Panna cotta
Jednostavan desert načinjen od tek nekoliko osnovnih sastojaka: mlijeka, slatkog vrhnja, šećera i želatine. Iz svoje domovine, Italije, ovaj kremasti desert proširio se diljem svijeta. Priprema ne zahtijeva puno vremena niti posebno kulinarsko umijeće.
Panna cotta s narančom
Sastojci:
300 ml slatko vrhnje tučeno, s 30 % masti
200 ml mlijeka
2 vanilijina šećera
50 g šećera
Karamelizirane naranče
2 naranče
1,5 žlica konjaka
250 g šećera
125 ml vode
1 štapić cimeta
1,5 komad zvjezdastog anisa
2 klinčića
Priprema:
Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i burbon ili sjemenke mahune vanilije stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja pa sklonite s vatre. Dodajte želatinu koju ste pripremili po uputstvu s vrećice i miješajte dok se ne rastopi. Smjesu raspodijelite u 4 posudice i stavite u hladnjak da se stisne (možete i u zamrzivač ako vam se žuri). Naranče ogulite i obrežite ih oštrim nožem (vanjsku kožu), pa ih narežite na kolutove, prelijte konjakom i stavite u hladnjak. Šećer, vodu i začine stavite na vatru, neka zakipi, smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete karamel boje konjaka. Sklonite s vatre, izvadite začine, lagano ulijte sok, koji ste iscijedili od naranča, i konjak u karamel i miješajte. Prelijte naranče, stavite u hladnjak da se ohladi. Prije serviranja složite naranče na panna cottu.