.

Po želji prije pečenja poprskati maslinovim uljem.

Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.